Чуждите медии за протестите у нас: Политическа пролет насред есен

Сцена от студентската окупация на парламента на 12 ноември. Сн. Васил Гарнизов

В България може да се стигне до социален бунт, който да наподобява много на този от 1989 година, коментира италианското издание "Стампа".

Вестникът коментира, че допреди няколко седмици протестите на студентите са изглеждали като обикновени младежки протести, но са послужили за катализатор на едно широкоразпространено недоволство. В балканските страни често пъти се случва политическата пролет да настъпва именно през есента, пише вестникът и припомня предишните зимни протести срещу цените на тока, довели до оставката на кабинета "Борисов".

В неделя българите трябваше да отбележат 24-а годишнина годишнина от падането на комунизма, но този път демонстрациите по повод почти четвърт век демокрация в България бяха неочаквано ориентирани към бъдещето.

Близо четвърт век от падането на комунистическия режим, студенти, преподаватели и обикновени хора превзеха улиците, за да поискат падането на фалшивата демокрация и на мъките, произтичащи от безкрайния период на прехода, посочва изданието.

Вестникът отбелязва още, че протестните шествия в София са следени с голямо внимание на Запад, където усещането е, че от някой ъгъл на Балканите във всеки един момент може да припламне искрата.

В публикацията се припомня още, че Румъния също преживява нова "пролет посред есен" с протестите на лекарите и на медицинските сестри и недоволството заради скандали, свързани с дъщерята на президента Траян Бъсеску Йоана, която купила 290 хектара земеделски площи за 1.3 милиона евро благодарение на заем, отпуснат ѝ набързо от една банка.

В Хърватия, която едва-що се присъедини към ЕС, изискванията на Брюксел започват да предизвикват все по-голямо недоволство.

Ситуацията в България бе отразена и от водещите световни медии, които излязоха с репортажи за сблъсъците около парламента във вторник.

"Български студенти се опитаха да блокират парламента в София", информира френският вестник "Нувел обсерватьор".

В материала се описва как на 12 ноември стотици студенти са се опитали да попречат на депутатите да излязат от сградата на Народното събрание, но не са успели да пробият солидния полицейски кордон. Най-малко петима демонстранти са арестувани след сблъсъци с полицаи, посочва вестникът.

Цитиран е студентът по журналистика Станислав Касчийски, според когото окупацията на Ректората не е била достатъчна и тъй като правителството не чува искането на студентите за оставка и напълно ги игнорира, блокадата на парламента може да допринесе за оставката.

"Искаме да останем в България и да живеем с достойнство. Знаем, че за да се случи това, нещо трябва да се промени и това правителство трябва да си отиде. То е оплетено в най-различни интереси", казва младежът, цитиран от френското печатно издание.

Белгийският "Соар"пише, че хиляди демонстранти, включително стотици студенти, обвиняващи българското правителство във връзки с олигархията, са обкръжили сградата на парламента в София с намерение да не разрешат на депутатите да я напуснат.

Германският вестник "Велт", цитиран от БТА, също пише за живата верига на неколкостотин студенти около парламента в София в опит да препречат пътя на депутатите. В краткия материал се съобщава за един ранен и петима арестувани при сблъсъците между полицията и демонстрантите.

Полският всекидневник "Газета виборча" пише, че вчерашната протестна акция под лозунга "Да окупираме парламента" е продължение на продължаващите вече близо три седмици студентски протести в България.

Вестникът съобщава за 12 арестувани и четирима ранени при сблъсъците, сред които един полицай.

В информацията от София вестникът описва как демонстрантите неколкократно са се опитвали да преградят улицата зад парламента с контейнери за смет и скамейки, които завързали с вериги, и сблъсъците с полицията заради тези им действия.

Вечерта протестиращите пренесоха металните заграждения и с тях блокираха разположена в близост улица, продължава описанието вестникът.

"Газета виборча" отбелязва, че към полицейския кордон са били хвърляни пиратки и бутилки и че за пръв път на протестите се е появило водно оръдие, но до употребата му не се е стигнало.

В края на публикацията си варшавският вестник припомня, че антиправителствените демонстрации в България започнаха в средата на юни след избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Американският новинарски сайт за международни новини "Глобъл поуст" пише, че участниците в човешката верига около силно охраняваната сграда на Народното събрание са скандирали: "Вие сте позор! Оставка и затвор!" и са се заканвали, че ще бъдат около парламента всеки ден до победата.

Според изданието броят на полицаите и жандармеристите - неколкостотин - вчера е бил много по-голям в сравнение с предишните протести.

Протестите в София с искане на оставка на правителството, които през лятото събираха по двайсетина хиляди души, позатихнаха през последните месеци. Но акциите на студентите могат да разпалят наново масовите антиправителствени демонстрации, пише изданието, като се позовава на местни анализатори.

В материала по същата тема на уебсайта на "Евронюз" се отбелязва, че 24 години след края на комунистическото управление в България протестиращите твърдят, че поредицата правителства не са съумели да реформират политиката и да положат основите на стабилен икономически растеж. Членството в ЕС донесе благоденствие на мнозина, но и окуражи младите хора да емигрират, оставяйки след себе си застаряло и бедно население, а провалът в налагането на върховенството на закона и борбата с корупцията възпря необходимите за България инвестиции, коментира европейската телевизия.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?