Чуждите медии: Протести срещу бедността и корупцията в България

Освен избора на нов патриарх, световните медии отразяват масовите протести в София и цялата страна, проведени тази неделя.

Около 150 000 излязоха по улиците на трийсетина български града, за да протестират срещу електроразпределителните дружества "монополисти" и срещу политическата класа като цяло, опетнена от корупция, пише испанският в. "А Бе Се", цитирайки агенция ЕФЕ. Посочва се, че "най-бедната страна от Европейския съюз" е залята от вълна от демонстрации, че недоволни, гражданите настояват за национализация на трите ЕРП-а, които в момента са в ръцете на две чешки и една австрийска компания.

Обръща се внимание и на искането на протестиращите президентът да наложи мораториум върху плащането на последните сметки за ток, за които понякога отиват всички доходи на някои домакинства.

Съобщава се, че президентът Росен Плевнелиев е бил освиркан при опит да разговаря с протестиращи в София, но им е предложил да дойдат идната седмица в президентството за разговор по всички важни за държавата въпроси.

ДПА и Франс прес също пишат за демонстрациите срещу бедността и корупцията, съпроводени с искания за граждански контрол над институциите.

Асошиейтед прес посочва, че протестиращите настояват за радикални, сериозни политически реформи, че се скандират лозунги срещу политическия елит.

Ройтерс отбелязва, че протестите, започнали като израз на недоволство от високите сметки за тока и парното, са се засилили и че е оставката на правителството не е успяла да успокои избирателите, на които им е дошло до гуша от ниския жизнен стандарт и ширещата се корупция. Агенцията съобщава също, че освен основния протест е имало и отделни, по-малки протести срещу неефикасната образователна система, който според критиците ѝ не подготвя младите хора за пазара на труда, и срещу високите лихви на кредитите, от които страда малкият бизнес.

ИТАР-ТАСС откроява исканията на протестиращите за създаване на експертен обществен съвет с участие на граждани и за прекратяване на делата, заведени от електроразпределителните компании срещу клиентите им.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?