Covid-19 активира много доброволци и дарители и повдигна морални въпроси

Операта в Бургас шие маски вместо сценични костюми

Служители на операта в Бургас шият маски срещу заразата вместо сценични костюми

Епидемията от коронавирус активира множество дарителски и доброволчески акции, които целят да подпомогнат лекари и болници в борбата с болестта, а също така и възрастни хора, които могат да имат нужда от храна, лекарства и продукти. Граждани, фирми и организации подеха редица кампании, като в същото време на преден план излизат и морални казуси като това има ли право дарителят да изисква и предимство при здравно обслужване.

Такъв морален казус възникна около обявеното от собственика на компанията "Уолтопия", която прави стени за катерене, Ивайло Пенчев дарение от 222 000 за столичната Александровска болница. Той заяви, че дарението е за закупуване на респираторни апарати, необходими за обдишване на най-тежко засегнатите от коронавируса. Дарението обаче щяло да е под условие служителите на фирмата да са с предимство при оказване на медицинска помощ, в случай че са заразени с Covid-19. От Александровска болница обаче казаха за Mediapool, че единствено лекарите ще преценяват кой пациент ще се лекува с предимство според неговото състояние и лечебното заведение "няма да участва в подобни пазарлъци".

Същевременно Александровска болница е получила и друго дарение на приблизително същата стойност – 200 000 лева от веригата "Фантастико", която не поставя никакви условия. Дарението на "Фантастико" също е за покупката на дихателни апарати и друга медицинска апаратура.

"Фантастико" и A1  помагат на Александровска болница безусловно 

От "Фантастико" съобщават, че решението за финансовата подкрепа е взето веднага, след като става ясно, че се търси възможност за закупуване животоспасяващата апаратура в условията на пандемия от Covid-19 и недостиг на подобна апаратура в стотици болници по целия свят. 

"Няма поет ангажимент за приоритетно използване на дихателните апарати в полза на частната компания. Единствено лекарите са тези, които ще правят преценка кой пациент от каква медицинска помощ има нужда", заявиха от болницата и "Фантастико".

Компанията е в непрекъснат контакт с лечебното заведение и при нужда е заявила готовност да бъдат предприети и следващи стъпки за улесняване работата на лекарите. От болницата казаха, че фирмата не за първи им помага и че финансовата подкрепа ще осигури адекватно лечение за повече пациенти, а българските лекари ще бъдат по-сигурни в работата си и най-вече предпазени от нуждата да вземат тежки решения в бъдеще, подобни на тези в Италия.

А1 също дари безвъзмездно на Александровска болнница средствата, необходими за закупуване на пет дихателни апарата. Очаква се новото оборудване да пристигне в лечебното заведение в рамките на три седмици. Стойността на дарението надвишава 220 000 лева, а дихателните апарати ще останат собственост на здравното заведение след края на пандемията от коронавирус и ще се използват за лечението на пациенти с респираторни и други заболявания.

Дихателните апарати са последното поколение, представени преди броени седмици и са специално разработени за грижи за критично болни пациенти от всички възрасти – от новородени до възрастни хора.

Главният изпълнителен директор на А1 България, Александър Димитров, коментира, че като обществено отговорна компания А1 чувства дълг да допринесе за лечението на заболелите. “Най-добрият начин е като подкрепим лекарите с технологиите, които са им нужни за по-добро лечение на пациентите“, посочи той.

Мобилизират средства и персонал за болниците

Помощ в полза на колегите си в края на миналата седмица обявиха и от Столичната колегия на Българксия лекарски съюз, която има собствен фонд с около 200 хил. лева, събрани от членски внос. Парите от фонда се ползват за покупката на защитни облекла, маски, очила, термометри за дистанционно мерене на температура, бързи тестове за диагностика, а вече са купени 10 бактерицидни лампи. Натрупаните във фонда средства ще се използват и при необходимо лечение на заразени с коронавируса лекари.

Проект #задоброто, подкрепени от Фондация "Бикоуз", също стартираха кампания за справяне със спешни нужди. Събраните средства ще бъдат използвани за покриване на спешни нужди на болниците в страната и София – за допълнителни медицински апарати и техника за обдишване, за друга апаратура, консумативи, включително за дообзавеждане и дообордуване на болнични помещения - директно свързано с кризата.

Доброволците на #Задоброто търсят най-изгодни оферти, проверяват наличности, координират с представители на отделенията в болниците и от 15 март започват да изпращат предпазни облекла, очила, маски, спирт, назални тампони за вземане на секрет, ръкавици, калцуни и др., за да покрием нуждите на тези болници.

Вече са направили плащане за защитни средства зa Педиатрията - 500 манти, 2000 калцуни, 20 очила, 10 кутии ръкавици за 1451 лева.

Александровска болница ще е първата, която ще получи висококачествен респиратор NKV-550, чиято текуща оферта е 45000 лева в ДДС и са в процес на събиране.

Десетки доброволци са се отзовали и на призивите на болниците, които събират допълнителен персонал. Студенти по медицина и специализанти са поискали да помагат в Александровска болница, Пирогов и ВМА, които ще изнесат основната тежест в борбата с Covid-19. Много хора са се свързави и директно с болниците с въпроси как могат да помогнат. От "Пирогов" публикуваха и банкова сметка, на която могат да се правят дарения за борба със заболяването. "В последните дни получихме множество силни думи за подкрепа, които ни правят изключително щастливи! Хубаво е да знаеш, че има кой да мисли за теб и има желание да ти помогне. По повод всички запитвания, за оказване на финансова помощ, Ви предоставяме сметката, на която можете да дарите средства", написаха от болницата.

УМБАЛСМ Н.И. ПИРОГОВ ЕАД
ЦКБ АД КЛОН ЦЕНТРАЛЕН
IBAN: BG03 CECB 9790 1045 1599 00
BIC: CECBBGSF
Основание за превод: Дарение за COVID-19

Българското дружество по офталмология (БДО) също започна кампания за набиране на средства, които ще подпомогнат хората, които са на първа линия в защитата на българското общество в борбата с настоящата пандемия, както и техните
семейства и близки. Кампанията е отворена, към всеки, който би желал да помогне и е подкрепена от Българския лекарски съюз, Александровска болница, Първа градска болница и Организацията на евреите в България "Шалом".

Средствата мога да бъдат преведени по сметката на БДО:
Банка: Уникредит Булбанк
IВАN: BG95UNCR70001523206626
BIC: UNCRBGSF
Основание: Дарение КОВИД 19

Вместо костюми бургаската опера шие маски

Вместо костюми за обявената преди дни премиера на балета "Жизел", която трябваше да се играе на 5-и април, гардеробиерките и служителите на Държавна опера - Бургас започнаха от понеделник да шият предпазни маски.

Те ще бъдат предоставяни напълно безвъзмездно на общинските екипи за доставка на храна на възрастни хора и на хора, които са под карантина.

Споделяне

Още по темата

Още от България