Чуждите медии: Предизвестена победа на Първанов при ниска избирателна активност

Водещи медии в Европа отбелязват президентските избори в България като акцентират на предизвестената победа на Георги Първанов. Според белгийската телевизия на френски език, която в централната си новинарска емисия показа кадри от гласуването в България, победата на Първанов е била “съкрушаваща”, той като, “според неокончателните резултати той получава почти 80% от гласовете”.

ИТАР-ТАСС също отделя място на изборните резултати в България, като се позовава на данните НЦИОМ от по-ранните часове. На същите данни се позовава и другата руска информационна агенция РИА Новости.  

Агенцията посочва, че по време на предизборната кампания Георги Първанов се е самоназовавал "президент на всички българи" и нееднократно е казвал, че държавният глава не трябва да бъде нито ляв, нито десен. Руската агенция цитира изявление на Първанов, че днешният вот е бил "избор между авантюризма и разума”.

С победата си настоящият държавен глава ще се превърне в първият преизбран за втори мандат президент след падането на комунистическия режим в страната, посочва ББС. На първия тур преди седмица резултатите отново посочваха преднина за Първанов, но поради ниската избирателна активност, считана за следствие от бедността и неодобрението на политическите реформи сред населението, се наложи провеждането на балотаж, се казва в първия коментар на агенцията.

В електронното издание на вестник “Франкфуртер алгемайне цайтунг” новината за изборния резултат на президентските избори се коментира с акцент за ниската избирателна активност сред хората, което се свързва с недоволството от ниските им доходи, едва 160 евро на месец, според вестника. 

В коментара си след като станаха известни резултатите от изборите, Ройтерс отбелязва, че въпреки категоричните резултати, изборите са признак за неравния ход на реформите по време на първия мандат на Първанов и те го принудиха да отклонява критиките, че не е съумял да подтиква българските правителства да се справят с високата корупция и организираната престъпност.

Агенцията припомня, че е държавният глава на България има ограничени пълномощия, сред които налагане на вето над закони и назначаване на правителства, като допълва, че Първанов назовава себе си "президент на всички българи". Ройтерс цитира политически наблюдатели, според които преизбирането на Георги Първанов ще помогне за консолидирането на оглавяваната от социалистите правителствена коалиция, създадена с негово съдействие след изборите през 2005 г. 

ДПА посочва думи на премиера Сергей Станишев, че президентските избори да били "референдум в подкрепа на българското членство в ЕС". Германската агенция изтъква, че Първанов е първият български президент, който е преизбран за втори мандат с пряк вот на гласоподавателите.

Това обстоятелство е отбелязано и от Асошиейтед прес в кореспонденцията ѝ от София. Агенцията посочва, че широката популярност на Първанов се дължи главно на проевропейските му възгледи. АП припомня, че преди да бъде избран за първия си мандат, 49-годишният историк Първанов оглавяваше българските социалисти (бивши комунисти), които успя да убеди да подкрепят влизането на България в НАТО и Европейския съюз.

Франс прес цитира изказване на премиера Станишев, че не бива да се подценяват резултатите на другия кандидат на втория тур, лидера на партията "Атака" Волен Сидеров.

Почти всички световни агенции подчертават, че избирателната активност на втория тур от президентските избори в България е била по-ниска, отколкото на първия. Според ДПА обстоятелството, че нивото на избирателната активност не играе роля на втория тур е осигурило победата на Първанов над конкурента му Сидеров.

Вестта за победата на Първанов съобщава електронното издание на катарската телевизия Ал Джазира и китайската информационна агенция Синхуа. И двете медии цитират предварителните резултати от балотажа, като акцентират на голямата разлика между двамата кандидати. 

Споделяне

Още от България