Д-р Емил Илиев се пресели в небесната Алея на джазмените

Милчо Левиев и д-р Емил Илиев, архив

Отиде си д-р Емил Илиев, създател на Международния джаз фестивал в Банско, известен дерматолог, пионер на китайската медицина у нас, страстен почитател на музиката и добрата компания, наричан от всички Доктора. Много е трудно да се говори в тези тежки дни на загуби и болка. Трудно е да си представим как светът продължава да се върти без хората, които сякаш са негов двигател. А д-р Илиев определено бе човек, който умееше да прави това. Имаше оптимизма, енергията и желанието да случва нещата, да увлича и убеждава хората, да отдава грижа и разбиране, така че всеки да се чувства по-специален.

Доктора успя да утвърди най-големия летен музикален форум в България и да го превърне в едно от значимите международни културни събития на Балканите. Всяко лято, вече 23 години, хиляди хора пристигат в Банско, за да съпреживеят едноседмичния площаден празник на музиката, доброто настроение и любовта към живота. Всичко това се случваше заради несломимия дух на Доктора, който по някакъв неподражаем начин съумяваше да се справи с цялата бюрокрация, финансови затруднения и организационни премеждия.

Освен множество прочути чуждестранни групи и изпълнители, д-р Илиев неотклонно поддържаше силно българско присъствие на фестивала, със специална грижа за младите певци и музиканти. Много от тях днес отправят прощални думи към него.

Ето какво сподели във Фейсбук фоторепортерът от "Булфото" Евгени Димитров, един от феновете на джаз феста:

"Отишъл си е доктор Емил Илиев, човекът, който създаде и доведе почти до четвърт век Банско джаз фест. Не сме били особено близки с него, той беше рязък човек, но винаги открито поставяше своите условия на работа, никога не ни лъжеше, и в крайна сметка е причината да прекарваме чудесните августовски фестивални дни всяка година, сред любима музика и приятели със сходен вкус. Веднъж ми разказа за безкрайно сложната схема, по която успява да настани музиканти и доста журналисти по хотелите, за да се случва фестивала, и му свалих шапка за комбинативността.
Тази година беше бесен на цялата ситуация с коронавируса, но държеше да има фестивал, и фестивал имаше. Дали ще го има и догодина? Дано се намерят хора, които, обединени, да успеят да постигнат това, което той постигаше сам в продължение на 23 години."

Д-р Емил Илиев е завършил медицина с придобита специалност по кожни и венерически болести, и акупунктура. Специализирал е в повече от 10 държави: Германия, Австрия, Швейцария, Англия, Русия, Китай, Северна и Южна Корея, Испания.

Основател и председател на Българското дружество по традиционна китайска медицина от 1982 г. Член на борда на директорите на Световната организация по акупунктура - ICMART и SIA. Почетен член на повече от 18 акупунктурни дружества по целия свят.

С над 100 научни публикации в международни списания, монографии и презентации на конгреси по въпросите на акупунктурата и дерматологията. Автор на книга по Лазер терапия в дерматологията, издадена в Германия.

И тази година мечтата на д-р Илиев за Алея на джазмените в Банско не стана реалност. Беше представен обаче идейният проект за бюст-паметник на Вили Казасян (1934-2008).

Д-р Илиев планираше в тази Алея да намерят място Васил Пармаков (1961-2016), Леа Иванова (1923-1986), Милчо Левиев (1937-2019), Румен Тосков (1968-2010) и Симеон Щерев (1943-2020).

Сега сигурно всички те го посрещат в небесната Алеята на джазмените и мелодиите на вечната музика.

Поклон, Докторе!

Споделяне

Още по темата

Още от Общество