Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Covid-19 за политическа употреба – какви са фактите

38 коментара
Covid-19 за политическа употреба – какви са фактите

С покачването на заразените от Covid-19 и ескалацията на четвъртата вълна, на дневен ред отново е въпросът необходимо ли е да се налагат по-строги противоепидемични мерки и добре ли управляват здравните власти настоящата епидемична вълна. В навечерието на поредните избори (президентски и парламентарни) темата е и мощно политически експлоатирана.

Управлението на здравната криза провокира взаимни обвинения между служебния здравен министър Стойчо Кацаров и здравните "остриета" на ГЕРБ в лицето на бившия здравен министър Костадин Ангелов и уволнения от Кацаров бивш директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов, който сега е кандидат за депутат от партията на Бойко Борисов. Самият Борисов също прави включвания по темата, но за да атакува директно президента Румен Радев, на когото приписва цялата отговорност за всичко в държавата.

Миналата седмица Борисов коментира, че починалите от коронавирус за денонощието 178 души "се пренесоха в по-добър свят от този на Румен Радев и на този провал Стойчо Кацаров".

Тази седмица Асен Балтов предрече, че сегашната Covid-вълна ще е най-смъртоносната. Костадин Ангелов обвинява Кацаров в цинизъм и неадекватно поведение. Кацаров от своя страна се защитава с данни, че сега умират по-малко хора, отколкото при предходните две вълни, когато здравната криза се управляваше от кабинета "Борисов 3". Настоящата вълна, обаче все още не е приключила.

Какво показват фактите за управлението на здравната криза при ГЕРБ и служебното правителство?

Октомври 2020 vs Октомври 2021 г.

Някои наблюдатели, в това число математикът на оперативния щаб срещу вируса по времето на Бойко Борисов – проф. Николай Витанов – сравняват заболеваемостта и смъртността през октомври месец миналата година с октомври месец тази година и правят извода, че през октомври 2020 г. са починали по-малко хора, отколкото през тази. Подобно сравнение обаче не е коректно, защото в същия период на 2020 г. страната ни беше с много по-ниска заболеваемост и съответно смъртност. И ни делеше цял месец от пика на втората вълна. Тази година епидемичният подем започна по-рано, още в края на лятото, защото доминиращият Делта вариант се разпространява по-бързо, дори в топлото време. Макар да няма прогнози колко ще продължи тази вълна, очакванията са да приключи по-рано спрямо тази от есента и зимата на 2020, която започна по-късно и свърши след Нова година.

Ето какво показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) за 14-дневната заболевамеост към 11.10. 2020 г. и 18.10.2020 г.: само 2 области са със заболеваемост над 120 на 100 000 души към 11.10. и 6 области към 18.10. 

За сравнение към 10.10.2021 година всички области без Кърджали са със заболеваемост над 120 на 100 000, 7 области са със заболеваемост над 500 на 100 000, 16 са със заболеваемост между 250 и 499 на 100 000 и 5 са между 100-249 на 100 000. 

Стойностите, представени на картата, отчитат 14-дневната заболяемост на 100 000 към 10.10.2021; източник: НЦЗПБ

Рекордната смъртност

По отношение на смъртността данните на Националния център по заразни и паразитни болести показват, че към 10 октомври 2021 г. 14-дневната смъртност е 16.9 на 100 000 души. По време на пиковете при предишните вълни е била съответно 27.9 на 100 000 през декември 2020 и 24.5 на 100 000 през април 2020 година

При настоящата вълна (засега) най-много починали за денонощие са регистрирани на 5.10.2021 г- 178. При предишните две вълни най-голям брой смъртни случаи за денонощие са регистрирани на 20.04. 2021 година- 217 починали за денонощие и на 1.12.2020 година – 221 починали за денонощието. На този етап смъртността от Covid-19 през настоящата вълна е по-ниска от регистрираната в пиковите моменти на предходните две вълни. Трудно е да се правят прогнози дали тази вълна ще е по-смъртоносна от предишните, тъй като това зависи от мерките, които ще бъдат приложени или няма да бъдат приложени за ограничаване на разпространението.

И при предишните вълни, и сега, България отчита рекордна смъртност в ЕС и в световен мащаб. Причините за това са комплексни: много нисък ваксинационен обхват; лош здравен статус на населението; зле уредена здравна система; отказ от прилагане на "твърди" и непопулярни мерки от властите на национално и местно ниво; лоша дисциплина – отказ от спазване на наложените мерки и слаб контрол на спазването им и др.

 

Ето и как властите реагират на хода на епидемията...

Управлението на кризата сега:

В момента служебният здравен министър Стойчо Кацаров е упрекван от своите опоненти в отказ да управлява здравната криза. Той твърди, че здравните власти наблюдават внимателно ситуацията и са в готовност да се намесят с по-строги мерки. Такива се очаква да бъдат обявени в петък. Служебното правителство има приет Национален план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2, към който обаче властите не се придържат. Ако той се спазваше, тъмночервените области трябваше да се в локдаун. В плана е предвидено налагане на ограничения първо на регионално и в краен случай на национално ниво.

Служебният здравен министър търпи критики, че болниците по места вече се задъхват под натиска на болните, има случаи на върнати пациенти, не всички Covid-зони функционират нормално, а личните лекари са претоварени.

Кацаров твърди, че здравната система е добре подготвена от служебното правителство и ако има неуредици, то те са регионални и ще се вземат мерки да бъдат поправени. Той казва, че една от причините за високата смъртност е лошото състояние на здравната система, която е оставило управлението на Бойко Борисов. А другото: че българите и преди Covid-19 са с най-висока смъртност.

Кацаров търпи и критики за това, че е "пропилял лятото", когато е можел да усили ваксинацията с разяснителна кампания и въвеждане на меки форми на принуда като изискването за вход със здравен сертификат в редица обекти. Неговата позиция е, че не трябва да има принуда, защото това може да засили антиваксиналните настроения.

Управлението на кризата преди:

През миналата есен официално обявен план за действие нямаше. Тогава управляващите от ГЕРБ бяха възприели подход да управляват кризата "гъвкаво" според развитието на ситуацията и най-вече според разпорежданията на премиера Бойко Борисов. И в стратегията на ГЕРБ първо се налагаха мерки на регионално ниво и в краен случай на национално.

Управлението на Борисов също беше критикувано през миналата година, че е допуснало хаос и ужасяващо висока смъртност. Почти през целия ноември 2020 година у нас бяха регистрирани по над 4000 случая на новозаразени дневно, без да се налагат особено твърди мерки. В последните дни сега имаме по 3300-3400 нови случая дневно, отново при почти отсъстващи мерки.

На 11.11.2020 година тогавашният здравен министър Костадин Ангелов заявява в интервю за БНР: "В настоящия момент, при дифузно разпространение на вируса, локдаун няма да има ефект. В момента обществото няма разбиране за спазването на мерките и ако се стигне до затваряне, това ще изкара хората на улиците и може да се получи обратен ефект". Попитан защо ресторантите остават да работят в режим до 23.30 часа, Костадин Ангелов коментира: "В хода на предното затваряне в страната, когато имаше почти пълен локдаун, имахме изключително сериозни обвинения към нас, че сме увредили психичното здраве на българите".

Относно случаите на връщани от болниците хора Костадин Ангелов твърди: "Хората губят психическа устойчивост и всички държат да постъпят в лечебно заведение, което не се налага".

Този коментар е направен при 4390 нови случая за денонощие, 4176 души в болница и 280 души в интензивни отделения.

В момента има 3327 нови случая, 5 707 души в болница и 487 души в интензивни отделения. За сравнение най-много хоспитализирани имаше при третата вълна през пролетта на тази година – над 10 000 души, но здравната система ги пое с по-малко сътресения в сравнение с края на миналата година.

На 18-20 ноември 2020 г. вече медии показват как чакащ на стълбище в пловдивска болница пациент по-късно умира, а болни в Пазарджик чакат на носилки по 40 часа да ги приемат. По това време в болница се лекуват 5878 души, на интензивно лечение са 344 души. В коментар на случая с починалия човек в Пловдив Ангелов казва, че "това е върхът на айсберга и такива неща се случват, защото здравната система не е реформирана". Ангелов казва, че е готов да поеме политическа отговорност за умиращите пациенти, ако се налага. Но по думите му "здравната система се справя"

Няколко дни по-късно, на 25 ноември 2020 г., правителството на Борисов обявява локдаун под натиска на общественото недоволство и претоварената здравна система.

Правителството на Бойко Борисов осигури достатъчно количество ваксини, но при небалансиран подбор, заради който първоначално имаше малко ваксини и това забави имунизацията в първите месеци. Не липсваха и организационни трудности. Заради това сега служебното правителство се оправдава с кабинета "Борисов" за слабия интерес към ваксините.

Изводи:

И служебното правителство, и правителството на Бойко Борисов управляват здравната криза като изчакват максимално дълго преди да наложат твърди противоепидемични мерки с цел да запазят максимално много икономически дейности.

Това позволява достигането на висока заболеваемост и съответно смъртност.

И при двете управления мерки се налагат първо на регионално ниво, и в краен случай на национално. Много често местните власти отказват да приложат мерки, без да им бъдат разпоредени централизирано. Това поражда напрежение и противопоставяне, включително на политическо ниво: между национална и местна власт и управляващи и опозиция. Това дава основание централната власт да бъде упреквана в бягство от отговорност, не без основание.

От изявленията на здравните министри е видно, че управлението на здравната криза се ръководи не от гледна точка опазването живота на възможно най-много хора, а от други съображения: икономически, политически, отчита се с доминиращото обществено мнение, което не винаги е в най-добър обществен интерес.

Вина за ниското имунизационно покритие носят и кабинета на Борисов, и служебното правителство, но и политиците – например партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", която бе с най-голяма група в последния парламент, води открита кампания и срещу ваксинирането, и срещу въвеждането на по-сериозни ограничения.

Тази година България е в перманентна предизборна ситуация, която можеше да се използва за сериозни дебати, базирани на експертиза и натрупания опит, как държавата да се справи с коронакризата. Това обаче не се случи.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

38 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. анита хегерланд
  #38

  Анализът на социалните мрежи е нов клон в познанието за света. Той се опира на Теорията на мрежите и Аналитичните алгоритми на математиката, като създава картина на случващото се в Интернет пространството и как то моделира живота ни. На тази база се правят и прогнози, как ще се променят социалните модели в близко бъдеще.
  В настоящето, пандемията е най-голямата криза, пред която сме изправени. СЗО трябва да изпрати данните на голям световен Център за мрежови анализ, като Duke Network Analysis Center,

 2. DG
  #37
  Отговор на коментар #36

  Наричат ги лъжци, и не им вярват за нищо.

 3. Stefan
  #36
  Отговор на коментар #25

  Само да напомня, че хората, които не си служите с факти и данни, а призивавате за някакви абстрактни понятия като дълг и цитирате трушията и гроздивата сте тук с една цел.Да лъжете. Как им викаха на тия дето лъжат?

 4. Stefan
  #35
  Отговор на коментар #22

  Томбола има за смарт часовници.Пропагандата на ковид "ваксините" се лее 24/7 от всички средства за информация, включително от всяко интервю на здравният министър. Но тези работи живеещите извън България няма как да ги знаете, нали?

 5. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #34
 6. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
  #33
 7. пРеzидEND
  #32

  Вашият текст е пример за политическа употреба на ковид - в желанието си да СПЕСТИТЕ КРИТИКИТЕ към настоящото служебно правителство, което ви е много любимо! - срявненията с предишния период НЕ ОТЧИТАТ ЛИПСАТА НА ВАКСИНИ, сега като има ваксини, защото ситуацията е катастрохална! .провалената ваксинация е най-големият пробем на некомпетентния СЕЛСКИ служебен министър -в центъра на София се допуска транспарант срещу НЕСЪЩЕСТВУВАЩИЯ КОВИД и ваксините - УБИЙЦИ това е ПРЕВЗЕТА ДЪРЖАВЯ

 8. DG
  #31
  Отговор на коментар #20

  Долу мафията!

 9. DG
  #30

  На тези, [email protected], им писах с въпроса, кой им плаща за дейността. Не бях окъсметен с отговор. Пробвайте и вие.

 10. Преслав
  #29

  Аха точно така ! Целият свят от Мадуро , през Путин и Шошихиде Суга до Байдън се е впрегнал да ви лъже ...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.