Чужденците и занапред няма да бъдат глобявани за пътни нарушения у нас

МВР не е подготвено да събира глобите от чуждите граждани, извършили нарушения на Закона за движение по пътищата в България. В четвъртък влиза сила рамково споразумение между страните членки на ЕС за взаимно признаване на наказанията от нарушенията на пътните правила. По силата на новите правила КАТ ще може да изпраща на други държави фишове или актове, с които се налагат глоби над 70 евро.

Същото обаче ще могат да правят и чуждите ведомства. Това отваря въпроса как България ще може да събира новите суми от глоби, след като до сега е показала пълна неспособност да събира парите си от нарушенията на закона в собствените ѝ граници.

Според вътрешния министър Румен Петков “надали всяка една от 27-те страни членки ще започне веднага да прилагането новите правила”. Той призна, че в последните няколко години шофьорите на автомобили с чужда регистрация са минавали “юнашки” през територията на страна, а от КАТ са нямали никакви възможности да им налагат санкции.

Той обясни, че може би трябва да се изгради компютърна система, която да изпраща информацията от КАТ директно към граничните пунктове. Целта е гражданите, които не са платили глобите си да не могат да излязат от страната. 

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?