Covid-пунктове пред болниците от петък, обрат за тестовете от джипитата

Фандъкова няма да уволнява директора на IV градска: Не е време за оставки

Covid-пунктове пред болниците от петък, обрат за тестовете от джипитата

Разпоредените от премиера Бойко Борисов мобилни пунктове пред всяка болница, където пациенти със съмнение за Covid-19 да бъдат тествани и преглеждани, ще бъдат поставени до 6 ноември, петък. Това съобщи във вторник здравният министър Костадин Ангелов. Той посочи, че такива фургони, каквито вече има пред Пирогов, Александровск болница и др. лечебни заведения ще бъдат поставени пред всички държавни университетски и областни болници. Целта на пунктовете е да консултират пациенти, които по друг начин не могат да стигнат до лекар. На място ще им бъдат правени антигенни тестове и ще бъдат преглеждани от лекар или сестра според възможностите на болницата.

Ангелов каза, че целта е хората да получават навременна консултация и максимално много хора със симптоми да бъдат тествани. Той каза, че никой няма да бъде връщан, но ако се извият опашки предупреди хората да спазват дистанция. Кой да бъде хоспитализиран и къде ще се преценява от специалистите. По думите на Ангелов вече функционира обещания координационен център на национално ниво, който да оказва логистична помощ на болниците в страната относно наличието на места, запасите от лекарства и консумативи и др. Ангелов предупреди, че този център е само за нуждите на болници, здравни институции, Спешна помощ, а гражданите трябва да звънят на Спешна помощ.

Фандъкова няма да уволни шефа на IV градска болница

В края на миналата седмица заради липсата на достатъчно разкрити места в болниците и претоварване на спешна помощ здравната система на София блокира и лечебни заведения отказваха да приемат пациенти. Заради такъв отказ и лоша организация на работата Ангелов поиска оставката на директора на Четвърта градска болница д-р Аркади Иванов.

Във вторник обаче столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че няма да освободи Иванов, "защото не е време за оставки". Междувременно в подкрепа на Иванов в качеството му на всеотдаен лекар се подписаха стотици пациенти.

Казусът, за който му беше поискана оставката, бе заради дългия престой на линейка със 70-годишен пациент и първоначалния отказ на началника на отделение да го приеме. В последствие пациентът все пак беше хоспитализиран. Във вторник стана ясно, че направената вътрешна проверка в болницата по казуса е установила, че забавянето е било малко над час - 66 минути.

"Ясно е, че има пропуски при спазването на правилата. Първото забавяне, малко повече от 30 минути, е до идването на дежурния лекар. Това е много сериозно забавяне. И, всъщност второто забавяне е заради разговорите на дежурния лекар, неговият началник на отделението, както и със спешния медик. Нещо, което е забавило цялата процедура, вместо да се действа, е минало времето в разговори. Това разбира се е недопустимо, не смятам, че е време за оставки", мотивира се Фандъкова.

Джипитата все пак ще назначават PCR тест

Здравният министър съобщи във вторник за обрат в идеята личните лекари да назначават направления за бързи антигенни тестове в лабораториите, а не за PCR-тестове. Този вариант е бил отхвърлен заради анализ на Националния център по заразни и паразитни болести, според който на базата на тях все още не може да се налагат карантина, изолация и т.н.

Преди седмица именно директора на НЦЗПБ проф. Кантарджиев призова за масовото им навлизане и каза, че при голямо претоварване на системата е допустимо да не се търси потвърждение с PCR. Преди това директорът на НЗОК каза, че джипитата ще назначават антигенни тестове и ако са положителни ще се прави и PCR-тест на място в лабораторията. Ангелов обяви във вторник, че последно обсъждания вариант е за електронно направление, издавано от джипитата, с което пациентът ще бъде насочван за PCR тест.

МЗ прати 20 чиновници на помощ на РЗИ

Ангелов обяви също, че от днес 20 служители на Националния център по обществено здраве и анализи се включат в работата на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ), която в последната седмица изнемогва. Целта е те да подпомагат колегите си, ангажирани с извършването на държавния здравен контрол, в т.ч. с връчване на предписания и актуализиране на данните в Националната информационна система за борба с COVID-19 и др.

Засега идеята за sms-известяване за карантина, която беше лансирана миналата седмица, се отлага.

"Най-добре е тези предписания за положителни установени пациенти с коронавирус да се връчват на хартия, защото те са основание за издаване на болничен лист. Ако продължи да се увеличава броят на заболелите и хора, които трябва да бъдат поставени под карантина, може да предприемем и уведомяване по електронен път и със sms", посочи той.

Ангелов каза, че в Германия вече са се отказали да търсят и правят епидемиологични проучвания, а разчитат на съвестта и разума на хората да предупреждават всички лица, с които са контактували, защото усилията на властите, които трябва да извършват тези проучвания, са насочват в други посоки по отношение на контрола на кризата.

Рекорден брой починали

За последното денонощие новите случаи на коронавирус у нас са 2 427 при направени 7 910 PCR теста. Данните на Единния информационен портал показват, че положителните проби са 30.6% от тестваните.

Най-много са новите случая в София - 979, Пловдив - 225, Варна - 148 и Благоевград - 136.

Активните случаи са 34 110, от тях 2 841 са настанени в болница, а 180 са в интензивни отделения.

През последното денонощие е отчетен рекорд по смъртните случаи - 51 души. Така общият брой на жертвите на болестта у нас става 1349.

Излекуваните за последните 24 часа са 507. От началото на пандемията общо 21 037 души са се излекували от Covid-19.  

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?