Covid-19: Държавата затваря кина, театри, концертни зали, стадиони

Допълнителна дезинфекция на градския транспорт в София, същото се препоръчва за банки, търговски обекти и пр.

Всички мачове от Първа и Втора лига на българското първенство ще се играят пред празни трибуни от 9 март, съобщиха от Българския футболен съюз. Сн. БГНЕС

Заради установените първи случаи на коронавирус в България са отменени всички масови културни събития на закрито в цялата страна, включително посещенията в кината.

В цялата страна се забраняват и всякакви масови прояви с участие на деца.

Спортните мероприятия да се провеждат без публика, съгласно заповед на здравния министър Кирил Ананиев, публикувана в неделя.

Освен това се преустановяват училищните събития, пътувания, екскурзии и посещения на обекти извън учебните заведения на територията на цялата страна, съобщи МОН.

На регионалните здравни инспекции в страната е разпоредено да създадат организация съвместно с лечебните заведения за осигуряване на леглови резерв, както и за организация на работа на медицинския персонал.

Първоначално правителството възнамеряваше да ограничи културните прояви на закрито само в областите, в които са потвърдени четирите случая на коронавирус. Министърът на културата Боил Банов обаче поиска да се разшири обхватът на забраната за цялата страна и това бе прието.

Със заповед на ректора на Софийския университет от 9 март е затворено и най-старото и най-голямо висше учебно заведение у нас. Присъствените учебни занятия ще бъдат прекратени до 15 март, с изключение на вече насрочените държавни изпити, защити на дипломни работи и публични защити на дисертации, в случаите, когато е невъзможно да бъдат отложени. Преустановят се всички масови мероприятия, провеждани в СУ, включително конференции, дискусии, публични лекции, катедрени и факултетни съвети и събрания и др. Неотложните решения на катедрените и факултетните съвети да се гласуват електронно. В заповедта се препоръчва отлагането на планираните мероприятия за срок не по-ранен от края на месец април. 

Неучебни дни обяви и ректорът на Медицинския университет -Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

Допълнителна дезинфекция на градския транспорт в София

Столичният кмет Йорданка Фандъкова свика оперативния щаб на Столичната община. Дадени са указания за допълнителна дезинфекция на превозните средства на градския транспорт, както и на метростанциите в София. Допълнително се обработват с дезинфектанти парапети, седалки и места, които пътниците докосват с ръцете си.

Съобщено бе, че на този етап София разполага със свободен брой легла за лечение и карантина на хора с вирусни симптоми. Здравните заведения имат необходимия брой медицински персонал, който да поеме диагностициране, изследване и лечение на граждани, както и необходимите индивидуални защитни средства. По заповед на Фандъкова Втора градска многопрофилна болница се подготвя да поеме случаите на заразени с COVID-19 при необходимост. За това са осигуряват нужните апаратура, медицински персонал и защитни облекла.

Училищата все още са във ваканция, а детските градини в столицата работят със засилен филтър на вход за проверка на здравословното състояние на децата и персонала. Въвежда се и допълнителна дезинфекция. Същите мерки се въвеждат и за общинските социални услуги.

Всички помещения на институции, които работят с граждани, ще бъдат дезинфекцирани по 4 пъти на ден. Препоръчва се на всички обществени сгради, в това число търговски обекти, банки, центрове за обслужване на клиенти и др., също да предприемат мерки за почистване с дезинфектанти 4 пъти дневно.

Столична община отменя всички общински масови мероприятия като се изпълняват стриктно указанията за спортни и културни мероприятия на националния щаб. Препоръчва се на всички граждани да ограничат максимално социалните си контакти, да спазват добра лична хигиена.

Допълнителни мерки в Плевен и Габрово

Със заповедта на министър Ананиев в областите Габрово и Плевен до второ нареждане:

  • Преустановяват се учебните занятия и извънкласните занимания в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации;

  • Преустановяват се детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приемът и провеждането на планова оперативна дейност и свижданията във всички лечебни заведения;

  • Преустановяват се посещенията в детските ясли и детските градини;

  • Преустановяват се всички масови мероприятия, вкл. спортни и културни (кина, театри, концертни зали, фитнес-зали и други, в които се събират много хора на закрито).

Кризисният щаб в Плевен препоръча силно ограничаване на контактите след положителните проби на двама мъже за коронавирус.

Службите по геодезия, картография и кадастър в Габрово и Плевен ще обслужват само по електронен път, съобщи МРРБ. Мярката влиза в сила от 9 март, за да се ограничи струпването на голям брой хора на обществени места.

Заявените до момента услуги ще бъдат изпълнени и предоставени на гражданите по пощата с обратна разписка, уточнява МРРБ.

Във връзка с регистрираните случаи на COVID-19 на територията на България министърът на здравеопазването издаде заповеди, с които нарежда въвеждането на карантинен режим на работа в УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен и МБАЛ "Д-р Тота Венкова" в Габрово. Това включва ограничаване достъпа на външни лица до сградите на лечебните заведения, преустановяване на детските и женските консултации, на приема и плановите операции, както и на свижданията

Въвежда се 14-дневна карантина в отделенията, в които са хоспитализирани и изолирани пациентите с потвърдени проби за COVID-19. Преустановяват се приемът в и изписването на пациенти от съответните отделения. Нарежда се засилен дезинфекционен режим.

От Националната опера съобщиха за БНР, че заради ограничителните мерки се отменят всички представления в афиша, докато трае забраната за културни прояви.

Купените вече билети могат да бъдат върнати или презаверени за следващи дати, на които ще бъдат играни отложените спектакли на Националната опера и балет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?