Чужди инвеститори купиха 10 процента от ДЗИ и 25 на сто от ДЗИ Банк

Група ДЗИ продаде 10 на сто от ДЗИ АД и 25 процента от ДЗИ Банк на значими чуждестранни международни инвеститори, съобщи в петък председателят на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на Българска финансова група ДЗИ Емил Кюлев. Продажбата е била организирана и структурирана от "Кредитанщалт Инвестмънт Банк Интернешънъл Маркетс", Лондон, която е водеща инвестиционна банка в Централна и Източна Европа, поясни Кюлев.

По-късно от "Ейч Ви Би Банк Биохим" съобщиха, че сделката е структурирана с тяхно сътрудничество. "Банк Аустрия Кредитанщалт" направила възможна продажбата като записала акциите в търговския си портфейл и издала едногодишни варанти на Dritter Markt на Виенската фондова борса.

Акциите са били придобити от "Банк Аустрия Кредитанщалт" чрез блокови сделки на Българската фондова борса. Продадени са 386 000 акции от ДЗИ по 50 лв. всяка и 12 500 000 акции на ДЗИ Банк по 2,50 лева, съобщиха от БФБ. Общата стойност на двата пакета е над 50,5 млн. лева.

Акциите на ДЗИ са били прехвърлени като един пакет, а тези на ДЗИ Банк - в три отделни сделки. На свободния пазар на борсата акциите на "ДЗИ" се търгуваха средно за 65,98 лв., а на "ДЗИ Банк" - по 5,81 лева, допълниха от БФБ.

Кюлев определи сделката като стратегическа и поясни, че продажбата през борсата е изключително важна за рекапитализацията на ДЗИ. Така значително ще засилим капиталовата си база за по-нататъшно развитие на своя застрахователен и най-вече банков бизнес, коментира той.

Новите притежатели на акциите са много значими инвеститори от Европа и Великобритания, каза още шефът на ДЗИ Груп. От "Ейч Ви Би Банк Биохим" уточниха, че 23 на сто от продадените книжа са придобити от британски инвеститори, 19 на сто - от германски, и 58 процента от акции са станали собственост на австрийци. Застрахователи са придобили 24 на сто от продадените, а ожстаналите - от инвестиционни фондове.

Споделяне

Още от Бизнес