Чуждестранните инвестиции за първите девет месеца на годината са 864.2 милиона долара

Преките чуждестранни инвестиции за първите девет месеца на 2003 г. възлиза на 864,2 млн. долара сочат предварителните данни на Българска народна банка (БНБ), които не включват около 350 млн. долара от приватизацията на Банка ДСК.

Нарастването на преките чуждестранни инвестиции за периода януари-септември на 2003 г. спрямо същия период на миналата година е с 40,9%.

Според председателя на Агенцията за чуждестранни инвестицииПавел Езекиев дДанните на БНБ показват, че 2003 г. е вече рекордна за нивото на преките чуждестранни инвестиции у нас. По думите му сумата от 864,2 млн. долара е в резултат само на чуждестранни инвестиции на зелено в нови мощности и производства.

С приходите от приватизацията на Банка ДСК, които ще бъдат отчетени от БНБ през месец октомври, за десетте месеца на 2003 г. България отчита приход от чуждестранни инвестиции в размер над 1,2 млрд. долара.

Езекиев съобщава, че ведомството му работи по проекти, които ще доведат нивото на инвестиции до 1-5 млрд.щ. долара в края на годината.

Според предварителните данни на БНБ на първо място по привлечени инвестиции за периода януари-септември 2003 г. се нарежда Гърция с 23,5% от общия размер на преките чуждестранни инвестиции, следвана от Швейцария със 22,4% и Холандия с 15,1%.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?