Д-р Симидчиев и Вилдан Байрямова ще водят листи на "Демократична България"

Христо Иванов влиза в пряк сблъсък срещу Нинова и Борисов

Д-р Симидчиев и Вилдан Байрямова ще водят листи на "Демократична България"

Авторитетният пулмолог д-р Александър Симидчиев ще е сред кандидат-депутатите на "Демократична България" (ДБ). Неотдавна той съобщи, че ще се включи в изборите, но без да уточни коя политическа сила го е поканила. Очаква се д-р Симидчиев да оглави листата на обединението в София-област. Друга изненада е кандидатурата на журналистката Вилдан Байрямова, която ще е водач на "Демократична България" в Кърджали.

Съпредседателят на "Демократична България" и председател на "Да, България" Христо Иванов влиза в директен сблъсък с премиера Бойко Борисов и лидера на БСП Корнелия Нинова. И тримата са водачи в столичния 25-и МИР както и в Пловдив.

Другият съпредседател на ДБ - Атанас Атанасов (лидер на ДСБ) ще е водач в 23 МИР София и в Благоевград. Единият от лидерте на "Зелено движение", което също е част от обединението, Владислав Панев, ще е първи в листите в 24 МИР София и в Шумен. Другият председател на "Зелено движение" – Борислав Сандов, ще е първи в Смолян и втори в 25 МИР София.

В Бургас листата на ДБ ще поведе Ивайло Мирчев ("Да, България"), който през лятото участва в акцията при морския сарай на Ахмед Доган. В Сливен ще води местният лидер на ДСБ Димитър Сяров.

Във Варна водач на листата е музикантът Стоян Михалев, който е част от ДСБ.

Бившият зам.-председател на ДСБ Найден Зеленогорски ще е първи в листата на "Демократична България" в Плевен. Това не е изненада, защото формацията на Зеленогорски – ДЕН си партнира с "Демократична България" от повече от година.

Първи в листата в Пазарджик е дипломатът Стефан Тафров ("Да, България"), който на евроизборите през 2019 година беше втори в листата на "Демократична България".

Начело на листата в Стара Загора ще е юристът Атанас Славов ("Да, България"). В Пловдив област първи в листата ще е специалистът по национална сигурност и отбрана Велизар Шаламанов. В Перник първа е Зорница Стратиева ("Зелено движение"), а във Видин - Любен Иванов (ДСБ). Катя Панева (ДСБ) ще е начело в Хасково. 

Вилдан Байрямова, която ще оглави листата на ДБ в Кърджали, е единственият български журналист, който публично зададе на премиера Бойко Борисов въпроса има ли дете от Борислава Йовчева  – жената с прословутата къща в Барселона. Схемата около покупката на къщата се разследва от испанските власти и аферата е известна от години, но така и никой на бе посмял да зададе на Борисов простия въпрос дали детето на бившата моделка е негово.

Миналата седмица пред БНТ д-р Симидчиев коментира решението си да влезе в политиката така: "Съгласих се да се кандидатирам за народен представител, защото ми казаха, ме няма да съм обвързан с партия и ще мога да правя това, което правя досега. През последната година предимно говорих през медиите, но без особен успех. Затова се надявам в парламента професионалното говорене и медицинският разум да влеят нов стимул за консенсус".

Късно вечерта в понеделник от "Демократична България" обявиха официално водачите си: 

Атанас Атанасов водач в 23 МИР-София и в Благоевград - председател на ДСБ и съпредседател на "Демократична България". Юрист, женен с 4 деца, избиран два пъти за народен представител в 40-то и 43-то народно събрание.

Христо Иванов, водач в 25 МИР-София - председател на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България". Юрист, женен с две деца. Зам. министър-председател и министър на правосъдието в служебното правителство от август до ноември 2014 г. Министър на правосъдието в периода ноември 2014 г. - декември 2015 г., когато подава оставка, след като предложената от него радикална съдебна реформа не е приета от Народното събрание.

Владислав Панев - водач  в 24 МИР-София и Шумен - Съпредседател на "Зелено движение". Собственик на финансова компания, женен с едно дете. Лицензиран инвестиционен консултант.

Борислав Сандов - водач в Смолян е изявен природозащитник на национално и международно ниво. Работи като експерт по устойчиво развитие и опазване на климата във водещи неправителствени организации. Има дългогодишен опит като организатор и говорител на кампании по опазване на околната среда и преход към зелена икономика. Той е съпредседател на "Зелено движение" и член на председателския съвет на "Демократична България". Завършил е Софийски Университет "Св. Климент Охридски" в специалност "География" и е специализирал в направление "Изменение на климата и управление на води".

Водач на листата в Бургас е Ивайло Мирчев. Той е икономист и маркетинг директор в две български IT компании. Вижда в компютърните технологии и иновации ключова възможност за подобряване на икономическата и социална среда. Той е член на Изпълнителния съвет на "Да, България!", както и част от ядрото на IT политиката на движението. 

Водач на листата за София-област е д-р Александър Симидчиев - специалист по белодробни болести, вътрешни болести и здравен мениджмънт. Работи в Централна клинична болница при Медицински институт на МВР в София, началник на отделение по Функционална диагностика. Медицински директор е и на Центъра по електронно и дистанционно обучение при Медицински университет в Пловдив. Почетен член на Клъстера за дигитално здравеопазване. Има активна позиция по темата за опазване на околната среда като председател на Сдружение “Въздух за здраве” и като член на неформалната мултиекспертна група за климатични промени. Бил е главен лекар в една от най-големите фармацевтични компании в Канада. Кандидат от гражданската квота.

Водач на листата в Стара Загора е доцент д-р Атанас Славов. Той е юрист-конституционалист, преподавател по публичноправни науки в СУ "Св. Климент Охридски". Доктор по право на Университета на Глазгоу и доктор по конституционно право на СУ. Член е на Изпълнителния съвет на "Да, България", както и на Настоятелството на Института за пряка демокрация и на Българската асоциация по политически науки и на други граждански и професионални организации. Съучредител на гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“. Атанас произхожда от старозагорския род Воеви, участвал активно в културния живот на града.

Водач в Пазарджик е Стефан Тафров. Български дипломат, политик, журналист и преводач, един от основателите на СДС и на в. "Демокрация", първият завеждащ отдел „Международен“ на СДС и първият външнополитически съветник на президента Желю Желев. Посланик в Италия, Англия, Франция и два пъти в ООН – Ню Йорк, два пъти заместник-министър на външните работи в двете сини правителства. Член на Изпълнителния съвет на "Да, България", той отговаря за външната политика и европейските въпроси в Управленската алтернатива на "Демократична България". 

Стоян Михалев е водач за Варна. Той е популярен композитор, продуцент и изпълнител, написал едни от най-популярните български песни като "Вярвам в теб", "Откакто ти" и "Цвят лилав". Един от създателите на музикалната телевизия ММ.  От 2012 г е избран за член на УС на дружеството за колективно управление на авторски права "Музикаутор" и до днес е негов зам. председател. Един от учредителите на ДСБ и създател на химна на партията. Дълги години е член на софийското ръководство на ДСБ, а от 2018 г. е избран за член на националното ръководство на партията. 

Велислава Лакова е водач за Враца. Тя е областен председател на ДСБ-Враца. Има магистърска степен "Счетоводство и контрол", специализация "Здравен мениджмънт". Заместник председател на Общински съвет –  Враца от Демократична България. 3 мандата заместник председател на Общински съвет – Враца. 

Цвятко Георгиев е водач в Ловеч. Започва работа в МВР през 1993 г., която последователно продължава в Национална служба – "Сигурност" и ДАНС, от където напуска през 2009г . по собствено желание. Главен експертен сътрудник в Подкомисия за контрол на специалните разузнавателни средства към Правната комисия на Народното събрание.Заместник – министър на МВР, а преди това Съветник по въпросите на националната сигурност в служебния кабинет на проф. Близнашки. Учредител на Фондация "Институт по психология на групите" и председател на УС на Българска асоциация по супервизия.

Иво Димитров е водач за Разград. Завършва висше образование във ВМЕИ Варна. Инженер по електроника и автоматика - Изчислителна техника, с магистърска степен "Приложни микропроцесорни системи". Работи в частния сектор като едноличен търговец и управител. Бил е три мандата председател на групата на общински съветници от десницата. Председател на Местната комисия по управление на общинската собственост, приватизация и следприватизационен контрол, както и на Местната комисия по Устройство на територията и транспорт. Зам.-председател на неправителствената "Агенция за регионално развитие Разград".

Катя Панева е водач в Хасково. Магистър по Европейска икономика и управление на администрацията. От 20 години работи в сферата на фармацевтиката, собственик е на аптека. Има дългогодишен опит в местната власт и разработването на политики, свързани с местните общности. Председател е на фонд „Ин витро“ в Димитровград и е негов създател. 

Ивелин Стоянов е водач за Габрово. Работи в Технически университет - Габрово. Има дългогодишен опит в научно-изследователската дейност по проекти. Учредител е на ДСБ и председател на общинската структура на ДСБ, Габрово. Общински съветник от "Демократична България". Има опит в местното самоуправление - четири мандата.  

Николай Табаков водач в Кюстендил. Той  е артист на свободна практика, музикант и художник. Живее в град Дупница, има галерия в София. Правил е изложби в България, Франция, Испания и Англия. Учител е по изобразително изкуство и трудово обучение. Общественик и активен участник в политическия живот на град Дупница. Организатор е на местни протести за Пирин и за оставка на правителството и главния прокурор. Инициатор на идеята за паметник на Невена Коканова в град Дупница. Участник е като страна по делото за изгаряне на отпадъци срещу ТЕЦ Бобов дол. 

Димитър Сяров е водач в Сливен. Роден в Сливен. Адвокат е. Живее и работи в родния си град. С дългогодишен опит в научно-изследователската дейност по  проекти. Учредител и зам.председател на ДСБ.

Любен Иванов е водач за Видин, роден на 03.01.1979 г. Във Видин. Завършил СУ "Св. Климент Охридски", специалност "Право". От 2003 г. Е адвокат към Адвокатска колегия - Видин. От 2015 г. е общински съветник в Общински съвет - Видин.

Найден Зеленогорски водач в Плевен. Кмет на Плевен от 1999 до 2011 г. Народен представител в 38-то и 43-то Народно събрание. Висше образование по икономика от УНСС. Осъществяване на финансова децентрализация, гарантираща необходимите приходи за постигане на силна местна власт на общините и регионите, въз основа на ратифицираната Европейска харта за местно самоуправление.

Илина Мутафчиева водач за Търговище. Тя е докторант по икономика и се е посветила на по-активно участие на младите хора, включването на уязвими групи и развитието на гражданското общество. Има дългогодишен опит в сферите на образованието, устойчивото развитие, образованието, правата на човека и демократичното участие на гражданите. Участва в листата като представител на гражданската квота. Завършила е Магистър по "Международни икономически отношения" в УНСС, владее френски и английски език. Илина работи в Дружество за ООН в България по редица кампании и инициативи на местно, национално и международно ниво. 

Водач на листата в Силистра е Златко Куртев. Той е адвокат с експертиза в областта на гражданското, административно и наказателно право. Член е на Националния съвет на "Да, България". Като общински съветник от "Демократична България"цв Силистра той е вносител на множество предложения и се откроява като последователен критик на местната власт, участва и в редица граждански инициативи за прозрачно управление на Община Силистра. В 45-ото Народно събрание Златко Куртев ще работи за създаване и осъществяване на политики за икономически растеж на Североизточна България.

Водач във Велико Търново е Калоян Янков. Калоян е юрист, завършил е СУ "Св. Климент Охридски". Работи като адвокат в областта на дружественото и вещното право и гражданския процес. Общински съветник от "Демократична България" във Велико Търново. Неговата цел е да допринесе за промяната, защото България може да има друга съдба. 

Водач в Монтана е доц. д-р Велизар Шаламанов. Председател на Надзорния борд на Агенцията по комуникации и информация на НАТО, доцент в Института за информационни и комуникационни технологии на БАН – София и зам. директор по е-Инфраструктура и сигурност в института. В периода 1998-2001 г. е заместник-министър на отбраната по военната политика, планиране и интеграция, както и член на Съвета по сигурността на МС, Междуведомствения комитет за интеграция в НАТО. 

Водач в Ямбол е Веселин Калановски - актьор, член на Изпълнителния съвет на "Да, България" и общински съветник от "Демократична България" в Столичния общински съвет. Участва в десетки театрални, филмови и телевизионни проекти. Член на УС и Зам. председател на АртистАутор (сдружение за закрила на авторски и сродни права на актьорите). Съосновател и Председател на УС (до 2001 г.) на Свободен театър. Преподавател по актьорско майсторство (до 2004 г.). 
 
Водач на листата за Русе е Митко Кунчев - математик, директор на Математическа гимназия "Баба Тонка" - Русе. Автор на много статии и доклади по математика и по проблеми на образованието, пионер във въвеждането на обучение по роботика за ученици от пети до седми клас. Като общински съветник в Русе от групата на "Демократична България" участва в работата на постоянните комисии по образование, наука и иновации и по бюджет и финанси.

Вилдан Байрямова e водач за Кърджали от гражданската квота. Тя е журналист в Кърджали. Завършила е Литературния институт "Максим Горки" в Москва. Работила е като регионален кореспондент на редица централни всекидневници, в информационна агенция БГНЕС, в електронната медия "Офнюз", понастоящем - в сайта за разследваща журналистика "Биволъ", работи и за "Дойче веле". Преминала е обучения в пилотния курс на Училището за политика, в Университета по журналистика в Колумбия, Мисури, САЩ по програма на Държавния департамент, в Колежа на Европа в Брюж, Белгия и др. . 

Албена Симеонова е водач за Добрич.  Албена е био земеделски производител. Председател е на Българска асоциация Биопродукти, която обединява всички биопроизводители в страната. Председател е и на една от най-старите НПО в България – Фондация за околна среда и земеделие, с която активно работи по редица проекти, свързани с проблемите на земеделието и околната среда. Албена Симеонова е завършила е СУ „Св. Климент Охридски”, Биологически факултет, специалност биология и химия. Специализирала е Агроекология в Университета в Бъркли, САЩ и Управление на околната среда в LEAD International Ню Йорк, САЩ, както и Екологично право – ELI, Washington. Албена е организатор на кампанията за България за забрана на неоникотиноиновите пестициди, които унищожават пчелите, както и на последната Европейска кампания за забрана на всички пестициди, които убиват пчелите и дивите опрашители. 

Зорница Стратиева е водач в Перник. Зорница Стратиева е експерт в Асоциация на парковете в България, където работи от 2012 г. Отговаря за проследяването на законовите процедури по екологични оценки, достъп до обществена информация и обществени консултации, свързани с прилагането на европейското и национално екологичното законодателство. Тя е член на Асоциация на парковете в България и на Коалиция "За да остане природа в България". 

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2021