Д-р Папуров обяви отнемането на лиценза на частната му болница за наказателна акция

Подозира политико-икономически интереси за смазването на инвестицията му за 3 млн. лева

Д-р Папуров обяви отнемането на лиценза на частната му болница за наказателна акция

Собственикът и управител на частната болница ”Папуров”, чийто лиценз беше отнет преди ден заради източване на здравната каса, обяви в петък наложената санкция за "наказателна акция" и посочи, че зад решението на здравния министър стоят политико-икономически интереси на хора от Търговище.

Д-р Добрин Папуров съобщи, че 29 лекари специалисти и още 42 души персонал остават на улицата и инвестиция за 3 млн. лева бива ”смазвана”. ”От създаването ѝ досега през болницата са преминали 13 405 пациенти, от които 10 793 са оперирани. Това стана благодарение на моята частна инвестиция от над 3 милиона лева - средства, които са от над 60 кредита", каза Папуров.

”В крайна сметка наш съдник ще бъдат пациентите, които са лежали или не са лежали, които са доволни, техните роднини от всички съседни области”, каза Папуров.

Преди ден здравният министър Петър Москов обяви, че отнема лиценза на хирургичната болница ”Папуров” в Търговище, след като в края на юли Върховния касационен съд осъди окончателно Папуров на 3 години условно за източването на здравната каса с около 200 000 лева с фалшиви хоспитализации. Делото се точи от 2007 година, но бе решено окончателно едва преди дни.

Според Папуров заповедта на Москов за затваряне на болницата е юридически необоснована, тъй като тя визира накърняване правата на пациенти, което първо трябва да бъде доказано.

Издадената преди ден заповед на Москов е на основание текстове от Закона за здравето, които регламентират правото на пациентите до качествена медицинска помощ и ясна информация относно здравословното състояние и методите на лечение, като разрешителното на болницата се отнема за нарушаване на тези разпоредби, а не за ощетяването на здравната каса.

Папуров коментира, че няма как осъждането му като физическо лице от Върховния касационен съд да води до наказание за юридическото лице, което представлява.

”Ако приемем, че съм виновен аз, защо с мръсната вода изхвърляме и бебето? Лечебното заведение и хората, които работят в него, с нищо не са виновни”, коментира Папуров.

”Защо изведнъж с лека ръка се отне лицензът на лечебно заведение в Търговище? Защо не се отне лицензът на лечебно заведение в София?”, попита Папуров.

Той каза, че на болницата в последните години са направени над 100 проверки и при тях почти не са били открити нарушения.

”Включително е проверявано заведението два пъти от одита на Министерството на здравеопазването по всички аспекти - лечебна дейност, медицинска дейност, диагностична дейност, финансова дейност – всички неща. Няма констатирани нарушения”, посочи Папуров.

Негови колеги от болницата изразиха загриженост за пациентите си и за това, че няма кой да се ангажира с тяхното доизлекуване.

Вчера здравното министерство съобщи, че всички 16 пациенти на лечебното заведение ще бъдат преместени в други болници по тяхно желание.

Споделяне

Още по темата

Още от България