Д. Марков: Разочароващо е, че прокуратурата остава извън дебата за съдебната реформа

Димитър Марков

Много разочароващо е, че прокуратурата сякаш остава извън дебата за съдебната реформа, коментира Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията по повод обсъжданите в парламента конституционните промени. В понеделник той коментира пред БНР, че има риск обявената реформа да бъде сведена до козметични поправки.

"От начина, по който тече дебатът до този момент, според мен рискът за това е огромен. Според мен, мога да допусна, че точно това ще случи. Още по-голям е рискът да не би точно за сметка на тези конституционни реформи и затова, че ще отчетем тях като стъпка напред в съдебната реформа, да се изостави работата по Стратегията (за съдебна реформа -бел.ред.), която, без да има връзка с конституционните промени, все пак е един добър документ, чието изпълнение все пак е в състояние да доведе до положителни резултати. Мен много ме притеснява, че с конституционния дебат започна сякаш да се изтиква на заден план работата по Стратегията, да се спре работата временно по Стратегията и да се купи едно време с хоризонт от няколко месеца до година може би, в който процесът по реформите ще се спре в името на тези наистина козметични промени в конституцията", коментира експертът.

Според него в хода на дебата по Стратегията за реформа в съдебната система, внесена от правосъдния министър Христо Иванов и приета с голямо мнозинство от парламента, "всички почти политически сили започват по един или друг начин да отричат една или друга идея".

"Особено фрапиращо е в случая с прокуратурата, тъй като, ако наистина се тръгва към конституционни промени, статутът на прокуратурата е задължително е едно от нещата , които трябва да бъдат коригирани, тъй като всички опити за съдебна реформа досега рано или късно се сблъскват централно именно с проблема, наречен Конституция, и необходимостта от конституционни поправки. Така че много разочароващо е това, че сякаш прокуратурата ще остане извън този дебат, извън този кръг на конституционни поправки" заяви Димитър Марков.

Той е изненадан от острите критики на бившия служебен премиер Георги Близнашки към предложенията на правосъдното министерство.

"Изненада ме реакцията на господин Близнашки, още повече че, като се има предвид, че той е специалист именно в тази област, ние многократно сме предлагали от Центъра за изследване на демокрацията радикална реформа в прокуратурата. Прокуратурата във вида, в който съществува в момента, е на практика безконтролна, а пък високата степен на централизация я прави зависима от една личност и ситуацията, която имахме при главния прокурор Никола Филчев, беше именно родена от този начин на управление. Така че гаранция, че при сегашното състояние това не може да се повтори, няма", заяви Димитър Марков.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Колко време давате на новия парламент?