Д-р Кунчев: Не бързайте да си отменяте резервациите за юли и август

Д-р Ангел Кунчев инспектира пазар в Пловдив. Сн. БГНЕС

Който има резервация за море през юли и август, да не бърза да я отменя. Това посъветва хората главният здравен държавен инспектор д-р Ангел Кунчев, който е част от Националния оперативен щаб срещу коронавируса.

Той сподели оптимистични очаквания за развитието на епидемията от Covid-19 през следващите месеци в сряда в Пловдив.

Според него, ако гледаме примера на Китай, в един обозрим период от 2-3 месеца можем да очакваме да минем през пика и да започне постепенно нормализиране.

Той обаче заяви, че е добре да се въздържим от празнуването на предстоящите празници Цветница и Великден, за да бъдем по-спокойни и по-бързо да се вдигнат ограничителните мерки. Кунчев припомни, че в България между 50 000 и 60 000 души са поставени ежедневно под карантина и контролът на това отнема много средства и ресурси.

Оптимистичната прогонза на Кунчев за лятото идва на фона на съобщените преди ден данни от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА), че над 200 000 българи са платили 250 млн. лв. за екскурзии и почивки в периода от 13 март, когато беше въведено извънредното положение до 31 май 2020 г. В момента туроператорите не връщат пари, а предлагат т.нар. ваучер "отмяна на пътуването". Той дава възможност на клиентите заплатили екскурзии и почивки да ги реализират до 2 години след вдигането на карантината и мерките срещу разпространението на заразата. Отделно още 100 000 българи са платили 80 млн. лв. за почивка или екскурзия през юни 2020 г.

В Пловдив д-р Кунчев посети кооперативния Четвъртък пазар, който е най-големият в града, за да провери как се изпълняват разпорежданията на министъра на здравеопазването за работата на фермерските пазари. Установено бе, че в пазара не се допускат граждани без маски, а на тези, които нямат, се предоставят безплатно.

Директорът на ОП "Общински пазари" Запрян Тодоров обясни, че общите части на всички пазари се дезинфекцират, а движението на хора става само в една посока. Кунчев посочи, че мерките за пазарите са съзнателно занижени, за да могат родните производители да си продадат разсада, защото в земеделието нищо не може да се отлага и от днешния ден зависи бъдещето.

С областния управител на Пловдив Дани Каназирева д-р Кунчев посети и предприятието за производство на сладка "Цима" в с. Стряма. След посещението той обобщи, че в тази фирма контролът явно е винаги, а не заради коронавируса. Собствениците - баща и синове Жекови, съобщиха, че даряват на Националния кризисен щаб 3000 броя дезинфектанти и 5000 броя бурканчета със сладко за хората, които се борят с коронавируса на първа линия.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус