Д-р Атанасов: Няма пациенти-фантоми в "Пирогов". 99% от 900-те "съмнителни" съм консултирал лично

Лекарят е готов да разговаря публично с всеки пациент, който смята, че е "фалшив"

Д-р Петър Атанасов

В "Пирогов" няма пациенти фантоми. Всеки един от тези пациенти, които бяха обявени за съмнителни съм консултирал лично аз и те не са фалшиви. Това заяви началникът на Клиниката по вътрешни болести в "Пирогов" доц. д-р Петър Атанасов във вторник пред бТВ по повод оповестената в края на миналата седмица информация от Министерството на здравеопазването, че НЗОК проверява "Пирогов" по сигнал за фалшиви хоспитализации. Беше обяснено, че става въпрос за 900 случая, които първо са били хоспитализирани с Covid-19, а месец по-късно по клинични пътеки за чернодробни и бъбречни усложнения.

Атанасов обясни, че причината за повторните хоспитализации е т.нар. пост-Covid синдром, при който преболедувалите коронавирус развиват в последствие допълнителни усложнения на различни органи.

По повод твърденията на здравните власти, че част от пациентите са отричали да са постъпвали отново в болницата, той заяви, че иска да покани всеки един от тези 900 пациенти, който смята, че е фалшив, в студиото, за да разговаря с него публично.

Атанасов заяви, че пациентите, които НЗОК прозвънява за проверката си са манипулирани. "Обаждат им се по телефона и питат: "Имате ли цироза?", на което пациентът отговаря "нямам", защото той наистина няма. След което е приканен да попълни анкета и това, което мен много ме притеснява е, че им оставят телефон на конкретен адвокат, със съвет да се консултират и да изкарат пари", каза Атанасов.

По думите му въпросните пациенти не са били с чернодробната цироза, а чернодробната цироза е част от името на клиничната пътека, по която са лекувани пациенти с други чернодробни усложнения.

Той съобщи, че 5000 пациенти са лекувани в болницата с коронавирус от началото на епидемията и над 20 000 са преминали амбулаторно. В същото време според световните данни близо 30% развиват пост-Covid усложнения. Т.е. тези 900 пациенти са под 30% от хоспитализираните и броят им не е подозрително висок на фона на световния опит.

Атанасов обясни също, че "Пирогов" не е получила пари за тези париенти, защото НЗОК от началото на епидемията плаща 85% от предходните бюджети на болниците, т.е. твърд бюджет, който не зависи от броя на преминалите пациенти. Той заяви, че дейността на отделението е дори намалена спрямо преди.

Той постави и въпросът защо МЗ се явява говорител на НЗОК в случая и изнася данни от неприключила проверка. Цените на въпросните клинични пътеки, по които здравните власти смятат, че има отчитани фалшиви пациенти, са около 1200 лева.

"Не искам да се занимавам с пари, моите учители са ме учили, че моята професия е изкуство. Не искам да влизам във финансови взаимоотношения с пациентите си. Превърнаха ни професията в долна сергия", коментира още доц. Атанасов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?