Д-р Ангел Кунчев отчете спад на заболеваемостта от Covid-19

Д-р Ангел Кунчев отчете спад на заболеваемостта от Covid-19

"Приветствам това, че страхът от вируса отстъпва", коментира главният здравен инспектор Ангел Кунчев, според когото обаче е неразбираемо пренебрежителното отношение към вируса, дори отричането на опасността от него. "Не, не е обикновен вирус!", заяви той в неделя пред БНР.

С 92 нови случая на заразени с коронавирус за последното денонощие, общият брой на активните случаи в България става 4416. Направените тестове са 2330, което означава, че процентът на заразените остава около 4, показват данните, каченина официалния информационен портал.

Д-р Кунчев обясни, че е показателен процентът на заразените, който се открива при изследване на насочен контингент - т.е. на хора със симптоми, а не на такива, на които им трябва PCR тест заради пътуване.

"Когато се сравняват данни, трябва да е минимум на 14-дневна заболеваемост. Процентът на новозаразените се влияе и от желанието на хората да пътуват в чужбина и им се налага да направят тестове за коронавируса", каза д-р Кунчев и подчерта, че за него интересни са изследванията, които се правят в Националния център по заразни и паразитни болести, където се тестват контактни и хора със симптоми и съмнения, там процентът на заразени стига от 15% до 23%:

"Това е по-показателното, защото изследваш насочен контингент. Другото е случайно изследване на хора, които по някаква причина желаят да се тестват".

"За щастие, след едно високо ниво през август, минахме в друга фаза, на сравнително намаленазаболеваемост", коментира Кунчев. И посочи, че България е на 19-то място от 30 страни в Европа, а на Балканите само Сърбия е под нас.

24.8 на 100 хиляди е заболеваемостта в България през последните 14 дни, посочи д-р Кунчев, което по думите му е "добро ниско ниво, което много ми се иска да запазим като тенденция".

"До 2-3 седмици сме в състояние да достигнем пак висоти, ако не спазваме мерките", предупреди той.

Кунчев обаче не очаква да се стигне до нови строги ограничителни мерки, каквито имаше през пролетта.

Главният здравен инспектор заяви, че е рано да се говори за ефект от произведената в Русия ваксина срещу коронавируса. Подчерта, че е необходимо е да бъде доказано действието ѝ при хиляди хора: "Никой не поставя под съмнение възможността на Русия да създаде добра, качествена и ефективна ваксина. Грешката е, че те казаха "Хоп" преди да скочат".

По думите му, ако руската ваксина се окаже ефективна, няма проблем България да поръча и от нея, но припомни, че страната ни е включена в поръчка на Европейския съюз към шест фармацевтични компании, които разработват ваксина срещу Covid-19.< /p>

Кунчев каза още, че в момента има недостиг на противогрипни ваксини за Балканите от около 1 млн. дози.

Данните за страната към момента

17 891 са потвърдените случаи на Covid-19 от началото на епидемията. 736 пациенти се лекуват в болниците, 53 от тях са в интензивните отделения.

12 758 са се преборили с болестта. За последното денонощие са оздравели 8 души, a 4-ма са починалите, показват данните, каченина официалния информационен портал.

Общия брой на отчетените като починали от Covid-19 е 717.

3587 души са под карантина в момента. От началото на пандемията общият брой на карантинираните е296 289.

През последното денонощие отново най-много случаи са открити в София-град - 25, както и в област Благоевград - 18. С 1644 Благоевград е на второ място след столицата по общ брой заразени. В София те са 4812. С по над 1000 случая са и областите Варна (1349) и Пловдив (1501), като през последното денонощиеза Варна се отчитат 6 нови случая, а за Пловдив - два.

Споделяне

Още по темата

Още от България