Чуждите експерти ще носят отговорност наравно с българските

Чуждите експерти ще носят отговорност наравно с българските
Португалската съветничка на премиера Сергей Станишев - Мария Пинто, автор на спорната идея за трайно присъствие на повече евроексперти в българските институции, разясни в понеделник, че всъщност не ставало дума за "инвазия", а за около 30 експерти и съветници, които да носят отговорност наравно с българските. Експертите не било задължително да са чужденци, можело да бъдат и българи, но с опит в други страни членки на ЕС.

"Трябва да разглеждате тези експерти като български служители. Разбира се, ако те са български служители, ще бъдат равнопоставени със съответния българин, който би бил на същата позиция. Затова, ако аз работя в българската администрация и имам правомощия да взимам решения, съответно аз ще бъда отговорна за тези решения, разбира се, както всеки друг служител на българската администрация би бил на същата позиция", заяви Пинто пред БНТ.

Мария Пинто е част от международния съветнически борд към премиера, създаден наскоро и оглавяван от бившия френски премиер Доминик дьо Вилпен. Тя каза, че работи в България от пет години.

Идеята за привличането на евроексперти у нас предизвика негативен отзвук в Брюксел, а авторитетното британско издание "Икономист" определи като "нов колониализъм".

"Колониализмът е нещо съвсем различно, там просто се назначават хора, които действат като чужденци, и тези хора съответно не могат да бъдат държани отговорни после", коментира Пинто.

Наблюдатели обаче виждат възможност чрез привличането на чуждестранни експерти в бъдеще критиките за забавени реформи или нарушения да бъдат отклонявани именно към тях. Опитът на българското правителство да прехвърли на ЕК свои отговорности с искането за трайно присъствие на повече евроексперти, бе "любезно" отклонено от ЕК, според която напредъкът на България трябва да се осъществява в рамките на съществуващите механизми на мониторинг и партньорство, а не чрез създаване на паралелни процеси и структури. Миналата седмица генералният секретар на ЕК Катрин Дей дори отказа среща на съветниците на премиера, които искаха да настояват и пред нея за реализирането на идеята.

Според Пинто обаче идеята е била приета радушно, както твърди и Станишев, от председателя на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу и европейски комисари.

"Става дума за експерти от ЕК, които отиват в националната администрация, нещо съвсем нормална практика. Така че по никакъв начин не съм почувствала хладно отношение и не съм видяла никакви пречки това да се случи. Ще използваме всяка възможност, която ни се дава от българското законодателство, да можем да привлечем най-добрите хора и те да бъдат на най-подходящите места. Но смятам, че това е една съвсем нормална практика", каза още Пинто.

Според нея идеята не може да се тълкува като "предизборен трик" от страна на БСП.

"По това предложение работя от много време, много месеци и в някакъв момент това трябваше да се случи. Можеше да се случи миналата година, но, разбира се, трябва много внимателно да се прецени какво се прави. Това е един компромис.. и нещо, което ще продължи и в следващия кабинет и трябва да се разглежда от българските граждани като нещо, което реално ще се случи през мандата на следващия кабинет", разясни Пинто.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа