Д-р Дечев срещу частните болници, МЗ и депутатите, рунд пореден

Засегнатите лечебни заведения го обвиниха в манипулация и оспорват качествата на медикамента с ниска цена

Д-р Дечев срещу частните болници, МЗ и депутатите, рунд пореден

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев отправи нова порция, този път по-конкретни обвинения към частни болници, Министерството на здравеопазването и депутати за това, че с действията си работят срещу обществения интерес. Това очаквано предизвика остра реакция от частни болници, някои от които отрекоха изнесеното от Дечев и заплашиха да го съдят. Освен това частните болници оспорват качествата и годността на цитираното от Дечев лекарство, купувано от държавните и общински болници 7 пъти по-евтино и се обявиха срещу това да бъдат задължени да провеждат обществени поръчки.

Частните болници, купували на високи цени

В предаването Лице в лице по бТВ Дечев изнесе имената на частните болници, които по данни на НЗОК са купували онколекарството Пеметрексед на пределната законна цена от позитивния списък – 1063, докато държавни и общински болници са го купували за 150 лева. Освен това Дечев заяви, че част от частните болници са си направили собствени дистрибутори, с което в крайна сметка печалбата прибира общият им собственик. Това очаквано предизвика остра реакция от частни болници, някои от които отрекоха изнесеното от Дечев и заплашиха да го съдят. Освен това частните болници оспорват качествата и годността на цитираното от Дечев лекарство с ниска цена и се обявиха срещу това да бъдат задължени да провеждат обществени поръчки.

Дечев отново съобщи, че от 29 болници, които са купували продукта Пеметрексед, първите 11 с най-висока цена са само частни лечебни заведения, които не правят обществени поръчки. "Тъй като лекарство със същия състав произвеждат общо 4 производители, когато се обяви обществена поръчка, четиримата се явяват и цената пада. Това понижение е от порядъка на 85% от регистрираната цена. Затова в болниците с обществени поръчки цената е ниска, а в частните болници, където няма обществени поръчки – висока", обясни Дечев.

Изнесените от него частни болници, купували на пределна цена, са "Пълмед", "Аджибадем Сити Клиник", "Надежда", "Софиямед" "Сердика", "Парк Хоспитал", "Сентрал хоспитал", "Дева Мария", "Уни Хоспитал". Той се похвали, че на най-ниска цена пък е купувала университетската болница "Свети Иван Рилски", която Дечев управляваше преди да оглави НЗОК. 

Дечев нападна депутатите и министъра

Той призова депутатите вместо да се сърдят, че тази информация се изнася, да разберат, че поправката, която са направили през 2016 година, пряко ощетява бюджета на НЗОК. И че бездействието на МЗ за въвеждането на електронния търг за лекарства ощетява всички нас, защото за същите пари можем да получим много повече лекарства.

Дечев продължи с нападките по адрес на здравния министър, като заяви, че по закон Кирил Ананиев трябва да получава тази статистическа информация за разходите на болниците, защото те се отчитат в МЗ.

Болници и дистрибутори с общ собственик, който прибира печалбата

"Всичко е законно във фазата, в която НЗОК плаща на болниците. Възможността за източване на касата е когато производителят е продал на дистрибутора лекарството с 85% отстъпка. Тук НАП, прокуратурата могат да видят на какво основание дистрибуторът, който е купил едно лекарство от производителя за 150 лева, го е фактурирал за 1000 лева на болницата. Още по-притеснителното е, че през 2016 година на база на решението на парламента да освободи частните болници от обществени поръчки, огромна част от частните лечебни заведения си направиха собствени дистрибутори. Т.е. входът към болницата преминава винаги през техния търговец и на практика цялата тази разлика от 700% в цената влиза в полза на собственика на болницата, които е и собстевник на фирмата за търговия на едро (дистрибутора)", заяви Дечев. Той уточни, че някои от болниците имат собствен дистрибутор, а други купуват само от един ексклузивен, без да са свързани лица.

Освен това Дечев заяви, че МЗ дава лицензите за търговия на едро и лицензите на болниците, следователно отговорността е на министъра на здравеопазването. Той посочи, че за всичко това е уведомена прокуратурата.

Дечев призова частните болници да не подскачат толкова и да не излизат с декларации, че са обидени.

"Зад всяка частна болница стои инвеститор с много сериозен друг бизнес. Което показва, че от този сектор може да се печели. Развиват се в сфери, от които се печели най-лесно като например лекарствата. Те са печеливши както заради изнесените данни, така и заради реекспорта на лекарства и възможността на територията на тези болници да се провеждат клинични проучвания, от които има сериозен приход", посочи Дечев.

"Здравната система се крепи изцяло на НЗОК"

Той отново отправи критики към МЗ и за забавянето на електронното здравеопазване. Дечев посочи, че с някои от елементите на националната информационна система НЗОК е готова и може да внедри нейни модули, не ѝ се позволява защото проектът се финансира с европейски средства. И срокът се променя постоянно от януари на декември. Освен това Дечев каза, че в момента системата се крепи единствено на капациетета на НЗОК, защото другото място, на което би трябвало да се крепи – МЗ - не е в състояние да поеме предизвикателствата. Затова той призова да не се унищожава единственото място, на което се крепи системата, преди да ѝ се намери алтернатива. Той припомни, че предлагането на алтернативен модел също се е провалило, за което отговорност носи МЗ.

Дечев каза, че няма професионални амбиции след изтичането на мандата му като управител на НЗОК през март.

Дечев няма професионални амбиции

"Аз съм на пенсионна възраст. Каквото съм дал, съм дал. Трябва да влязат по-млади хора, тяхно право е да решат проблемите, които ние не можахме", заяви той.

Частните болници оспорват качесвата на лекарството с ниска цена

По-късно част от засегнатите от Дечев болници реагираха остро, обвиниха го в манипулации, а някои го заплашиха и със съд. Освен това те оспориха качествата на лекарствата с цитираната от Дечев цена от 150 лева.

"Вчера стана ясно какво се крие зад подвеждащите изявления в публичното пространство на управителя на НЗОК. Същите повдигат много въпроси за 1 лекарство, на които без да е отговорено, се правят некоректни обобщения за частните болници. По-важното обаче за нас, като отговорни за здравето на нашите пациенти, е че беше изнесена информация, че фирма "Алвоген“ продава препарата Пеметрексед на цена 7 или повече пъти по-евтина за България, от най-ниската цена обявена за Европа. Към момента, видно от справка в Позитивен лекарствен списък, 5-тима притежатели на разрешение за употреба, предлагат 7 различни продукти, които съдържат Пеметрексед като INN. Това са: Актавис, Акорд, Алвоген, Новамед и Сандоз. Всички тези продукти, по правилата на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, са включени в списъка с пределна цена от 1063.03лв., която е най-ниската възможна за референтните ни държави в Европа. От данните, изнесени от Д-р Дечев, става ясно, че 1 от тези фирми – Производителят "Алвоген", чийто продукт има цена на едро 1063.03 лв., го е продал на определени болници в България в пъти под цената за Европа. Както заявихме и в изявленията си по-рано по темата – ние държим да бъде направена пълна и всеобхватна проверка на случая, защото на база на този парадокс, се правят твърдения за частните болници, които уронват техния престиж, а отделно от това, се поставя под въпрос корекция на действащото законодателство, в противоречие с евродирективите", се казва в позиция на Българската болнична асоциация и Националната асоциация на частните болници.

Те поставят няколко въпроса, сред които: 

Как е възможно едно лекарство да се продава само в България толкова пъти под цената в Позитивния лекарствен списък? Каква всъщност е реалната му пазарна цена?

Имало ли е някаква причина то да бъде с понижена цена – за преоценено лекарство ли става въпрос? Вярно ли е, че това лекарство е с изтичащ срок на годност и има проблем с реализацията на цялото внесено в България количество?

Регистрирана ли е от производителя Алвоген цената, на която това лекарство се продава в България – в Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти? И ако не защо? За всички запознати със системата на определяне на пределни цени за Европа е ясно, че ако Алвоген регистрират цената, на която са продавали у нас, те ще смъкнат автоматично цените си в поне още 10 държави от Европа. Ако се твърди, че това е действителната пазарна цена на този продукт – защо не е регистрирана тази цена от 160лв.?

И не на последно място – с какво се лекуват българските онко-пациенти?

Частните болници са против обществените поръчки

"Ние считаме, че след като има възможност по закон, лекарите да изберат от одобрените за страната ни лекарства, които се реимбурсират от ръководената до момента от д-р Дечев НЗОК, тяхна е отговорността, да изберат качествено лечение за своите пациенти. А не да ги лекуват с медикаменти, които няма къде другаде в Европа да се продадат. И този въпрос няма нищо общо с обществените поръчки, както се твърди от д-р Дечев, нито в пропуски на Министерство на здравеопазването. Ако беше така, щеше да има разлика в цените на много повече лекарства", твърдят частните болници.

Ние считаме, че ако България въведе обществените поръчки и за частните субекти, ще влезе в нарушение на Директива 2014/24/ЕС, затова преди да се прибързва с такава стъпка, предизвикана от непроверени и съмнителни мотиви, трябва да се оценят негативите, които ще доведе това за страната ни. Става въпрос за частен случай на 1 лекарство и ние искаме да се направи проверка и да се отговори на поставените въпроси, за да стане ясно - с какво се лекуват българите.

В допълнение, има много по-ефективен начин отколкото болниците да обявяват обществени поръчки, за да се спре с всякакви злоупотреби по темата за "печалби“ на Болниците от медикаменти. Отдавна имаме предложение лекарствата покривани от НЗОК да се заплащат директно на доставчиците им, а не да минават през лечебните заведения, което само ги товари с обеми, забавя им плащания и оставя опция за подобни спекулации.

Болница "Надежда" заплашва да съди Дечев

Болница "Надежда", която беше една от цитираните от Дечев, отрече обвиненията и заплаши Дечев със съд.

"В болница "Надежда" никога не е закупуван и ползван препаратът Пеметрексед на фирма "Алвоген", както твърди д-р Дечев. Пациентите на болницата се лекуват с препарат на друг производител, който се различава по фармацевтичната си форма. Препаратът, който ползваме, е включен в Позитивния лекарствен списък. Към момента в Позитивния лекарствен списък има медикаменти на пет производители, които съдържат Пеметрексед – Актавис, Акорд, Алвоген, Новамед и Сандоз. Тези продукти са общо седем на брой. Те се различават помежду си по лекарствената си форма и презентацията. Макар че съдържат едно и също активно лекарствено вещество – пеметрексед, става дума за седем отделни лекарства, всяко със своите специфични качества", заявяват от болницата.

"По същество всяка една от фирмите производители, цитирани по-горе, е получила одобрение на цена по позитивен списък на своя продукт, съдържащ пеметрексед, от 1036.03 лв. за 500мг. По силата на правилата на Националния съвет за цени и реимбурсиране това е най-ниската възможна реимбурсна цена в референтните страни от Европа. Въпреки това, една от фирмите предоставя оферта с цена, която е седем пъти по-ниска. Такава фрапираща отстъпка и парадоксално ниска цена обикновено се дават за преоценени продукти, затова буди съмнения качеството на предлагания препарат - неговата автентичност, срок на годност, количеството, съдържащо се активно вещество. Такива примери вече бяха установени с други стоки, чието качество за България е снижено спрямо Европа", твърдят от болница "Надежда".

"Като лекари за нас на първо място стои здравето на пациента, неговото качествено лечение и ние не можем да рискуваме и да правим компромис с преоценени препарати. Не само по отношение на онко-пациенти, но по отношение на всички пациенти, независимо дали се самофинансират или лечението им се заплаща от НЗОК. Политика на болница "Надежда" е винаги да отхвърля съмнително големи отстъпки или нелогично ниски цени, предлагани за медикаментите, заплащани от НЗОК, но и за всички други лекарства, медицински изделия, консумативи, материали и медицинска апаратура.

"Декларираме, че нямаме и не сме имали свързана фирма за търговия на едро с лекарства. Ние работим само с търговци на едро, които са лицензирани независими търговски дружества, установени на пазара повече от няколко десетилетия, дълго преди създаването на болницата и с които нямаме никаква юридическа връзка. Поради публично оповестените неверни твърдения, които поставят под съмнения етиката на лечебното заведение и така уронват престижа и компрометират авторитета на болница "Надежда", ние обмисляме да заведем съдебен иск", заявиха от болницата.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?