Covid ваксините ще дойдат в България на третия ден на Коледа

Ваксинирането ще се случва паралелно за хората, попадащи в първите 5 фази, а не поетапно

Covid ваксините ще дойдат в България на третия ден на Коледа

Ваксините срещу Covid ще дойдат в България на третия ден на Коледа. Очаква се първите доставки да се случат от 27-и до 29-и декември, а 5-те фази на ваксинация с различни групи от населението, заложени в плана на националните власти, ще се извършват паралелно, а не една след друга, проточено във времето. Това стана ясно от изказване в неделя на проф. Красимир Гигов, председател на Националния ваксинационен щаб. Професорът допусна, че България може да въведе задължение пристигащите от чужбина да имат поставена ваксина, за да влязат в страната.

"Очаква се на 27, 28, 29 декември да пристигнат и, които трябва веднага да бъдат ваксинирани и желаят - веднага започваме тяхното ваксиниране", посочи той пред БНР.

Професорът потвърди, че първоначално ще пристигнат само 125 000 ваксини, което означава възможност за ваксиниране на около 60 000 души, понеже за всеки ваксиниран ще се използват две дози.

"Изготвят се списъци при общопрактикуващите лекари с имената на пациенти, които искат да бъдат имунизирани срещу Covid-19. Няма първи, втори и трети, има основни групи, които ще се ваксинират. Ваксинирането(по фази - б.а.) ще върви паралелно, но с приоритет", уточни още той.

Правилата за ваксиниране ще станат ясни с пристигането на самите ваксини. "Правилата за ваксиниране ще пристигнат със самата ваксина. Общопрактикуващият лекар ще прецени дали даден пациент е подходящо да се ваксинира", каза професорът.

Ползите от ваксинирането ще са повече от рисковете, смята още професорът.

"Рискът е много по-голям от ползата, ако не си направим ваксината. Днес имаме методи, които много по-бързо могат да дадат оценка за ефективността, токсичността на дадена ваксина. Науката постоянно напредва. Никоя фирма не би си позволила да пусне рисков продукт... Нека вярваме на науката", каза още той.

Професорът смята още, че дори преболедувалите е добре да се ваксинират

"По-добре е да се направи ваксинация, независимо, че сме преболедували. Да, може пак да се зарази човек след ваксина, но ще прекара болестта много по-леко", каза д-р Гигов.

Той добави, че здравните власти при всяка ваксина наблюдават какъв е пост-ефектът, резултатите. "После тези резултати се обобщават и се представят както на органа, който е разрешил ваксината, така и на производителя. Но ваксините в никакъв случай не са конспирация. Производителите са структури с огромен капацитет и средства, които са ни осигурили безопасни ваксини", каза още той.

"Тези ваксини не могат да се възпроизведат, да се ангажират с ДНК. Реално са безопасни. Като чуждо тяло в организма, те предизвикват неговия имунен отговор и така го правят независим", каза още той.

Планът на България за ваксиниране, бе обявен в петък, и включва 5 фази. Поставянето на ваксините ще е безплатно и доброволно.

Във фаза 1 ще бъдат ваксинирани лекарите, сестрите, санитарите, които са с висок риск от заразяване и могат да пренесат инфекцията. Очаква се в тази фаза да бъдат ваксинирани 243 600 души. Сред тях попадат 30 000 лекари, 10 000 дентални лекари, 46 000 специалисти по здравни грижи, 6600 магистър фармацевти, 2000 помощник фармацевти, 150 000 души помощен персонал. Работещите в болниците ще бъдат ваксинирани в самите лечебни заведения, докато фармацевти, зъболекари и др. ще бъдат поети от системата на личните лекари.

Във фаза 2 попадат потребители и персонал на социални институции, учители и други педагогически специалисти, персонал на ферми за отглеждане на норки. За тях ще бъдат организирани мобилни пунктове на място.

Във фаза 3 са служители от ключови за функционирането на държавата сектори като МВР, службите за сигурност, ВиК сектора и енергетиката и др.

Във фаза 4 са поставени възрастни хора на и над 65-годишна възраст и хора с придружаващи заболявания. Очакваният брой хора, които подлежат на имунизация в тази фаза е 1.8 млн. души.

Във фаза 5 са уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с начина им на живот.

Споделяне

Още от България