Чужденците с право да осиновяват само деца, навършили 1 г.

Чужденец няма право да осиновява българско дете, ако то не е навършило 1 г. Това предвиждат промени в Семейния кодекс, които парламентът гласува на първо четене днес.

Осиновявания преди тази възраст са допустими само по здравословни причини или други важни обстоятелства, ако това е в изключителен интерес на детето.

Проектозаконът предвижда в общинските и социалните служби да се водят регистри на децата за осиновяване и на семейните двойки, които кандидатстват за осиновяване.

Депутатът от левицата днес определи норматива като "закон на бюрокрацията". Според него с въвеждането на регистрите на осиновяваните и на осиновителите ще се наруши неприкосновеността на тайната на осиновяването. Според правосъдния министър Антон Станков обаче такъв риск не съществува, защото и сега се носи наказателна отговоронст за разгласяването на такава тайна.

Промените в закона въвеждат изискването максималната разлика между осиновителите и детето да бъде не повече от 45 години, а бъдещият родител да бъде най-малко с 15 години по-възрасетн от осиновяваното дете.

Според промените, одобрени днес биологичният родител може да отегля предварително предоставеното съгласие само писмено с нотариално заверен подпис до 6 месеца, след като се е отказал от родителски права.

Отпада правото на осиновяващия да иска прекратяване на осиновяването при тежко провинение на осиновения или при наличие на други обстоятелства, които дълбоко разстройват отношенията между тях.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?