Covid-19 е убил повече американци от Втората световна, корейската и виетнамската война общо

Броят на смъртните случаи премина 500 000 в САЩ

Covid-19 е убил повече американци от Втората световна, корейската и виетнамската война общо

Броят на починалите от коронавирус в САЩ надхвърли над половин милион души - 500 236 в понеделник. Общо в света жертвите на пандемията са 2 473 742 към 7:22 часа по Гринуич, показват данните на Университета "Джонс Хопкинс", предаде АП.

Броят починали, вследствие на усложненията, предизвикани от новия коронавирус, е почти равен на броя на американците, загинали през Втората световна война, Корейската война и Виетнамската война, взети заедно, отбелязва агенцията.

САЩ дават 405 000 жертви през Втората световна война, 58 000 във Виетнам и 36 000 в Корея, кето общо е 499 000.

"Трябва да устоим на изкушението да гледаме на всеки живот като на статистика. . . Трябва да го направим, за да почетем мъртвите", каза в телевизионно обръщение американският президент Джо Байдън.

"Искам да бъдем дейни, да бъдем бдителни, да спазваме дистанция, да носим маски, да се ваксинираме", добави той.

След речта Байдън излезе със съпругата си Джил, с вицепрезидентката Камала Харис и с нейния съпруг Дъг Емхоф пред Белия дом, съобщи Франс прес.

Четиримата сведоха глави за момент, след което военен оркестър изсвири "О, чудна благодат". Те бяха заобиколени от 500 запалени свещи, разположени по балкона и водещото към него стълбище, символизиращи 500-те хиляди загубени живота. В края на възпоменателната церемония Байдън се прекръсти и четиримата влязоха обратно в Белия дом.

Американският президент се опитва да ускори имунизацията срещу смъртоносния вирус. Досега са поставени общо над 64.2 милиона дози от използваните в САЩ ваксини по данни на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията.

Байдън си постави за цел да бъдат ваксинирани най-малко 100 милиона души през първите му 100 дни на власт.

Фармацевтичната компания Pfizer заяви, че очаква да доставя по над 13 милиона дози на седмица от ваксината си срещу Covid-19 към средата на март, предаде Ройтерс. Това означава два пъти повече в сравнение с доставките от началото на февруари. Досега Pfizer е доставила в САЩ около 40 милиона дози.

Компанията Moderna съобщи, че планира да достави 100 милиона дози до края на март и 300 милиона до края на юли.

САЩ съставляват около 4,25 процента от общото световно население, но около 20 процента от известните смъртни случаи от коронавирус на планетата, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Около един на всеки 670 американци е починал от Covid-19, който се е превърнал в една от водещите причини за смърт в страната заедно със сърдечните заболявания и рака и е понижил средната продължителност на живота по-рязко, отколкото от вестникът.

Има все пак надежда, тъй като броят на новозаразените и на починалите съществено е намалял, а дистрибуцията на ваксини постепенно набира скорост. Остава обаче неяснота около нововъзникващите варианти на вируса, някои от които са по-заразни, а може би и по-смъртоносни, така че може да са нужни месеци преди пандемията да бъде овладяна, отбелязва американският всекидневник.

Байдън беше критикуван, че е прекалено предпазлив в обявяването на целите в дистрибуцията на ваксини, но администрацията му каза, че е увеличила темпото на ваксинация до 1,7 милион души на ден и е в състояние да надхвърли заложената си цел за поставяне на 100 милиона дози в първите 100 дни на управлението си, пише британският в. "Гардиън".

САЩ са регистрирали най-високия брой жертви на новия коронавирус от всяка друга страна в света, но има обещаващи знаци за бъдещето. Броят на хоспитализираните хора е намалял с над 50 процента в цялата страна за последния месец, а към неделя над 13 процента от населението на САЩ е получило поне една доза ваксина, отбелязва "Гардиън".

След година прекъсване кината в Ню Йорк ще подновят работа

Киносалоните в град Ню Йорк ще подновят работа на 5 март - почти година след като затвориха врати заради пандемията. Това съобщи губернаторът на едноименния американски щат Андрю Куомо, цитиран от Франс прес.

Кината ще могат да работят с 25 процента от своя капацитет, но с не повече от 50 зрители в зала.

Това е глътка въздух за киноиндустрията в САЩ, лишена от двата си най-големи пазара -- Лос Анджелис и Ню Йорк, отбелязва АФП.

Решението бе взето в момент, когато броят на заразените и на хоспитализираните в Ню Йорк се върна на нивата от началото на декември, тоест в началото на втория пик на епидемията.

Най-многолюдният американски град се приравнява по този начин на останалата част от едноименния щат, където залите получиха позволение да отворят в средата на октомври. Някои кина обаче решиха да останат затворени, изчислявайки, че повторното им отваряне няма да бъде рентабилно от икономическа гледна точка, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Коронавирус