Д-р Георгиев готов да съди български държавници за СПИН-делото

Готовността си да съди български държавници, които са виновни за СПИН-процеса в Либия, изрази д-р Здравко Георгиев в неделя, след като близките на осъдените на смърт пет български медицински сестри не бяха допуснати на свиждане в затвора “Джудейда” в Триполи. Роднините не можаха да се видят  въпреки определеното по графика за свиждания посещение. Те не са били допуснати в затвора без никакви обяснения.

По обяд обаче докато са били в българското посолство, роднините са получили обаждане от фондацията на сина на Кадафи Сейф ал Ислам, че им е разрешено свиждането.

Досега те са се виждали с осъдените сестри три пъти за по един час, въпреки че в неделя управителят на фондацията “Кадафи” Салех Абдел Салам  твърди в интервю за Франс прес, че роднините се виждат ежедневно като мярка в резултат на вложеното психическо състояние на сестрите.

След като всичко приключи, няма да оставя нещата по този начин, заяви съпругът на Кристияна Вълчева. Според него трябва да има възмездие за българските държавници, които са допуснали нещата да стигнат до две смъртни присъди срещу сестрите. Георгиев отново посочи като виновници за СПИН-делото Олег Маринов, посланикът ни по онова време Кръстьо Илов, тогавашните външен министър Надежда Михайлова и премиер Иван Костов, както и екс главният прокурор Никола Филчев. Тяхната вина, според Георгиев, е, че са пропуснали началото на делото.

Зам.-министърът на правосъдието Маргарит Ганев все още не е допуснат до медицинските сестри, както и не се му е разрешена среща с представител на либийското Министерство на правосъдието. Не сигурно и дали Ганев ще успее да се види със защитника Осман Бизанти, който е извън Либия.

Проект за резолюция в защита на отново осъдените на смърт в Либия български медицински сестри и палестински лекар, се очаква да бъде обсъдена идната сряда на заседание на Европейския парламент.

Такава трябваше да бъде приета последната сесия на Европейския парламент за миналата година през декември, но се реши да се изчака решението на наказателния съд в Триполи с надеждата за оправдателни присъди. Осъждането на смърт обаче бе потвърдено.

Сега се очаква в резолюцията да се настоява не само българките и палестинският лекар да бъдат освободени, но и за преосмисляне на политиката на Европейския парламент и другите големи институции на Европейския съюз по отношение на Либия в случай, че проблемът с българските медицински сестри и палестинския лекар не бъде решен бързо и положително.

Ние сме по принцип против смъртното наказание и напълно отхвърляме решението да бъдат осъдени на смърт българските медицински сестри и палестинския лекар, заявиха на пресконференция в събота вечерта в Берлин представителите на Партията на европейската левица, предаде БТА.

Партията на европейската левица заедно със Северната зелена левица образуват петата по големина парламентарна група в Европарламента.

Ще водим кампания и ще се противопоставяме на смъртното наказание на българските медицински сестри и палестинския лекар, заяви Алексос Алаванос, председател на гръцката партия Коалиция на левите. Той посочи, че Гърция също ще се намеси за решаването на случая с осъдените медици в Либия.   

Като подчерта, че италианската страна е против смъртното наказание, Франко Джордано, лидер на италианската Комунистическа реформирана партия, припомни неотдавнашната инициатива на правителството на Романо Проди да бъде обявен мораториум върху изпълнението на смъртното наказание в световен мащаб. В

качеството си на непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН Италия желае да внесе въпроса за разглеждане на сесия на Общото събрание.

На въпрос дали в близко бъдеще може да се състои и в Бундестага дебат за съдбата на медиците в Либия, подобен на провелия  се в Страсбург, Лотар Биски, председател на германската Лява партия ПДС, посочи, че след завръщането си от България заместник-председателката на Бундестага Петра Пау, която е съпартиец на Биски, ще съдейства парламентарната група да вземе решение как конкретно да се помогне в дадения случай, информира БТА.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?