Covid планът на Байдън взима на прицел неваксинираните

Новите мерки ще засегнат над 80 милиона работещи американци

Covid планът на Байдън взима на прицел неваксинираните

Белият дом оповести нов план за борба с Covid-19 в момент, когато силно заразният вариант "Делта" се разпространява, а около 80 милиона американци, които могат да се ваксинират, остават неимунизирани, предаде Ройтерс.

Новите мерки ще засегнат около две трети от работещите в САЩ.

В частния сектор планът предвижда всички работодатели с повече от 100 служители да направят така, че подчинените им да бъдат напълно ваксинирани или да изискват от все още неимунизираните веднъж седмично да представят отрицателен PCR тест.

Бяхме търпеливи, но търпението ни се изчерпва, а вашият отказ струва скъпо на всички ни, обърна се Джо Байдън към милионите неваксинирани американци.

Речта на Байдън и новите мерки представляват най-агресивните предприемани досега стъпки, които да подтикнат американците да се ваксинират.

Новото изискване ще засегне над 80 милиона работещи в частния сектор, посочиха от Белия дом.

Ще бъдат изготвени и правила, според които работодатели с повече от 100 души персонал да дават платен отпуск за поставяне на ваксина или за възстановяване от странични ефекти след инжектиране на ваксина.

Бързото разпространение на варианта "Делта" е риск не само за страната, но и за президента, който в предизборната си кампания обещаваше да постави вируса под контрол, а по-рано тази година каза, че САЩ са по-близо от всякога "до обявяване на нашата независимост от смъртоносния вирус", припомня Ройтерс.

Въпреки шумната кампания на президентската администрация, в която американците бяха призовавани да си направят безплатна ваксина, само 53 процента от гражданите са напълно ваксинирани, по данни на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Отсега нататък здравните работници в повечето медицински учреждения ще трябва да бъдат ваксинирани. Това включва болници, центрове за диализа, поликлиники към болници, медицинско обслужване по домовете и грижи за инвалиди и възрастни хора. Изискването ще засегне над 17 милиона медицински работници.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще използва правомощията си, за да набави близо 280 милиона бързи тестове без рецепта на стойност 2 милиарда долара, които ще могат да се правят в домашни условия.

През следващите 3 месеца компаниите "Уолмарт", "Амазон" и "Крогър" ще продават такива тестове на производствена или до 35 процента по-ниска цена. Продажбата започва в края на тази седмица. Здравното министерство ще разшири програмата си за безплатни тестове, която ще обхване 10 000 аптеки.

Планът предвижда преподавателите и служителите, работещи с малки деца от семейства с ниски доходи, в училищата на министерството на отбраната и в Бюрото за образователни програми на индианците да бъдат ваксинирани.

Президентът призова също всички американски щати да въведат изисквания за ваксиниране за всички работещи в училищата.

Планът на президента Байдън предвижда също на спортни обекти, в големи концертни зали и на други места, където се събират много хора, посетители да бъдат допускани, само ако са ваксинирани или покажат скорошен отрицателен тест.

В речта си Байдън предупреди, че в момента САЩ са "в трудна отсечка от пътя и тя може да продължи известно време".

Срещу мерките в плана веднага се обявиха от Републиканската партия. Планът вероятно ще се сблъска и с правни предизвикателства и ще минат месеци преди да бъде усетен ефектът от новите мерки, отбелязва Ройтерс.

Планът предвижда двукратно увеличение на глобата за отказ от носене на маска в обществения транспорт. За първо нарушение глобата става от 500 на 1000 долара. При повторно нарушение глобата скача на 3000 долара. Изискването важи за самолети, влакове, автобуси и други видове обществен транспорт.

Байдън каза,че ще подпише укази, с които ще изиска от абсолютно всички федерални служители в изпълнителната власт да се ваксинират. С друг указ същото ще се изисква и от всички работещи по договори с федералното правителство.

Президентът съобщи, че специалисти към здравното ведомство ще решат кога да започне поставянето на бустерни дози ваксини и за кои групи от населението ще се прилагат.

Тъй като вариантът "Делта" води до заразяване и при напълно ваксинирани хора, много американци настояват да получат и бустерна доза, показва неотдавнашно изследване на Ройтерс/Ипсос.

Поставянето на бустерни дози може да стартира в седмицата, започваща на 20 септември.

Два месеца след изявлението на Байдън по повод Деня на независимостта, 4 юли , че страната е "по-близо от всякога да обяви независимостта си от смъртоносния вирус", Америка е обхваната от нова вълна, довела до хоспитализацията на 100 000 души, а броят на смъртните случаи на ден е около 1500.

Америка е разделена по въпроса за ваксините, като процентите варират силно в зависимост от щатите.

Колебливи и половинчати мерки

Новата стратегия от шест точки за борба с коронавируса не стига достатъчно далеч, пише в. "Вашингтон таймс". Това са колебливи половинчати мерки, които няма да предизвикат драматичната промяна, необходима на страната, докато само 54 на сто от населението е изцяло ваксинирано, а броят на починалите достига около 1500 на ден, смята американското консервативно издание.

Байдън трябва да признае, че администрацията му е изчерпала възможностите си да убеждава американците да се ваксинират. Властите опитаха разяснителни кампании, поощрения и призиви към патриотичния дълг. Това не свърши работа - време е за задължителни ваксинации, като федералното правителство използва всичките си правомощия, призовава "Вашингтон таймс".

Администрацията вече използва някои от тях, но защо спира дотук? Защо Байдън не обяви, че ще изисква ваксинация за пътуване съм самолет и влак?, пита вестникът и припомня, че федералното правителство в САЩ има правомощия за пътуванията между щатите и вече ги е използвало, за да гарантира, че пътуващите ще носят маска на летищата, във влаковете и в самолетите.

Администрацията трябва да покаже, че изборът да не се ваксинираш има последствия. Ако искате привилегията да пътувате, трябва да се ваксинирате, подчертава в. "Вашингтон пост".

Би било добре да се ваксинират и децата, навършили 12 години. Във всички щати има задължителни имунизации в детска възраст. Ваксината срещу ковид не би трябвало да бъде различна, пише още "Вашингтон таймс".

В същото време е необходим надежден метод, който да позволява проверка на ваксинационните документи, по примера на Израел и ЕС. САЩ имат нужда от здравни документи, които се фалшифицират по-трудно от сегашните, предупреждава изданието.

Маските са друга сфера, в която правителството трябва да покаже лидерство. Отмененото задължително носене на маска на закрити обществени места трябва да бъде възстановено там, където темпото на разпространение на вируса остава значително или високо - но в по-голямата част от страната това изискване не е в сила, отбелязва "Вашингтон таймс".

Администрацията на Байдън постигна огромен напредък в борбата с коронавируса, но голяма част от трудно постигнатите успехи бяха загубени, защото прекалено много американци избраха да не се ваксинират. Сега правителството трябва да признае, че заобикалките няма да спрат разпространението на болестта. Времето за убеждаване изтече и настъпи моментът Байдън да направи максимално трудно решението човек да остане неваксиниран, пише в заключение "Вашингтон таймс".

По БТА

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?