Д-р Здравко Георгиев получи хипертонична криза

Д-р Здравко Георгиев е бил настанен часове след пристигането на българска земя във Военномедицинска академия заради хипертонична криза, съобщи в сряда директорът на болницата ген. Стоян Тонев.

Във вторник сърцето на д-р Георгиев, който няколко години пребивава в Либия след като бе оправдан от либийския съд, но не му бе разрешено да отпътува, е излязло от ритъм. Той е получил и нарушения на вестибуларния апарат, обясни ген. Тонев. Сега обаче вече бил добре и най-вероятно в четвъртък ще бъде изписан.

В сряда са били проведени и първите прегледи на завърналите се медици, както и на техните близки. Според ген.Тонев сега е най-опасният период, защото след дълъг стрес не може да се предвиди как ще реагира психиката им.

Нито едно сериозно изследване не е правено на медиците в Либия, съобщи още Тонев и допълни, че ако пожелаят, на медиците може да бъде изготвена и съдебно-медицинска експертиза.

Медиците ще преминат освен през стандартни, и през специализирани прегледи, както се постъпва с нашите рейнджъри, обясни още директорът на ВМА.

Психологическият статус в момента на медиците е най-близък до този на подводничарите. Такъв статус се получава при дълго пребиваване в тясно затворено пространство при лоши условия, но разликата с подводничарите е, че при медиците няма мотивация. Вероятно те ще бъдат подложени и на двуседмични консултации с психолози, обясни още Стоян Тонев.

Първата информация за състоянието им ще бъде готова към 18 часа в четвъртък.

Министърът на отбраната Веселин Близнаков е предложил на медиците да използват базата на ВМА и санаториумите и да си починат за около 20 дни. Всички разноски по изследванията и почивките ще бъдат за сметка на Министерския съвет, а не за Министерството на здравеопазването или на отбраната.
Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?