Covid-отделение в столичната онкоболница предизвика недоволство

Covid-отделение в столичната онкоболница предизвика недоволство

Лекари и пациенти излязоха в понеделник на протест срещу решението на ръководството на Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания (СБАЛО) да разкрие Covid-отделение. Отделението е създадено съгласно заповедта на здравния министър всички болници да отделят такива места и цели да  гарантира лечението на онкоболни пациенти, които са с коронавирус така че на едно място да бъде лекувано и проследявано и основното им заболяване, и вирусната инфекция.

Според някои лекари в болницата обаче това е опасно, защото потоците в болницата се смесват.

Потоците се смесват, твърди лекар

Според хирурга д-р Панайот Куртев разделение на потоците не може да има защото пациетите ползват един и същи вход, коридори, асансьори.

"Ние не стопираме решенията на правителството и на Министерството на здравеопазването по отношение на лечението на болните в България от Covid-19. Ние не сме съгласни със смесването на потоците в самата болница", коментира Куртев. "Ние сме в защита на нашите болни, тъй като тези болни са с нарушена имунна компетентност. С около 30% се увеличава смъртността на това заболяване в комбинация от онкологични заболявания и коронавирус", заяви той.

В Covid-звеното се лекува един онкоболен

Директорът на болницата д-р Стефан Константинов каза, че е изолиран един етаж за онкоболните пациенти с коронавирус, като в момента там се намира един единствен пациент. Болницата разполага с 256 легла, от които в момента са заети 96 (37.5%), а свободните са 160, включително и 28 за пациенти с коронавирус.

"Нека пациентите бъдат спокойни и ни търсят винаги, когато имат нужда, без да се притесняват от нищо", казва Константинов.

От болницата казват, че са взети всички предпазни мерки

Той увери, че Covid-звеното е с ограничен достъп. За целта две от клиниките на лечебното заведение са преместени на други етажи – Клиниката по обща и коремна хирургия се намира на трети етаж, а Клиниката по УНГ на втори. Взети са всички предпазни мерки за недопускане смесването на болни със и без коронавирус, така че да се гарантира сигурността на всички пациенти и на персонала. За медицинските специалисти са осигурени предпазни средства – костюми, маски, ръкавици, шлемове, дезинфектанти, помещения за обличане и събличане, баня.

Създаването на Covid-звеното гарантира, че лечението на пациенти с онкологични заболявания е осигурено и по време на пандемията, казаха от болницата. В момента там се лекува един пациент с онкологично заболяване и доказана инфекция от коронавирус. За него е осигурено 24-часово постоянно наблюдение от лекар, сестра и санитар, които не обслужват други отделения и клиники в болницата в същото време. Изборът на персонал е направен след запитване за доброволци в болницата.

"Нямаме случай, при който да са връщани пациенти с онкологични заболявания или да им е била отказвана диагностика и лечение, било то поради недостиг на легла или заради недостиг на персонал. Правим всичко

възможно това да продължи и занапред. Нека пациентите бъдат спокойни и ни търсят винаги, когато имат нужда, без да се притесняват от нищо. С оглед заповед на МЗ сме преустановили само плановите операции на пациенти с неонкологични заболявания, тъй като по време на пандемия това е по-безопасно за тяхното състояние", каза Константинов.

Откъде идва притеснението?

Притеснението идва не само от разкриването на отделение в националната онкологична болница, а въобще от решението в болниците от такъв характер, обслужващи такъв фокус пациенти, които специфични заболявания, да се откриват такива отделения. Това решение и тази идея, залегнала в заповедта на Министерството на здравеопазването, няма никаква медицинска логика, коментира Евгения Александрова - председател на Асоциацията на онкоболните пациенти пред БНР.

Иначе тя смята за приемлив вариантът болницата да използва своя ресурс да лекува онкоболни с коронавирус. "Защото тези хора ще бъдат в наблюдение и в контекста на основното им заболяване" посочи тя.

Специализираните лечебни заведения да разкриват легла само за нуждите на своя поток от пациенти е залегнало и като законодателно предложение, уточни Александрова.

Споделяне

Още от Коронавирус