Чуждите екскурзианти у нас с 1/5 повече през февруари

Увеличение от близо 10% и на българите, пътували зад граница

Чуждите екскурзианти у нас с 1/5 повече през февруари

С една пета повече чужденци са дошли у нас специално на почивка или на екскурзия през февруари 2016 г. спрямо година по-рано при общ ръст на чуждите посетители с близо 10 на сто . Това сочат данните на Националният статистически институт, обявени в понеделник.

Близо половината от 362 хиляди чужденци посетили нашата страна през февруари са дошли на почивка или екскурзия. Почти всички израелци и повечето македонци са били с тази цел у нас през февруари.

В същото време над 281 хиляди българи са пътували в чужбина през февруари спрямо година по-рано. Това е ръст от близо една десета. Над половината от тези пътувания са били с цел гостуване, обучение или посещение на културни и спортни мероприятия. Българите са предпочели да отскочат до съседните ни страни – Румъния, Сърбия, Македония и Австрия.

Ръст на посещенията на чужденци от близо 10%

Близо 362 хил. чужденци са били в България през февруари 2016 г. Това е с 9.7% повече спрямо година по-рано.

Увеличение е отчетено при всички видове цели. Най-голям е ръстът при дошлите на почивка и екскурзия (20.8%), следвани от тези със служебна цел (4.2%) и с други цели (1.3%).

Близо 40% от чужденци, посетили България, са били от страни от Европейския съюз. Това е с 4.4% по-малко в сравнение с февруари 2015 г.

Най-голямо намаление от една трета е отчетено при гръцките туристи. Спад има и при посещенията на французи (9.8%), германци (1.4%) и австрийци (1.2%).

В същото време с над една трета са се увеличили посещенията на британци (35%), чехи (19%), италианци (8.5%), белгийци (4.2%) и румънци (2.2%).

С над една пета се увеличават и посещенията на граждани от други европейски страни (22%), които не са членове на съюза. Най-голям ръст е отчетен при македонците от над 40%.

През февруари преобладава делът на посещенията с цел почивка и екскурзия (44.5%). Посещенията с други цели, включително гостувания и транзитни преминавания, са се увеличили с 37.4%, а тези със служебна цел с 18.1%.

Над 96% от гражданите на Израел идват у нас на почивка и екскурзия, както и 86% от жителите на Македония.

Жителите на Австрия (56%) и на Германия (49%) посещават страната ни предимно със служебна цел.

С други цели – гостувания, обучения, културни и спортни събития идват предимно гърци (68%) и румънци (67%).

С близо 10% повече българи са пътували зад граница

Над 281 хиляди българи са пътували в чужбина през февруари 2016 г.  Това е с 9.8% повече спрямо февруари 2015 г., сочат данните на НСИ.

Увеличение на пътуванията е отчетено към Румъния (76%), Сърбия (72%), Македония (69%), Австрия (64%), Италия (26%), Испания (18%) и Германия (5.8%). В същото време намаляват посещенията на българи в Гърция (25%), Холандия (6.4%), Чехия (6.2%) и Турция (1.5%).

Над половината от българите (52%) са пътували с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия. Около една четвърт са били зад граница в командировка, а малко над една пета (22%) са отишли на почивка.

В сравнение с февруари 2015 г. e регистрирано увеличение при пътуванията по всички наблюдавани цели. Със служебна цел са повече с 19.3%, с цел почивка и екскурзия - с 13.7%, и с други цели - с 4.3%.

Около две трети от пътуванията на българите в Турция (67%) и Румъния (66%) са били на гости, за лечение или обучение. Близо 79% от българите посетили Чехия през февруари са били в командировка.

Близо половината българи са посетили Македония през февруари с цел почивка и екскурзия, сочат още данните на НСИ.

Споделяне

Още от Бизнес