Clearstream прекрати сделки с книжа на руски компании от "черния списък" на САЩ

Clearstream прекрати сделки с книжа на руски компании от "черния списък" на САЩ

Един от най-големите международни клирингови центрове – Clearstream – обяви във вторник, че прекратява сделките с ценни книжа на руски компании, срещу които САЩ въведоха санкции миналата седмица. В съобщението, публикувано на сайта на институцията, се уточнява, че забраната действа от 10 април и важи за всички ценни книжа, издавани от емитенти, фигуриращи в списъка SDN (Specially Designated Nationals and Blocked Persons), както и компании, в които те контролират над 50%.

Клиентите са длъжни да декларират пред Clearstream, че са проверили личността на крайния получател на тези ценни книжа.

Финансовото министерство на САЩ наложи на 6 април санкции срещу 24-ма руски милиардери и 15 свързани с тях компании. Мерките бяха мотивирани с руските "злонамерени действия по цял свят, включително с продължаващата окупация на Крим и подстрекаване на насилието в Източна Украйна", но преди всичко опитите на Русия за подкопаване на западните демокрации.

Живеещите в САЩ нямат право да влизат в делови отношения с лица от "черния списък", а компании и граждани от други юрисдикции рискуват да попаднат под вторични санкции в случай на нарушение на тази забрана.

Международната клирингова система Clearstream обезпечава извършването на борсови сделки с ценни книжа. На световния пазар тя има само един конкурент – Euroclear, която по-рано във вторник заяви, че предприема мерки за спазването на новите санкции, въведени от САЩ. Euroclear обаче не уточни за какви конкретно емитенти и облигации става дума.

Clearstream вече на два пъти е отказвала да работи с руски книжа – през юни 2016 г. и юни 2017 г. Преди две години към Clearstream се присъедини и Euroclear.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?