Д-р Н. Михайлов: На следващия Великден може да включат и авиацията

Държавата няма да бъде покръстена с контрабанден внос на гръцко официално благочестие

Д-р Н. Михайлов: На следващия Великден може да включат и авиацията

В стремежа си да бъде интересна и да отговори на масовия вкус, Българската православна църква може на следващия Великден да включи и авиацията. Така д-р Николай Михайлов коментира изненадващото решение за заря, гвардейски оркестър и маршова музика, които прозвучаха точно в полунощ на Великден пред храм "Св. Александър Невски" и прекъснаха обичайния ход на литургията, изнесена от патриарх Неофит.

Предстоятелят на "Св. Александър Невски” архимандрит Дионисий заяви, че това е станало по негово решение и обяви критиките към нововъведението за "скверно и кощунство". Той се позова на традиции от Гърция и от времето на княз Фeрдинанд.

"Всичко това ми се струва някак неподходящо, за да не казвам отместено. Позоваването на Фердинанд внася допълнителна нелепост. Стрелбата във въздуха без предупреждение не отключи радост, а предизвика смут", коментара по този повод д-р Николай Михайлов пред сайта "Гласове".

"Зарята не е изолиран случай, а специфичен стил, почерк и умение. Този монах е фанатик на церемонията, на дръзката ритуална импровизация. Талантът му беше забелязан около сагата с архонтите, но сега се разгръща в художествена пълнота, пред обектива на телевизионните камери. И понеже тези камери са всеядни, ще им стане "дарлинг“, ще го канят да разказва своите видения, да поучава и съветва. Ще бъде суперстар от жълтата боя, контроверсна медийна фигура, притча во язицех... Зарята не е инцидент, а етапна кулминация. Ще има и други "озарения“, ще ни трябва търпение. Ден преди това, на Велики петък, имаше гвардейци с пера, строени в храма, траурен марш на Шопен, изпълнен от духов оркестър, озвучителна уредба с непоносими децибели, гъст тамян и трудно дишане... Попаднахме в свят на литургични изненади..."

Д-р Михайлов не споделя твърденията на архимандрит Дионисий, че "иновацията" цели да привлече повече хора в църквата и да манифестира открито и тържествено вярата, която според него е била потискана през времето на турското робство и комунистическия режим.

"Никого няма да привлече в църквата младият монах по този начин. Това не става с церемониално творчество. Като смесват жанровете на държавния и църковния ритуал, ще получат кич, доловим и от широката общественост. Държавата няма да бъде покръстена с контрабанден внос на гръцко официално благочестие и с церемониален натиск върху публичните сетива. Това се усеща като някаква повреда, като тържествена безвкусица, шумно и натрапчиво лицемерие. Не трябва да гърмят, а трябва да притихнат. Пиротехниката е неуместна в нощта на Възкръсналия. Защо им е този официоз, какво прибавя това банално впечатление? Камбанният звън стига, нека се радват без военна помощ..."

"И понеже се позовават на комунизма като индулгенция за всички безобразия и всякакво бездарие, да припомня, че по онова време този предстоятел на патриаршеската катедрала би бил невъзможен, а даже и нелеп. И то не защото е "антикомунист“, а защото е неподходящ за поверената му служба. Напълно неподходящ. На неговото място помня епископ Николай Макариополски, образцов духовник, ректор на Духовната академия. Сравнението свива сърцето. Който помни миналото, знае за какво говоря."

"При комунизма“ Църквата беше гонена, но поради това или по други причини имаше памет за себе си и не настояваше да бъде "модерна“. Сега се мъчи да бъде забелязана. Изкушава се да бъде интересна, съответна на масовия вкус. Не е изключено следващият път да включат и авиацията. Бойко е готов. Ще предложат заря и бръснещ полет. Някой трябва да предложи референдум за вписване на кича в основния закон. Задължително гласуване и кич."

На въпрос дали всичко това би могло да се случи без знанието на патриарха и Светия Синод, д-р Михайлов отговаря: "Синодът е взел решение без въображение за последствията. Не вярвам да съберат сили за радикално решение. Освен да се опита петиция?"

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?