Covid-19 по света: Над 18 милиона души са заразени

В САЩ вече съветват маска да се носи и вкъщи

Сн. БГНЕС

Над 18 милиона са регистрираните случаи на коронавирус в света, съобщи Франс прес. 

Половината от тях са в Съединените щати, Латинска Америка и Карибските острови.

Броят на потвърдените нови случаи на заразата се е увеличил за последното денонощие с близо 263 хиляди.

Пандемията, която отне живота на над 685 хиляди души, продължава бързото си разпространение по света, с един милион нови случая на заразяване, установени за по-малко от 4 дни.

Най-тежко засегнатата страна е САЩ, с 4 657 693 заразени и 154 793 починали, следвана от Бразилия /2 733 677 случай, от които 94 104 починали/ и Индия /съответно 1 750 723 и 37 364/

В САЩ вече съветват маска да се носи и вкъщи

Ръководителят на групата за справяне с коронавируса към Белия дом заяви, че Covid-19 е навсякъде в Съединените Щати. Доктор Дебора Бъркс добави, че това отбелязва "нова фаза" на пандемията в страната.

Бъркс призова американците да предприемат крайни предпазни мерки на фона на рязък скок на броя на заразените и смъртните случаи. Тя също предупреди, че никой не защитен.

"Това, на което сме свидетели днес, е различно от ситуацията през март и април. Вирусът е изключително широкоразпространен и в малконаселените места, и в градовете."

Бъркс каза още, че някои отиват на ваканция в "горещи точки,"  където се заразяват и пренасят вируса в своите общности без да го осъзнават. 

Съветът към американците, които живеят под един покрив с членове на семейството си от различни поколения на места с много заразени, е да носят маска дори у дома.

Бъркс не изключи жертвите в страната следствие на Covid-19 да стигнат 300 хиляди до края на годината.

По последни данни броят на заразените с коворнавирус в САЩ надминава 4 милиона и 600 хиляди, а жертвите са най-малко 151 хиляди.

Рисковите чужденци ще бъдат проследявани в Сингапур
 
Властите в Сингапур ще изискват от някои от пристигащите от чужбина лица да носят устройства за електронно проследяване, за да се гарантира, че спазват карантинните мерки, съобщи Ройтерс.
 
От 11 август устройствата ще бъдат раздавани на пристигащите от рискови държави, вкл. сингапурски граждани и постоянно пребиваващи. Така те ще могат да се самоизолират у дома вместо в посочени от властите места за изолация. 
 
При пристигане у дома пристигналите ще трябва да активират устройствата, използващи сигнали по джипиес, които ще им дават указания. При всеки опит за напускане на жилището или намеса в устройството ще се подава сигнал към властите. 
 
Предвидените наказания за нарушителите са 10 хиляди сингапурски долара (7272 щатски долара) глоба и/или до шест месеца затвор.
 
През март в Хонконг бе въведено правилото пристигналите от чужбина да носят гривни, подобни на тези за пациентите в болниците. Южна Корея също използва гривни, свързани с мобилни приложения, за предотвратяване на нарушения на карантината.
 
Властите в Сингапур не дадоха подробности за вида на устройството, но декларираха, че то няма да съдържа никаква лична информация и няма да може да записва звук и образ.
 
В Сингапур досега са регистрирани 52 825 коронавирусни инфекции, главно живеещите в общежития чуждестранни работници. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?