Чуждите медии в Русия се причисляват към "чуждестранните агенти"

Чуждите медии в Русия се причисляват към "чуждестранните агенти"

Долната камара на руския парламент одобри окончателно на трето четене в сряда промени в закона за информация, позволяващи медиите, финансирани от чужбина, да бъдат причислени към "чуждестранните агенти". Решението бе прието единодушно и промените ще влязат в сила, след като бъдат одобрени от Съвета на Федерацията и подписани от президента Владимир Путин.

Законът е в отговор на искането на американското Министерство на правосъдието руският филиал на спонсорираната от Кремъл телевизия RT да се регистрира по американския закон за чуждестранните агенти. Руски правителствени представители, включително президентът Путин, обещаха ответни мерки.

Гласуваните от руските депутати поправки са в законопроекта за извънсъдебно блокиране на сайтове на организации, признати в Русия за нежелани. При второто четене се появи поправка в закона за медиите, която позволява всяка чуждестранна структура, разпространяваща информация, независимо от нейната "организационно-юридическа форма", да се счита в Русия за чуждестранен агент.

Зам.-председателят на Държавната дума Пьотр Толстой заяви: "Ние не искахме да приемаме такъв закон. В Русия никога не са приемани закони, накърняващи свободата на словото, нас ни принудиха да приемем тези мерки" в отговор на САЩ.

Той уточни, че законът няма да засяга руските медии с чуждестранно финансиране, а само чужди медии.

За чуждестранни агенти ще се смятат медии, които получават "парични средства и/или друго имущество от чужди държави, от техните държавни органи, международни и чуждестранни организации, лица без гражданство", а също и руски юридически лица, "получаващи парични средства и друго имущество от указаните източници".

Попадащите в тази категория медии ще имат права и задължения, предвидени в закона за "чуждестранните агенти", които понастоящем се прилагат спрямо финансирани отвън неправителствени организации. Тези организации са задължени да докладват откъде се финансират, да включват в съдържанието, което публикуват, дисклеймър за "чуждестранен агент" и да подлежат на проверка от страна на властите.

Медийните източници, които в САЩ се определят за "чуждестранен агент", трябва да докладват в Министерството на правосъдието за своето финансиране и организация, както и редовно да актуализират информацията за дейността си.

Американските власти в момента разследват дали финансирани от руското правителство медии като RT и Sputnik са били ползвани като инструмент за руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Депутат от управляващата партия "Единна Русия" заяви в сряда, че ако чужди медии откажат да се регистрират в Русия като "чуждестранни агенти", за заплашени от глоба и наказателна отговорност, предвиждаща две години затвор.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят