Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Д-р Миглена Владова, Коалиция "Възход": Необходима е единна политика за ускорено развитие на регионите

1 коментар
Д-р Миглена Владова, Коалиция "Възход": Необходима е единна политика за ускорено развитие на регионите

Един от принципите на Европа е "Европа на регионите" . Представители на регионите от различни европейски страни изготвиха общи каталози на исканията си. Какво се случва днес?

Съществува проблемът, че и до днес няма определена обща трактовка на понятието "регион". В момента Европа се развива на "две скорости" ,и това е видно и коментирано от всички, и което води до нарастване на противоречията и политико-икономическите различия. От една страна имаме т.нар. развит Запад, а от друга недостатъчно развит Югоизток. И всичко това е в ЕС. За съжаление нашата страна попада във втория кръг държави. След като България стана член на ЕС – един толкова силен и измъчен стремеж - стопанският упадък вместо да започне да намалява и да се регулира, той застрашително нарасна. Днес тук ставаме свидетели на застой на производството, деиндустриализация и абсолютен икономически разпад. Политиката на ЕС трябва да се насочи към всички региони и да предприеме мерки за стимурилането на този така бленуван икономически растеж, както и подобряването на качеството на живот. За това са нужни стратегически инвестиции, стопиране на корупцията и прилагането на двойни стандарти. Необходима е солидарност към страните от по-слабо развитите региони, които да могат ефективно да се възползват от възможностите на най-големия пазар в света и да изравнят жизнения си стандарт с икономически мощните страни-членки.

Според Вас кои са областите, в които трябва да се работи за единни общоевропейски виждания и политики?

Разчитаме на възможността да се изработи единна европейска политика за ускореното развитие на регионите и трансграничното сътрудничество, както и общи специализирани органи за отбрана, правораздаване, в това число и в единна законова борба с корупцията и престъпността. За енергийна ефективност и начини за разнообразяване на съществуващите енергийни източници, като целта е да се намали енергийната зависимост от трети страни. И не на последно място обща европейска политика за сигурност при засилен военен интергритет в структурите на НАТО.

В този контекст какво е мнението на коалиция "Възход" по отношение на изграждането и функционирането на обща европейска армия?

Това, разбира се звучи много хубаво и пожелателно. За да стане факт обаче, е необходимо първо да се намери общият баланс между интересите на страните-членки на Съюза и НАТО. Намерението на членовете от коалиция Възход е да се работи в тази посока с целия опит и ресурс на експертите в нея. Осъществяването на една такава идея за общоевропейска сигурност е придружена от понятието "време". Това е отговорна и трудоемка задача, която зависи от общите усилията на работещите в тази сфера професионални кръгове. Така че не бихме се ангажирали, че подобно решение може да се очаква да бъде взето бързо.

В платформата на коалиция "Възход" вие заявявате, че ще работите за въвеждане на второ ниво на местно самоуправление

Искам да отбележа, че в момента няма друга страна-членка, която да е съизмерима с нашата страна, и в която да не съществува второ ниво на местно самоуправление. Това е жизнено важен фактор за оцеляването – икономическо, социално и финансово за самите общини. Знаем, че в Конституцията на РБ този въпрос – принципът за регионално самоуправление все още не е уреден. Предвидено е създаването на други административно-териториални единици, но не е допусната възможността за създаване на самоуправление на областно ниво.

България и днес , в XXI-ви век продължава да бъде държава с висока степен на централизирана власт – един модел, който съкращава компетенциите на местно ниво на самоуправление. Наблюдаваме една свръхцентрализирана държава, в която общините все по-трудно могат да посрещат своите разходи, а това от своя страна намалява броят на услугите, които предлагат. Освен това гражданите не могат да оказват и ефективен контрол. Има крещяща необходимост да се стигне вече до създаването на такова второ ниво на местно самоуправление, както и да се предвиди част от постъпващите данъци да бъдат оставени там. Това ще направи възможна и една здравословна конкуренция между самите тях – ще имат повече права, повече финансови средства, а заедно с това и повече задължения.

Знаем, че политиките, които води ЕС дават зелена светлина и дори насърчават изграждането на второто ниво. Държавите в ЕС години назад реформират своята административна система в тази посока. В рамките на тази децентрализация местните власти са получили законно установени правомощия.

Това дава основание ние да продължим да поставяме този въпрос и да работим усилено най-сетне този принцип да бъде въведен и у нас, и то адекватно и релевантно на спецификата на характерните особености на нашата страна.

Д-р Миглена Владова – номер 11 в листата на коалиция Възход. Член на НКС на "Движение демократично действие - Д3".

Магистър по "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Доктор по маркетингови комуникации от 2014 г. Автор на книгата "Витрината като маркетингова комуникация". Има обучения в областта на Управление на корупционния риск в публичаната администрация, по Общ регламент за защита на личните данни на физически лица 2016/679 (GDPR) и др.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Борис Б
    #1

    Какъв "доктор" е тази, м? "Маркетингови комуникации" евфемизъм за какво ли е?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.