Чуждите туристи в София нараснали с четвърт за година

Триъгълната кула на Сердика е отворена за посещение

С повече от една четвърт са се увеличили чуждите туристи в София за първите четири месеца на годината спрямо същия период на 2016 г. Това показват данните на НСИ, цитирани от министъра на туризма Николина Ангелкова, която се срещна със столичния кмет Йорданка Фандъкова в понеделник. Двете обсъдиха възможностите за съвместни инициативи в туризма.

София е сред най-търсените туристически дестинации у нас, заради богатото културно-историческото наследство, каза Ангелкова.

Столицата е атрактивна дестинация не само с многото си археологически паметници, минерални извори и фестивали, но и като място за поклоннически, зимен и планински, делови, събитиен туризъм, допълни тя. По думите ѝ през последните години броят на туристите в столицата устойчиво се увеличава.

За периода от януари до април тази година в категоризираните места за настаняване с над 10 легла в София са пренощували 18% повече туристи спрямо същия период на 2016 г. При чуждите граждани ръстът е 27%. Скокът в нощувките е общо 23%, а при чужденците той е 33%, сочат данните на НСИ.

Приходите от тези услуги за четиримесечието са общо над 46 млн. лв., което е увеличение с една четвърт спрямо година по-рано.

Ново пространство за изкуство и култура

Малко преди това столичният кмет Йорданка Фандъкова откри ново пространство за култура и дискусии в столицата - Триъгълната кула от крепостната стена на Сердика, която от днес вече е отворена за посещения. То се намира в сутерена на сграда на бул. "Княгиня Мария Луиза" 16, намираща се в близост до Централните хали и Джамията "Баня Башъ".

"Намираме се на уникално място. Програма "Европа" може да бъде сравнена с триъгълната кула на Сердика, защото има три стожера – неправителствените организации, европейските ценности и местното самоуправление", каза Фандъкова при откриването на пространството за култура и дискусии. То е възстановено от Столична община и Министерство на културата с подкрепата на Норвежкия финансов механизъм, по който са отпуснати половин милион лева.

Триъгълната кула е открита през 1958 г. при изкопни работи. От 1992 г. кулата остава скрита до днес, когато става пространство за изложби култура и дискусии.

Над 40 неправителствени организации получиха договорите си по програма "Европа" при откриването на новото пространство. Фандъкова заяви, че е доволна, че когато се появи проблем, вече се оказва, че този проблем е станал явен след реализацията на даден проект по програма "Европа", което според нея, означава, че програмата работи.

Общинският съветник Малина Едрева коментира, че това е поредното пространство, което Столична община превръща в нова културна точка.

Зам.-кметът по културата и главен координатор на програма "Европа" Тодор Чобанов заяви, че бенефициентите по програмата са хората, които дават най-добрите и работещите идеи за развитието на града. Това е бъдещето на всеки динамичен град, каза той.

Първото събитие в новооткритото пространство е изложба на д-р Тошо Пейков по повод 160 г. от рождението на княз Александър I.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?