Чужди медии за България: Те не искат повече да търпят арогантния елит

Чужди медии за България: Те не искат повече да търпят арогантния елит

Последната капка, която преля чашата на търпението на хората – така Христо Иванов описва случилото се на плажа край Росенец с което започнаха протестите в България. Пред агенция Франс Прес бившият министър на правосъдието и лидер на "Да, България" казва, че нещата трябва да се променят "преди хората да започнат да гласуват с краката си и да напускат България, понеже не виждат бъдеще тук." Христо Иванов обяснява още, че младите хора, завърнали се в България заради пандемията, не могат да търпят арогантната безнаказаност на недосегаемия елит.

По-нататък в кореспонденцията се разказва за други трима лидери на протестите, известни в България като "Отровното трио". Николай Хаджигенов, който е един от тях, казва: "Запалихме искрата и в България за пръв път се заражда гражданско общество." В кореспонденцията става дума и за протеста, изпратен от триото до германското посолство.

Протестиращите искат реформи на социалните системи

"Европейските фондове се източват под носа им, а те се правят, че не забелязват," коментира Хаджигенов. В кореспонденцията на Франс Прес става дума и за протестите на майките на деца с увреждания.

Вера е излязла на улицата, защото иска да бъде премахнат онзи елит, който е "откраднал живота ѝ". Тя обяснява, че с 420 лева и без да има работа няма как да полага необходимите грижи за сина си, който има церебрална парализа.

"Системите на здравеопазването и на социалните грижи са корумпирани и се нуждаят спешно от реформи," казва тя. Георги Георгиев, един от протестиращите на "Орлов мост" в София обяснява, че в неговия роден край – Северозападна България – не се вижда никаква полза от парите, които ЕС би трябвало да предвиди за този най-беден европейски регион.

Причината: дълбоко вкоренената корупция. Кореспондентите на "Франс Прес" обясняват, че Георгиев се е присъединил към протестиращите, които нямат намерение да правят компромиси с правителството на Борисов. "Сред тях са представители на неправителствени организации, юристи, IT-специалисти и различни други хора, създали тук пространство обмен на идеи, което може да се сравни с лондонския "Хайд Парк", коментира агенцията.

Публикации за случващото се в България се появиха и в редица германски медии. "Ди Цайт" писа, че Бойко Борисов неочаквано е предложил нова конституция, която има за цел да подобри и неефикасната съдебна система. "Тагесцайтунг" констатира обаче, че в проекта липсват промени, засягащи контрола над Главния прокурор – а това е едно от исканията на демонстрантите.

"Демонстрантите се противопоставят на плановете на правителството, макар че в началото на протестите на 9 юли те настояваха не само за оставките на правителството и на Главния прокурор, но също така и за свикване на ВНС. "Не желаем мафията да пише новата конституция," каза един от тях по държавното радио по време на блокадата край Министерството на правосъдието.

Благоразположеният към Русия президент Румен Радев и опозиционната Социалистическа (бивша комунистическа) партия също като демонстрантите обвиняват дясно-националистическото правителство в корупция, мафиотски действия и олигархични зависимости", коментира "Тагесцайтунг".

"Ди Цайт" цитира Румен Радев с думите: "Криза като сегашната не се решава с конституционни реформи, тя се решава с незабавни оставки". Авторитетното германско издание пише, че в резултат от уличните блокади в София се стига и до конфликти между протестиращите и шофьори или пешеходци.

Кореспонденции от София се появиха още в програмите на обществените медии ARD и "Дойчландфунк".

Споделяне

Още от Анализи и Коментари