Чужденците губят пет месеца докато започнат бизнес в България

За да започне чужда фирма бизнес у нас трябва да се справи с 29 разрешителни, които ѝ отнемат поне пет месеца, и това е една от основните причини за малкия размер на чуждите инвестиции у нас, каза пред депутатите от икономическата комисия председателят на Агенцията за чуждестранни инвестиции (АЧИ) Павел Езекиев.

Изследване в 32 държави показва, че страната ни заема първо място по този показател, следвана от Турция и Латвия. Той посочи, че официалните разходи за навлизането на чужда фирма в страната са 291 долара, а общите разходи - 6023 долара.

По значителен размер на общите разходи страната ни е трета - след Турция и Румъния, при проучването на 32 държави. През 2003 г. очакванията са нивото на чуждите инвестиции да надхвърли 700 милиона долара, от които около 500 милиона долара "на зелено".

Най-силната година за чуждестранните инвестиции в България е била 2000 г., когато са влезли 1,001 милиард долара. През 2001 г. започва спад, като през 2002 г. стигат 500 милиона долара. Австрия и Германия са най-големите чуждестранни инвеститори у нас през 2002 г., главно заради приватизацията, като в това отношение водещо място има банковият сектор, следван от търговията и услугите, и тежката промишленост.

През 2002 г. най-много инвестиции "на зелено" - съответно 40 милиона долара и 30 милиона долара за строеж на бензиностанции, са направили съответно Лукойл, Русия, и ОМВ, Австрия. След тях се нареждат Сокотаб, Швеция, с 25 милиона долара в тютюнообработка, Виохалко, Гърция - с 20 милиона долара в металургията, Фесто, Германия, с 15 милиона долара в електротехника и Миролио, Италия, с 10 милиона долара - в текстил.

Инвестицията "на зелено" на Шишеджам за изграждането на завод за плоско стъкло в Русе беше посочена като най-големият успех на АЧИ през първите четири месеца на 2003 година. Предвижда се през 2003-2005 г. фирмата да инвестира 100 милиона долара първоначално в нов високотехнологичен център за производство на плоско стъкло на Балканите с капацитет 200 000 т годишно, колкото е и цялата нужда на България за една година.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?