Чуждите инвестиции нараснаха с една четвърт за година

През първите девет месеца са инвестирани над 1 млрд. евро в страната

Чуждите инвестиции нараснаха с една четвърт за година

Преките чуждестранни инвестиции надхвърлиха 1.1 милиарда през първите девет месеца на годината. Това е ръст от една четвърт спрямо година по-рано, сочат предварителните данни на Българската народна банка (БНБ).

През третото тримесечие обемът на капиталите влезли в страната ни е по-нисък спрямо предходните две тримесечия и възлиза на 302.4 млн. евро след положителни ревизии на данните за юли и август.

През първото тримесечие на годината чуждите инвестиции бяха най-много – 443.2 млн. евро, а през второто намаляха на 355.9 млн. евро.

Само през септември обаче БНБ регистрира отрицателни 6.3 млн. евро заради спад на дяловия капитал. Това е този тип инвестиции, които се считат за трайни капиталови вложения в местни предприятия и имоти. Това означава, че чужд инвеститор се е разделил с дялове в българско дружество или е продал имоти.

Холандия остава номер едно по инвестиции у нас с над 1.5 млрд. евро, като 1 млрд. евро от тях са инвестиции в дялов капитал и реинвестирана печалба.

На второ място е Австрия с 230 млн. евро, следвана от Франция със 105.8 млн. евро, Норвегия - 88 млн. евро, Белгия – 51.6 млн. евро и Италия с 51 млн. евро.

Преките инвестиции на български предприятия в чужбина възлизат на 76.6 млн. евро за периода януари-септември. През същия период на миналата те бяха в размер на 528.4 млн. евро.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?