Чуждите наблюдатели разкритикуваха изборите в Грузия

Екип международни наблюдатели излезе с много негативен доклад за парламентарните избори в Грузия в неделя. Членове на екипа от 400 души от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заявиха, че са станали свидетели на "изключителни нарушения".

В много случаи хора, които са искали да гласуват, не са могли да упражнят това си право. След преброяване на около четвърт от гласовете опозиционните партии печелят срещу проправителствения блок, подкрепящ президента Едуард Шеварднадзе, предаде Би Би Си.

В столицата Тбилиси и град Кутаиси някои избирателни секции останаха затворени. Властите обясниха, че това се е наложило, защото избирателните списъци са неверни. Изборите се считат за референдум за управлението на президента Едуард Шеварднадзе, бивш съветски външен министър.

Кореспондент на Би Би Си отбеляза, че много грузинци са разочаровани от правителството, което обвиняват за нарастваща бедност и престъпност в бившата съветска република.

Полицията и войските на министерството на вътрешните работи бяха поставени в бойна готовност в столицата Тбилиси в случай, че има безредици.

Лидерът на основната опозиционна партия в Грузия Национално движение - Михаил Саакашвили съобщи днес, че неизвестен нападател открил огън срещу неговия шофьор, но не успял да го убие, предаде АФП.

Саакашвили уточни, че шофьорът бил паркирал автомобила, когато срещу него били дадени изстрели. Нападателят е задържан от охраната на опозиционния лидер и е предаден на полицията.

Според предварителните резултати от вчерашните парламентарни избори в Грузия партията на Саакашвили се нарежда на второ място с 22 процента от гласовете, отбелязва АФП.

Над 50 процента от гласоподавателите са участвали в референдума за съкращаване на броя на местата в парламента от 235 на 150 от 2007 година и той се смята за състоял се, съобщи ИТАР-ТАСС.

По данни на централната избирателна комисия в 20 часа местно време над 50 процента от избирателите са участвали и в парламентарните избори днес и в паралелно състоялия се референдум.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?