Д. Димитров: Гъвкавата конструкция на мнозинството би могла да устои до края на мандата

Димитър Димитров, снимка: БГНЕС

Анализатори: АБВ търси място под слънцето, а ГЕРБ ще реши кога да има избори

Въпрос на политическа преценка и стратегия на ГЕРБ е колко дълго ще поддържа такъв формат на мнозинството. Напускането на АБВ е увертюра към търсенето на алтернатива на мнозинствата, които ГЕРБ е в състояние да контролира. Такава теза изказа в сряда политологът Димитър Димитров пред БНР.

"Това мнозинство промени конституцията, което не е лека политическа задача. Не всяко мнозинство е променяло конституцията, особено в частта ѝ за съдебната власт. Парадоксално неговата устойчивост се корени в гъвкавостта на конструкцията, която би могла да устои до края на мандата", смята още той.

По думите му, ако кандидатът на ГЕРБ на президентските избори води достатъчно убедително, това ще е ясен знак, че формулата, построена в парламента, е ефективна. Димитров смята, че половин година преди президентския вот извънредни обстоятелства могат да се очакват по-скоро извън страната, а подобна геополитическа промяна би задала нов формат на политическите разговори у нас.

"Докато всичко отвъд ГЕРБ е в насипно състояние, достоверна алтернатива не съществува – никой не вярва, че може да бъде победен кандидатът на ГЕРБ", изтъкна Димитров, според когото голямата разделителна линия между доминиращата партия ГЕРБ и всички останали е устойчива, а в самостоятелната си битност на партия БСП е просто неконкурентоспособна.

Популисткият период у нас бе изживян с идването на НДСВ на власт с обещанието за 800-те дни, каза Димитър Димитров, запитан дали има условия за възход на скептицизма и популистките партии. Според него хората по-скоро биха заложили на сигурността.

Политологът коментира още, че оттеглянето на партията на Първанов очевидно е заради предстоящите президентски избори. "Би било шизофренно, ако вицепремиерът си вземе отпуска, за да участва в изборите заедно с опозиционна партия", обясни той.

Повечето анализатори са единодушни в оценката си, че излизането на АБВ от властта е начало на предизборната ѝ кампания за президентските избори, а решението дали и кога ще има предсрочни парламентарни избори зависи от ГЕРБ.

"Възможно е АБВ да се подготвя по-радикално за предстоящите избори", коментира пред БНТ Боряна Димитрова от агенция Алфа Рисърч.

Според нея е по-малко възможно да става дума за дестабилизиране на управлението. "Можем в следващ момент да очакваме по-сериозно разклащане на властта", каза тя.

"Съмнявам се, че щеше да има такива процеси, ако Корнелия Нинова не беше избрана за лидер на БСП. Чувам, че в централата на АБВ новината за Нинова е била приета с радостни възгласи", каза политологът доц. Александър Маринов. По думите му е възможно заявката на АБВ за излизане в опозиция да е основа за една бъдеща по-широка управляваща коалиция.

Антоний Гълъбов смята, че "това е колкото движение към БСП, толкова и натиск на БСП".

Политологът Борис Попиванов коментира, че страховете от предсрочни избори са налице и това се е видяло от изказванията на Найден Зеленогорски и на Валери Симеонов.

"АБВ не би могло да постигне разбирателство с БСП. Дори Нинова и Първанов да се разберат", каза още Попиванов. Според него случилото се с АБВ не е толкова драматично, а е "усилието на Първанов да си намери място под слънцето".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?