"Д-р Франкенщайн" съобщи за успешно присаждане на човешка глава върху труп

Д-р Серджо Канаверо

Скандално известният италиански хирург Серджо Канаверо, известен като д-р Франкенщайн, съобщи за успешен експеримент с присаждане на човешка глава върху труп. Това станало в Китай след 18-часовата операция, която показала, че с помощта на свърх модерни технологии е възможно да се свържат успешно гръбначният стълб, нервите и кръвоносните съдове.

В петък сутринта професор Канаверо даде пресконференция във Виена, на която обяви, че екип на Медицинския университет в Харбин (Китай) е "извършил успешно първата трансплантация на човешка глава" и че предстои "незабавна" операция на жив човек, съобщи "Гардиън".

Всъщност операцията е извършил китайският хирург Жен Сяопин, който преди две години направил първия експеримент с присаждане на маймунска глава. Канаверо казва, че следващата крачка ще е присаждане на глава от донор в мозъчна смърт. Той се прочу през 2015 г., когато обеща да присади главата на много болния руски програмист Валерий Спиридонов на здраво тяло.

Хирургът не даде никакви конкретни доказателства за твърдението си за извършената успешна трансплантация на човешка глава върху труп, но обеща да направи това в близките дни. "Всички казваха, че това е невъзможно, но операцията беше успешна", каза той, цитиран от британския в. "Телеграф".

През 2015 г. Канаверо съобщи, че възнамерява да трансплантира глава на парализиран човек в тяло на мъртъв донор. Той разкри как ще охлади телата, за да се забави метаболизмът преди да пристъпи към свързване на гръбначния стълб, нервите и кръвоносните съдове.

Канаверо, който е базиран в Китай, освен това твърди, че е възстановил гръбначен стълб на куче, след като 90% от него били раздробени.

Медицинската общност гледа на този вид хирургия и съпровождащото я зрелище с ужас. Учените предупреждават, че първият пациент може да се подложи на нещо "значително по-лошо от смърт", например ужасни болки при приспособяване към новото тяло.

Проф. Ян Шнап от Оскфордския университет коментира, че процедурите, описвани от Канаверо, предизвикват аналогии с Франкенщайн.

"Шансовете за това човек, чиято глава е присадена на друго тяло, да е в състояние да получи какъвто и да е контрол върху нея или да има полза от присаденото му тяло, са напълно нищожни", коментира той.

Очакваната терапевтична стойност за пациента ще е минимална, докато рисковете от отхвърляне на присаденото тяло, свързани със страничните ефекти, или просто смърт вследствие на неуспех при операцията, са огромни, смята Шнап.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?