Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Д-р Симидчиев и Вилдан Байрямова ще водят листи на "Демократична България"

Христо Иванов влиза в пряк сблъсък срещу Нинова и Борисов

30 коментара
Д-р Симидчиев и Вилдан Байрямова ще водят листи на "Демократична България"

Авторитетният пулмолог д-р Александър Симидчиев ще е сред кандидат-депутатите на "Демократична България" (ДБ). Неотдавна той съобщи, че ще се включи в изборите, но без да уточни коя политическа сила го е поканила. Очаква се д-р Симидчиев да оглави листата на обединението в София-област. Друга изненада е кандидатурата на журналистката Вилдан Байрямова, която ще е водач на "Демократична България" в Кърджали.

Съпредседателят на "Демократична България" и председател на "Да, България" Христо Иванов влиза в директен сблъсък с премиера Бойко Борисов и лидера на БСП Корнелия Нинова. И тримата са водачи в столичния 25-и МИР както и в Пловдив.

Другият съпредседател на ДБ - Атанас Атанасов (лидер на ДСБ) ще е водач в 23 МИР София и в Благоевград. Единият от лидерте на "Зелено движение", което също е част от обединението, Владислав Панев, ще е първи в листите в 24 МИР София и в Шумен. Другият председател на "Зелено движение" – Борислав Сандов, ще е първи в Смолян и втори в 25 МИР София.

В Бургас листата на ДБ ще поведе Ивайло Мирчев ("Да, България"), който през лятото участва в акцията при морския сарай на Ахмед Доган. В Сливен ще води местният лидер на ДСБ Димитър Сяров.

Във Варна водач на листата е музикантът Стоян Михалев, който е част от ДСБ.

Бившият зам.-председател на ДСБ Найден Зеленогорски ще е първи в листата на "Демократична България" в Плевен. Това не е изненада, защото формацията на Зеленогорски – ДЕН си партнира с "Демократична България" от повече от година.

Първи в листата в Пазарджик е дипломатът Стефан Тафров ("Да, България"), който на евроизборите през 2019 година беше втори в листата на "Демократична България".

Начело на листата в Стара Загора ще е юристът Атанас Славов ("Да, България"). В Пловдив област първи в листата ще е специалистът по национална сигурност и отбрана Велизар Шаламанов. В Перник първа е Зорница Стратиева ("Зелено движение"), а във Видин - Любен Иванов (ДСБ). Катя Панева (ДСБ) ще е начело в Хасково. 

Вилдан Байрямова, която ще оглави листата на ДБ в Кърджали, е единственият български журналист, който публично зададе на премиера Бойко Борисов въпроса има ли дете от Борислава Йовчева  – жената с прословутата къща в Барселона. Схемата около покупката на къщата се разследва от испанските власти и аферата е известна от години, но така и никой на бе посмял да зададе на Борисов простия въпрос дали детето на бившата моделка е негово.

Миналата седмица пред БНТ д-р Симидчиев коментира решението си да влезе в политиката така: "Съгласих се да се кандидатирам за народен представител, защото ми казаха, ме няма да съм обвързан с партия и ще мога да правя това, което правя досега. През последната година предимно говорих през медиите, но без особен успех. Затова се надявам в парламента професионалното говорене и медицинският разум да влеят нов стимул за консенсус".

Късно вечерта в понеделник от "Демократична България" обявиха официално водачите си: 

Атанас Атанасов водач в 23 МИР-София и в Благоевград - председател на ДСБ и съпредседател на "Демократична България". Юрист, женен с 4 деца, избиран два пъти за народен представител в 40-то и 43-то народно събрание.

Христо Иванов, водач в 25 МИР-София - председател на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България". Юрист, женен с две деца. Зам. министър-председател и министър на правосъдието в служебното правителство от август до ноември 2014 г. Министър на правосъдието в периода ноември 2014 г. - декември 2015 г., когато подава оставка, след като предложената от него радикална съдебна реформа не е приета от Народното събрание.

Владислав Панев - водач  в 24 МИР-София и Шумен - Съпредседател на "Зелено движение". Собственик на финансова компания, женен с едно дете. Лицензиран инвестиционен консултант.

Борислав Сандов - водач в Смолян е изявен природозащитник на национално и международно ниво. Работи като експерт по устойчиво развитие и опазване на климата във водещи неправителствени организации. Има дългогодишен опит като организатор и говорител на кампании по опазване на околната среда и преход към зелена икономика. Той е съпредседател на "Зелено движение" и член на председателския съвет на "Демократична България". Завършил е Софийски Университет "Св. Климент Охридски" в специалност "География" и е специализирал в направление "Изменение на климата и управление на води".

Водач на листата в Бургас е Ивайло Мирчев. Той е икономист и маркетинг директор в две български IT компании. Вижда в компютърните технологии и иновации ключова възможност за подобряване на икономическата и социална среда. Той е член на Изпълнителния съвет на "Да, България!", както и част от ядрото на IT политиката на движението. 

Водач на листата за София-област е д-р Александър Симидчиев - специалист по белодробни болести, вътрешни болести и здравен мениджмънт. Работи в Централна клинична болница при Медицински институт на МВР в София, началник на отделение по Функционална диагностика. Медицински директор е и на Центъра по електронно и дистанционно обучение при Медицински университет в Пловдив. Почетен член на Клъстера за дигитално здравеопазване. Има активна позиция по темата за опазване на околната среда като председател на Сдружение “Въздух за здраве” и като член на неформалната мултиекспертна група за климатични промени. Бил е главен лекар в една от най-големите фармацевтични компании в Канада. Кандидат от гражданската квота.

Водач на листата в Стара Загора е доцент д-р Атанас Славов. Той е юрист-конституционалист, преподавател по публичноправни науки в СУ "Св. Климент Охридски". Доктор по право на Университета на Глазгоу и доктор по конституционно право на СУ. Член е на Изпълнителния съвет на "Да, България", както и на Настоятелството на Института за пряка демокрация и на Българската асоциация по политически науки и на други граждански и професионални организации. Съучредител на гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“. Атанас произхожда от старозагорския род Воеви, участвал активно в културния живот на града.

Водач в Пазарджик е Стефан Тафров. Български дипломат, политик, журналист и преводач, един от основателите на СДС и на в. "Демокрация", първият завеждащ отдел „Международен“ на СДС и първият външнополитически съветник на президента Желю Желев. Посланик в Италия, Англия, Франция и два пъти в ООН – Ню Йорк, два пъти заместник-министър на външните работи в двете сини правителства. Член на Изпълнителния съвет на "Да, България", той отговаря за външната политика и европейските въпроси в Управленската алтернатива на "Демократична България". 

Стоян Михалев е водач за Варна. Той е популярен композитор, продуцент и изпълнител, написал едни от най-популярните български песни като "Вярвам в теб", "Откакто ти" и "Цвят лилав". Един от създателите на музикалната телевизия ММ.  От 2012 г е избран за член на УС на дружеството за колективно управление на авторски права "Музикаутор" и до днес е негов зам. председател. Един от учредителите на ДСБ и създател на химна на партията. Дълги години е член на софийското ръководство на ДСБ, а от 2018 г. е избран за член на националното ръководство на партията. 

Велислава Лакова е водач за Враца. Тя е областен председател на ДСБ-Враца. Има магистърска степен "Счетоводство и контрол", специализация "Здравен мениджмънт". Заместник председател на Общински съвет –  Враца от Демократична България. 3 мандата заместник председател на Общински съвет – Враца. 

Цвятко Георгиев е водач в Ловеч. Започва работа в МВР през 1993 г., която последователно продължава в Национална служба – "Сигурност" и ДАНС, от където напуска през 2009г . по собствено желание. Главен експертен сътрудник в Подкомисия за контрол на специалните разузнавателни средства към Правната комисия на Народното събрание.Заместник – министър на МВР, а преди това Съветник по въпросите на националната сигурност в служебния кабинет на проф. Близнашки. Учредител на Фондация "Институт по психология на групите" и председател на УС на Българска асоциация по супервизия.

Иво Димитров е водач за Разград. Завършва висше образование във ВМЕИ Варна. Инженер по електроника и автоматика - Изчислителна техника, с магистърска степен "Приложни микропроцесорни системи". Работи в частния сектор като едноличен търговец и управител. Бил е три мандата председател на групата на общински съветници от десницата. Председател на Местната комисия по управление на общинската собственост, приватизация и следприватизационен контрол, както и на Местната комисия по Устройство на територията и транспорт. Зам.-председател на неправителствената "Агенция за регионално развитие Разград".

Катя Панева е водач в Хасково. Магистър по Европейска икономика и управление на администрацията. От 20 години работи в сферата на фармацевтиката, собственик е на аптека. Има дългогодишен опит в местната власт и разработването на политики, свързани с местните общности. Председател е на фонд „Ин витро“ в Димитровград и е негов създател. 

Ивелин Стоянов е водач за Габрово. Работи в Технически университет - Габрово. Има дългогодишен опит в научно-изследователската дейност по проекти. Учредител е на ДСБ и председател на общинската структура на ДСБ, Габрово. Общински съветник от "Демократична България". Има опит в местното самоуправление - четири мандата.  

Николай Табаков водач в Кюстендил. Той  е артист на свободна практика, музикант и художник. Живее в град Дупница, има галерия в София. Правил е изложби в България, Франция, Испания и Англия. Учител е по изобразително изкуство и трудово обучение. Общественик и активен участник в политическия живот на град Дупница. Организатор е на местни протести за Пирин и за оставка на правителството и главния прокурор. Инициатор на идеята за паметник на Невена Коканова в град Дупница. Участник е като страна по делото за изгаряне на отпадъци срещу ТЕЦ Бобов дол. 

Димитър Сяров е водач в Сливен. Роден в Сливен. Адвокат е. Живее и работи в родния си град. С дългогодишен опит в научно-изследователската дейност по  проекти. Учредител и зам.председател на ДСБ.

Любен Иванов е водач за Видин, роден на 03.01.1979 г. Във Видин. Завършил СУ "Св. Климент Охридски", специалност "Право". От 2003 г. Е адвокат към Адвокатска колегия - Видин. От 2015 г. е общински съветник в Общински съвет - Видин.

Найден Зеленогорски водач в Плевен. Кмет на Плевен от 1999 до 2011 г. Народен представител в 38-то и 43-то Народно събрание. Висше образование по икономика от УНСС. Осъществяване на финансова децентрализация, гарантираща необходимите приходи за постигане на силна местна власт на общините и регионите, въз основа на ратифицираната Европейска харта за местно самоуправление.

Илина Мутафчиева водач за Търговище. Тя е докторант по икономика и се е посветила на по-активно участие на младите хора, включването на уязвими групи и развитието на гражданското общество. Има дългогодишен опит в сферите на образованието, устойчивото развитие, образованието, правата на човека и демократичното участие на гражданите. Участва в листата като представител на гражданската квота. Завършила е Магистър по "Международни икономически отношения" в УНСС, владее френски и английски език. Илина работи в Дружество за ООН в България по редица кампании и инициативи на местно, национално и международно ниво. 

Водач на листата в Силистра е Златко Куртев. Той е адвокат с експертиза в областта на гражданското, административно и наказателно право. Член е на Националния съвет на "Да, България". Като общински съветник от "Демократична България"цв Силистра той е вносител на множество предложения и се откроява като последователен критик на местната власт, участва и в редица граждански инициативи за прозрачно управление на Община Силистра. В 45-ото Народно събрание Златко Куртев ще работи за създаване и осъществяване на политики за икономически растеж на Североизточна България.

Водач във Велико Търново е Калоян Янков. Калоян е юрист, завършил е СУ "Св. Климент Охридски". Работи като адвокат в областта на дружественото и вещното право и гражданския процес. Общински съветник от "Демократична България" във Велико Търново. Неговата цел е да допринесе за промяната, защото България може да има друга съдба. 

Водач в Монтана е доц. д-р Велизар Шаламанов. Председател на Надзорния борд на Агенцията по комуникации и информация на НАТО, доцент в Института за информационни и комуникационни технологии на БАН – София и зам. директор по е-Инфраструктура и сигурност в института. В периода 1998-2001 г. е заместник-министър на отбраната по военната политика, планиране и интеграция, както и член на Съвета по сигурността на МС, Междуведомствения комитет за интеграция в НАТО. 

Водач в Ямбол е Веселин Калановски - актьор, член на Изпълнителния съвет на "Да, България" и общински съветник от "Демократична България" в Столичния общински съвет. Участва в десетки театрални, филмови и телевизионни проекти. Член на УС и Зам. председател на АртистАутор (сдружение за закрила на авторски и сродни права на актьорите). Съосновател и Председател на УС (до 2001 г.) на Свободен театър. Преподавател по актьорско майсторство (до 2004 г.). 
 
Водач на листата за Русе е Митко Кунчев - математик, директор на Математическа гимназия "Баба Тонка" - Русе. Автор на много статии и доклади по математика и по проблеми на образованието, пионер във въвеждането на обучение по роботика за ученици от пети до седми клас. Като общински съветник в Русе от групата на "Демократична България" участва в работата на постоянните комисии по образование, наука и иновации и по бюджет и финанси.

Вилдан Байрямова e водач за Кърджали от гражданската квота. Тя е журналист в Кърджали. Завършила е Литературния институт "Максим Горки" в Москва. Работила е като регионален кореспондент на редица централни всекидневници, в информационна агенция БГНЕС, в електронната медия "Офнюз", понастоящем - в сайта за разследваща журналистика "Биволъ", работи и за "Дойче веле". Преминала е обучения в пилотния курс на Училището за политика, в Университета по журналистика в Колумбия, Мисури, САЩ по програма на Държавния департамент, в Колежа на Европа в Брюж, Белгия и др. . 

Албена Симеонова е водач за Добрич.  Албена е био земеделски производител. Председател е на Българска асоциация Биопродукти, която обединява всички биопроизводители в страната. Председател е и на една от най-старите НПО в България – Фондация за околна среда и земеделие, с която активно работи по редица проекти, свързани с проблемите на земеделието и околната среда. Албена Симеонова е завършила е СУ „Св. Климент Охридски”, Биологически факултет, специалност биология и химия. Специализирала е Агроекология в Университета в Бъркли, САЩ и Управление на околната среда в LEAD International Ню Йорк, САЩ, както и Екологично право – ELI, Washington. Албена е организатор на кампанията за България за забрана на неоникотиноиновите пестициди, които унищожават пчелите, както и на последната Европейска кампания за забрана на всички пестициди, които убиват пчелите и дивите опрашители. 

Зорница Стратиева е водач в Перник. Зорница Стратиева е експерт в Асоциация на парковете в България, където работи от 2012 г. Отговаря за проследяването на законовите процедури по екологични оценки, достъп до обществена информация и обществени консултации, свързани с прилагането на европейското и национално екологичното законодателство. Тя е член на Асоциация на парковете в България и на Коалиция "За да остане природа в България". 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

30 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит в 04:16 на 3 март 2021 от автора.
  #30
 2. Nikola Nikolov
  #29

  Силно настоявам някой да ми обясни , ако може - кои са по-големите заслуги на Александър Симидчиев , Цвятко Георгиев , Иво Димитров , Катя Панева , Ивелин Стоянов , Николай Табаков , Димитър Сяров , Любен Иванов , Найден Зеленогорски , Илина Мутафчиева , Златко Куртев , Калоян Янков , Митко Кунчев , Вилдан Байрямова , Албена Симеонова или Зорница Стратиева , от тези на ДОКАЗАЛИТЕ СЕ , ПОЗНАТИ НА БЪЛГАРИТЕ МАРТИН , ПЕТЪР и МЕТОДИ ??????

 3. Nikola Nikolov
  #28
  Отговор на коментар #25

  НИКАКВО СПОКО !!! Това , че МАРТИН , ПЕТЪР и МЕТОДИ могат да бъдат поставени на НЕИЗБИРАЕМИ МЕСТА , съвсем не предизвиква “споко” - напротив , предизвиква още по-силно възмущение !!!За огромно съжаление , още от времето на големия Иван Костов , кадровата политика е ахилесовата пета на господата-лидери в дясното !!! Резултатите ги знаем всички ние - плачевни са !!!! Изглежда , голямата “цел” на няколко души (“лидери” , де...) е да се намърдат шепа хора в Парламента , пък идеите и очакванията на хиляди нормални човеци да вървят по дяволите ...

 4. andrei
  #27

  ВОЖДОВЕТЕ СЕ ЯВЯВАТ НА ПО ДВЕ МЕСТА! Това редно ли е според вас, защо въобше се позволява от закона? Нместо да пуснат повече хора, да дадат възможности на други да се изявят? За мен винаги е било ясно, че единствената им цел е те да се набутат в парламента, не да дадат път на способни хора.

 5. Коментарът е изтрит, защото не е по темата на статията.
  #26
 6. СПОКО. Ще видите листите , а те са дълги.

 7. Коментарът е изтрит в 00:47 на 2 март 2021 от автора.
  #24
 8. Milen Mitrev
  #23
  Отговор на коментар #21

  Общото между всички тия държави е, че наистина има някакъв проблем. Но този проблем се хиперболизира, истеризира с други цели и напълно здрави хора се затварят, без да се прецени как това влияе на психиката им, на общото им здраве заради липсата на двигателната активност, които имат винаги неприятни последици. Защото човек е създаден, за да диша свободно, без парцал на устата и носа, да се движи, да се храни здравословно и да живее нормално, за да е здрав. Такъв тип всеобщи мерки биха имали смисъл,

 9. kosta
  #22

  Има ли все още избирател на ДСБ, който не е разбрал подмяната. Къде са ДСБ сред тия анонимници Коалиция с розови и зелени посредственяци, които узурпираха всичко за себе си

 10. Десен бесен
  #21
  Отговор на коментар #19

  Много може да се каканиже по темата, но има един ФАКТ. Всяка година има грипна епидемия, но никога не сме чули да няма легла в болниците, при това след взетите сериозни противоепидемични мерки. Ако има конспирация, то тогава са се договорили всички - САЩ, ЕС, Русия, Китай, Северна и Южна Корея, Венецуела, Куба, Чили, Израел и Палестина. Егати...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.