Чужденците в Германия са вече 8,2 милиона; най-голям напливът на българи и румънци

Чужденците в Германия са вече 8,2 милиона; най-голям напливът на българи и румънци

Чужденците, живеещи в Германия, достигнаха рекорден брой през 2014 година. Към края на миналата година в централния регистър за чужденците на местните власти са били вписани близо 8,2 милиона души с чуждо гражданство, предаде ДПА, позовавайки се на огласени в понеделник данни на Федералната статистическа служба на Германия.

Най-голям прираст за миналата година се отчита при българите и румънците.

Оповестеният от статистическата служба брой на чужденците се равнява на близо 10 процента от цялото население на Германия.

Според службата това е и най-големият регистриран досега брой откакто създаването на централния регистър за чужденците през 1967 година.

През 2014 г. броят им се е увеличил с 6,8 процента спрямо 2013 г. или с близо 519 300 души.

От общия брой новодошли близо 60 процента са от държави членки на Европейския съюз.

Най-голям прираст се отчита при дошлите от Румъния (32,9 процента) и от България (24,8 процента). Имигрантите от Полша и Унгария са се увеличили съответно с 0,5 и 15,6 процента.

Притокът на имигранти от намиращи се в криза страни от еврозоната обаче намалява - увеличението при испанците е 8,2 процента, а при гърците и италианците - по 3,9 процента.

"През 2013 г. дяловете на втората и третата група бяха значително по-големи", заяви сътрудникът на Федералната статистическа служба Гунтер Брюкнер.

Броят на чужденците от страни извън ЕС е нараснал през 2014 г. с пет процента (212 600 души), като през предходната 2013 г. те са били почти наполовина по-малко (103 800 души). Най-голям дял сред тази група са бежанците от Сирия, чийто брой се е удвоил до 61 300 души.

Както и през предходните години, делът на населението с турско гражданство в Германия намалява - "преди всичко поради отпадане от централния регистър за чужденците вследствие на придобито /германско/ гражданство", посочва Брюкнер.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?