Д-р Кунчев: Вирусът може да се самоограничи, не е нужно 70% да го изкарат

Мерките ни помогнаха да подготвим здравната система и целта им е отлагане на пика и смекчаване на неговия връх

Д-р Кунчев: Вирусът може да се самоограничи, не е нужно 70% да го изкарат

Няма нужда 70% от населението да се срещне с Covid-19 и не е вярно, че с предприетите мерки ще се влачим месеци наред в борбата с вируса. Вирусът може да се самоограничи, каквото явление сме наблюдавали при други предходни вируси, а предприетите мерки спечелиха време на здравната система да се подготви и пикът на заболяването да се отложи и смекчи. Това обясни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който е част от Националния оперативен щаб, в четвъртък в предаването "Алтернативата" с водещ Генка Шикерова по TV1.

Той коментира, че е трудно развитието на епидемията да се вкара в математически модел, защото играят роля много фактори – климатични, поведението на хората, социално-културни особености на отделните държави, поради което неща, които са се случили в Южна Корея, няма как да станат в Европа или неща, които са станали в Италия, да се случат в Швеция.

"Много често ни обвиняват, че благодарение на мерките, които сме препоръчали, ние месеци наред ще се влачим, за разлика от други страни и при нас ще се срещаме с Covid-19, пък другите ще се изчистят. Искам да уверя всички, че това просто няма да се случи. Срещали сме се с много вирусни заболявания, особено от групата на респираторните. Всяка година щем, не щем, изкарваме грипна епидемия. Срещнахме се и с два други коронавируса преди 18 и 10 години съответно SARS и MERS и видяхме, че при тях без да се стигне до масово заболяване на населението, без да се стигне до тези толкова обсъждани 70%, които ще се срещнат с вируса, те абсолютно се самоограничиха и изчезнаха. Няма нужда да се срещнат 70% или поне никой не може да каже кой е правилният път", коментира Кунчев.

В този месец и половина подготвихме системата

Той обясни, че предложените от щаба мерки са спечелили време на здравната система да се подготви да поеме по-голям брой болни.

"Преди месец и половина бяхме тотално различни като възможности за лечение", посочи той и даде пример колко допълнителни болнични легла са се разкрили, колко апарата за изкуствена вентилация са се набавили. "За лекарства изобщо не говорим, ние нямахме нищо на практика. В момента няма болница, която да лекува Covid-19 и лекарите да не знаят и нямат на разположение поне 3-4 препарата и то тези, които се прилагат в САЩ, Италия, Великобритания. Няма лекар, който да влиза при болен и да няма пълното оборудване от лични предпазни средства за разлика от САЩ където лекарка показва, че носи една маска 1 седмица, за разлика от Италия където нямат никакви предпазни средства в отделения за Covid-19, ние това не го допуснахме", каза Кунчев.

Той обясни, че целта на въведените ограничителни мерки е била отлагане на пика и смекчаване на неговия връх. "Епидемичинят процес не можем да го отменим, можем 50% да го управляваме и ние успяхме и не допуснахме това, което стана в страни със здравни системи, които съвсем не са за подценяване", каза той.

Разхлабване ще има когато новите случаи в болница спрат да нарастват рязко

Той обясни, че критерият на щаба за разхлабване на мерките е да няма рязко повишаване продължаващо повече от седмица на броя на новите случаи. "Това ще даде възможност с разхлабване на мерките вече да дадем на обществото перспектива, че излизаме от тази ситуация. Обаче за съжаление виждате, че цифрите не са такива. Ако имаме и най-малкото усещане за едноседмично трайно задържане на новооткритите случаи и то най-вече на приетите в болница. Защото новооткиритите са функция на броя на изследваните. Каквото и изследване да направим - на 1000, 100 000 или 1 млн, резултатът ще е един и същи, ще установим 5-6% хора, които се срещат с вируса", посочи той.

Кунчев заяви, че щабът не управлява правенето на тестове, за да се смята, че манипулира данните в полза на това да се съобщават повееч случаи. "Ние не управляваме правенето на тестове. В момента в България работят 30-35 лаборатории – държавни, частни, болнични, които правят толкова колкото успеят да организират и това не винаги е под наше ръководство. Колкото повече правят, толкова по-добре", заяви той.

Никой не е заключил хората по домовете им

Кунчев коментира, че България не е и с най-строгите въведени мерки и посочи, че тук никой не е заключил хората да не излизат от къщите си.

"Заключени в къщите си стоят в Турция, Сърбия, където са с вечерен час, в Гърция, където ако се отдалечиш на 100 м. от вкъщи те глобяват. В България никога не сме казвали, че не може да се излиза от вкъщи, и че ще се ходи само до аптеки и супермаркет. Скоро до седмица предполагам, че ще се вземе решение за отваряне на парковете", посочи той. Кунчев обясни, че за затваряне на парковете е натежал фактът, че се събират по 15 души да пият бира. "Ако с полицията и общината можем да въведем ред, нямаме нищо против да се ползват", заяви той.

Лична прогноза: Любимото време на вируса скоро ще свърши

Кунчев направи уговорката, че това е личното му мнение и коментира, че респираторните вируси си имат любимо време на разпространение, което приключва с идването на пролетта.

"Моето лично мнение на базата на опита ми с различни вируси, включително пандемичния, е че респираторните вируси си имат любимо време на разпространение и края на април-май започват да изчезват и се появяват другите летни ентеровируси. Не ми се вярва този да е толкова странен и особен, че да ни държи цяла година в напрежение и непрекъснато да създава нови и нови вълни. Не мога да бъде напълно убеден, защото говорим за вирус, който познаваме от три месеца реално, но ако се движи по всички нормални правила на изкуството, би трябвало така да стане", заяви Кунчев. Той уточни, че не при всички пандемии има втора вълна.

"Например много дълги години в България нямаше втора грипна вълна, тази година се получи с грипен щам Б. Дали ще излязат и нови щамове на този вирус, което ще даде възможност дори на хора, които имат имунитет пак да се заразяват и да боледуват, предстои да го видим. Няма как го прогнозираме", посочи Кунчев.

Освен това Кунчев коментира, че изказванията и оценките от януари и февруари на представители на щаба са били валидни към онзи момент, а ситуацията е динамична и се променя. Той даде пример, че когато е казал, че е малко вероятно вирусът да дойде у нас, е имал предвид вносът му от Китай и в крайна сметка той не е дошъл у нас от Китай, а беше внесен след епидемията в Северна Италия, а в последствие и от ски-курортите в Европа. В момента пък заболяването продължава да изненадва с различното си поведение спрамо първоначалните съобщения, които идваха от Китай относно протичането му и групите от хора, които засяга. Оказва се, че той може да засегне и по-млади хора изключително тежко и да приключи фатално. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?