Чужди дипломати посетиха мястото на загадъчния взрив в Северна Корея

Дипломатите от седем страни, които в четвъртък посетиха мястото на загадъчната мощна експлозия в Северна Корея, са били информирани от местен служител, че миналия четвъртък всъщност е имало два взрива.

Това е съобщил пред агенция Киодо полският посланик в Пхенян Войчех Калужа след еднодневното посещение на групата в района на взрива, граничещ с Китай.

Дипломатите са видели част от взривения участък. Както поясни Калужа, те все още не са стигнали до определени заключения. Предвижда се в петък посланиците в Пхенян на страните от Европейския съюз да се съберат, за да обсъдят случая отново.

Севернокорейският външен министър Пек Нам Сон заяви преди три дни пред британския заместник-външен министър Бил Ръмел, че с взрива бил разчистен терен за строеж на водноелектрическа централа в планинска област и се съгласи да допусне инспекция на чужди дипломати.

Регистрираната миналата седмица силна експлозия и последвалото образуване на характерни облаци с формата на гъба предизвикаха силно безпокойство в света, тъй като възникнаха опасения, че известната със своята потайност комунистическа Северна Корея е провела ядрен опит.

Дипломатите са били информирани от ръководител на проекта за водноелектрическа централа за мощността на взривовете и мащабите на строежа. Той им съобщил, че на строителния обект работят 50 000 души, е съобщил полският дипломат.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: