Чужденците харчат все по-малко пари в българските курорти

Чужденците харчат все по-малко пари в българските курорти

Чуждите туристи съкращават престоя си на българското Черноморие и харчат все по-малко пари извън туристическия пакет, според данни на маркетинговата агенция “Ноема”. Проучването се прави ежегодно по поръчка на Държавната агенция по туризъм (ДАТ).

През последните години престоят на чужденци по морските курорти е намалял средно с две нощувки. По данни на ДАТ през 2001 г. един чужд турист е изхарчвал извън туристическия си пакет средно 580 евро. През 2004 г. тази сума вече е 370 евро, а през 2007 г. - 320 евро. Западноевропейците идват, за да харчат парите си в луксозни ресторанти и барове, а летовниците от съседните балкански страни предпочитат да съчетават плаж и шопинг.

Само 1.5 процента от германците предпочитат  българското море

Едва 1.5 на сто от германските туристи са предпочели да почиват в България през това лято, сочат данните от проучването на Европейския институт по туризма, съобщено в понеделник от “Дойче веле”. Страната ни не успява да се класира сред първите 10 държави, до които предпочитат да пътуват гражданите от западноевропейската държава. Не се променя и отношението на германските туристи към държавата ни като туристическа дестинация. В представите им тя си остава една гостоприемна страна, но нищо повече. В очите на средния германец България е евтина туристическа дестинация от бившия източен блок с лошо качество на туристическата инфраструктура. Проблемът, който виждат от Германия при нас, е съотношението между качеството на предлагания туристически продукт и цената му.

Още

Според специалистите от агенцията по туризъм, намаленото харчене се дължи на по-краткия престой. Руските туристи пръскат средно с около 30% повече от останалите, но те и скандинавците остават и най-дълго на българското Черноморие. Освен това, руският турист ползва и най-широка гама от допълнителни услуги към туристическия пакет, каза шефът на ДАТ Анелия Крушкова. Руснаците се възползват от екскурзиите до исторически местности, посещения на постановки и пътувания до областните градове Варна и Бургас.

Чуждите туристи от съседните страни остават най-кратко за почивка, – обикновено през почивните и празничните дни в техните страни.

Според данните на “Ноема”, близо 47% от почиващите по морето българи отсядат в хотели и само 23% - в частни квартири. Чужденците отсядат основно в четиризвездни и петзвездни хотели, 43% от българите избират по-ниски категории. Българите харчат 40 евро по-малко чужденците извън основния пакет.

Разликите между българския и чуждия турист са много типични, показва проучването. Родният турист не се оплаква от обслужването и въпреки, че летува в по-ниска категория хотели, в повечето случаи е доволен. Докато чужденците правят забележки, коментира Крушкова, включително и за това, че българските хотели 5 звезди не отговарят на същата категория хотели от европейските държави и други курорти.

Над 68% от летуващите прекарват почивката си на плажа,  37% от чужденците казват, че предпочитат да са край брега с книга, 28% казват, че идват заради заведенията, а една трета съчетават почивка и пазаруване.

Чуждите туристи най-високо оценяват българската кухня. На второ място посочват чувството за лична безопасност в страната и на трето - приветливостта на българите. Сред основните мотиви да изберат България пред Испания и Гърция, западноевропейците посочват цените и едва на трето и четвърто място - красивата природа и интереса към България като култура и традиции.

Испания е най-сериозният конкурент на българските морски курорти сред германците и англичаните. Испания и Гърция са най-предпочитаните от западноевропейците за летните почивки.  

По отношение на руските туристи и тези от балканските държави, страната ни се конкурира основно с Турция и Гърция.

Според данните за международния туризъм в периода януари – септември, близо 31% повече туристи са посетили България от страните на Европейския съюз. При посещенията на германците се отчита ръст от над 14% спрямо същия период на миналата година. Увеличението на англичани е от 6.55%, а при руснаците е над 12%. Сериозно увеличение се отчита на летовниците от скандинавските страни, а и от страни с добре развита туристическа индустрия като Испания – 36.19%, и Португалия – 71.76%.

Визовият режим за съседите ни извън ЕС оказва своето влияние -за първото деветмесечие на годината е отчетен отлив от почти 73% при сърби и черногорци, и 72.40% при македонците.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?