CNN спира да излъчва в руските кабелни мрежи

В края на годината американската новинарска телевизия СNN спира да излъчва в руските кабелни мрежи. Това заяви нейният собственик "Търнър интернешънъл" - подразделение на корпорацията "Тайм уорнър", цитиран от ББС.


Компанията не посочва конкретни причини за решението да преустанови излъчването.

 

Тя обяви, че разглежда алтернативни възможности за разпространение на СNN в Русия в светлината на последните промени в руското законодателство и изразява надежда телевизията след време да се върне отново на руския пазар.

 

Бюрото на CNN в Москва обаче няма да бъде затворено.

В последно време властите в Русия все по-често изразяват недоволство от дейността на независимите медии, най-вече на международните, особено във връзка с отразяването на събитията в Украйна.


Руското ведомство за надзор върху медиите заяви, че няма нищо общо с решението да бъде спряно излъчването на СNN.

 

Според наблюдатели то може би се дължи на новия руски закон, забраняващ от догодина да се излъчват реклами по платените кабелни телевизии. Освен това Държавната Дума прие наскоро поправки в медийния закон, според които делът на чуждестранното участие в руски средства за масова информация не бива да надхвърля 20 на сто, се казва в информацията.

След като новината се появи в печата, бившият посланик на САЩ в Москва Майкъл Макфол писа в Туитър: "Спомням си деня, когато вие за пръв път можахте да гледате Си Ен Ен в СССР. Сега обаче времето тръгна обратно".


"Това е смайващо и печално. Нима някой наистина може да възроди през 21-и век Съветския съюз?", добави Макфол.

 

"Всички тези неща са толкова късогледи, несъвременни и издават страх", смята дипломатът.

Денонощният новинарски тв канал CNN е създаден през 1980 г. от американския милиардер Тед Търнър. Централата му е в Атланта, щата Джорджия. Новините на Си Ен Ен се излъчват всеки ден в над 200 държави. В момента телевизията поддържа 37 кореспондентски бюра в чужбина. Представителството в Русия бе открито през 1983 г.

Споделяне

Още от Свят