Чужденци се бият срещу "Ислямска държава" в Сирия

Докато пресичаше нелегално иракско-сирийската граница, канадецът Питър Дъглас заяви категорично, че го прави по хуманитрани причини - за да помогне на народа на Сирия. Той е един от все по-голямата група чужденци, изплъзващи се на властите и присъединяващи се към борбата срещу въоръжените бойци от "Ислямска държава", които убиха хиляди хора и превзеха обширни части от Ирак и Сирия, обявявайки халифат в териториите под техен контрол.

Много от тези чужденци твърдят, че са там по хуманитарни причини, но посочват, че решението им да грабнат оръжието и да се бият за сирийския народ няма да бъде възприето така у дома.

"Искам да се бия с Ислямска държава, въпреки че това може да се окаже последното нещо, което ще направя в живота си", каза 66-годишният Дъглас от Ванкувър, докато се приготвяше да се качи на лодка, с която да пресече отдалечен участък от река Тигър. "Знам, че ми остават още десет години живот, преди да започна да развивам деменция или да получа инсулт, така че исках да направя нещо добро", добави той, макар и да призна, че воюването е съвсем ново битие за него, нямащо нищо общо с това, което е правил в миналото си.

Приблизително няколко десетки западни граждани са се присъединили досега към кюрдските бойци, биещи се срещу "Ислямска държава" в Северна Сирия, като сред тях има американци, канадци, германци и британци.

Въоръжената групировка на сирийските кюрди, известна като "Сили за защита на народа" /YPG/, не е разпространявала официалнни данни, потвърждаващи наличието на такива чуждестранни бойци или "бойци за свобода", а според хора от научните среди общият им брой е трудно да се определи.

Но каквато и да е числеността им, тя бледнее пред приблизително 16 000-те бойци от около 90 страни, които по данни на Държавния департамент на САЩ са се присъединили към "Ислямска държава" от 2012 г.

ООН предупреди, че екстремистки организации в Сирия и Ирак набират чужденци в "безпрецедентни размери" с ангажимент да водят джихад, като те може "да оформят ядрото на нова диаспора" и да останат заплаха за години напред.

Бият ли се за някаква кауза?

Западните правителства внимателно следят чуждестранните бойци, но правоохранителните органи действат различно спрямо тези, които се присъединяват към "Ислямска държава", и тези, които се включват в редиците на кюрдската съпротива, чиито мотиви са далеч по-разнородни.

Британският премиер Дейвид Камерън даде ясно да се разбере, че има фундаментална разлика между това да се биеш за кюрдите и "Ислямска държава". Съгласно законодателството в Обединеното кралство участието във война зад граница не се превръща автоматично в законорушение и третирането му зависи от обстоятелствата.

Двама ветерани от британската армия, Джейми Рийд и Джеймс Хюс, се завърнаха в Англия миналия месец след няколко месеца в редиците на "Силите за защита на народа". По думите им те са воювали с "хуманитарна цел" и срещу тях не са предприети никакви съдебни действия след завръщането им.

Двамата се записали доброволци, разгневени от поредицата смразяващи видеозаписи, показващи убийствата на двама американски журналисти, на един американски и двама британски хуманитарни работници, както и от тежкото положение на милиони сирийци, хванати в капан между "Ислямска държава" и правителствените сили.

По оценки на базираната във Великобритания мониторингова група "Сирийски център за наблюдение на човешките права" за шест месеца радикалната сунитска групировка е убила извън бойното поле около 1878 души в Сирия, предимно цивилни.

Над 200 000 души са загинали в сирийската гражданска война, която започна, след като силите на президента Башар ал Асад смазаха мирните продемократични протести през 2011 г.

"Отидохме там, за да помогнем на невинните хора и да документираме борбата на Силите за защита на народа срещу ИД", каза пред Ройтерс 26-годишният Хюс, който е служил пет години в британската армия. "Когато се върнахме, бяхме топло посрещнати. Всички ни смятаха за герои. Гордееха се с нас. Освен това получих стотици послания от хора, които искат да се присъединят към Силите за защита на народа", заяви той, добавяйки, че планира да се върне в Сирия през идните месеци.

И все пак много от чуждестранните бойци на "Силите за защита на народа" се безпокоят от правни последици и затова гледат да останат анонимни. "Може да си имаме проблеми с нашите правителства", каза американски ветеран, който се е погрижил да приведе всичките си финансови и правни дела в ред, преди да се отправи към Роджава - района в Сирия, контролиран от "Силите за защита на народа".

Мнозина се безпокоят от начина, по който медиите ги представят в родните им страни и искат ясно да посочат, че са доброволци, а не наемници. Те казват, че не им се плаща, а че са там, защото вярват в каузата. Доста от тях имат военен опит и са се присъединили като доброволци чрез контакти във Фейсбук.

Според Лоренцо Видино, анализатор в италианския Институт за международни политически изследвания, чуждестранните бойци може и да твърдят, че се включват в битката срещу "Ислямска държава" за добро, но са неефективни във военно отношение. "Западните граждани, които се включват в редиците на Силите за защита на народа, са много малко явление, особено в сравнение с Ислямска държава. Машината за вербовка на Ислямска държава работи по-добре и това може да се види в количествено отношение", каза той пред Ройтерс.

Четиридесет и девет годишният американски боец Дийн Паркър се е присъединил, след като гледал кадри от внезапното нападение през август срещу планината Синджар в Северозападен Ирак, когато въоръжени бойци от "Ислямска държава" убиха или плениха хиляди хора от малцинствената група на язидите. "Видях страха и ужаса в очите на едно дете, което гледаше право в мен през камерата. Нищо не ме е трогвало така през живота ми", посочи той в кореспонденция по електронната поща.

Паркър е единият от няколко чуждестранни бойци в Сирия, интервюирани на място по имейла или телефона през ноември и декември.

Тридесет и една годишната канадка от израелски произход Джил Розенберг от Тел Авив каза пред радио "Израел" в неотдавнашно интервю, че е решила да се присъедини към "Силите за защита на народа" по хуманитарни и идеологически причини.

Но не всички чужденци са движени от същата кауза. Двадесет и осем годишният Джордан Матсън, ветеран от американската армия от щата Уисконсин, присъединил се към "Силите за защита на народа" преди около четири месеца, посочи, че го е направил, защото бяга от "цивилния" живот, който всъщност не харесва много-много.

"А тук всичко има смисъл", каза той пред Ройтерс в база на "Силите за защита на народа" близо до Дерик - град в североизточната част на кюрдския регион на Сирия.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?