Чуждите инвестиции догодина ще са 10% от БВП

Предстоящото членство на България и Румъния в Европейския съюз ще повиши интереса на чуждите инвеститори към страната ни и тя ще става все по предпочитано място не само за бизнес, но и за туризъм и образование. Това каза председателят на Асоциацията на търговските банки и председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на Булбанк Левон Хампарцумян. Той бе модератор във вторник на работната среща “България и Румъния: предизвикателства и възможности на членството в Европейския съюз” на международната конференция на Euromoney за Югоизточна Европа „Финанси и инвестиции”. В нея се включиха около 600 високопоставени държавници, дипломати и представители на бизнеса в региона.

Според анализаторите на Уникредито Груп, част от която са трите български банки Булбанк, Хебросбанк и Биохим – за 2006-2007 г. се очаква България да има най-висок показател за преки чуждестранни инвестиции спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) от цяла Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Този индикатор ще е 9.8% средно за тази и следващата година, като на второ място е Румъния с 6.5%.

Около 5.7% ръст на БВП за България и 7.2% ръст на БВП за Румъния очакват икономистите на банковата група в края на 2006 г. Според прогнозите им двете страни ще приключат първата си година като членове на Европейския съюз с растеж на БВП съответно 6% и 5.7%

Данните показват още, че в последните девет години ежегодно България има стабилните над 5% ръст на БВП. Отличници от новите страни членки  като Естония, Латвия и Литва например обаче имат значително ускорен ръст на БВП в рамките на около 10% за 2005 г. Очаква се трите страни да приключат 2006 г. с реален ръст 10.6%, 10.8, 7.6%.

Споделяне

Още от Бизнес