"Да, България" атакува в съда инструкцията за конвоиране на арестанти

Омбудсманът призова властите да спрат да унижават лишени от свобода

"Да, България" атакува в съда инструкцията за конвоиране на арестанти

Адвокати от "Да, България" внесоха в понеделник във Върховния административен съд (ВАС) жалба срещу наредбата, разписваща мерките за сигурност при конвоиране на арестанти до външни обекти, съобщиха от партията.

Темата стана актуална покрай начина, по който обвинената за корупция отстранена кметиза на столичния район "Младост" Десислава Иванчева бе приета в болница миналата седмица – с белезници на ръцете и краката и кожен колан на кръста, за който бяха фиксирани китките ѝ.

От "Да, България" припомнят, че в редица решения на Европейския съд за правата на човека, както и в доклади на международни организации редовно се посочват системни нарушения от българските власти на правата на обвиняемите, подсъдимите и осъдените лица.

"Тези нарушения са свързани най-вече с унизително отношение на компетентните органи по отношение на задържаните лица. Все още в българската правна уредба се съдържат текстове, които не съответстват на международните стандарти за защита правата на човека", посочват от партията.

Според внесената във ВАС жалба въпросната инструкция е незаконна, тъй като е издадена в противоречие на изискванията на Закона за нормативните актове – без да е спазена процедурата за обществено обсъждане на предложените текстове.

"Оспореният акт противоречи на материалния закон – принцип на правовата държава (чл. 4), презумпция за невинност и изискване за пропорционалност (чл. 31, ал. 3 и ал. 4) от Конституцията на Р. България, на чл. 3 (забрана за изтезания, нечовешко и унизително отношение) от Европейската конвенция за правата на човека и на чл. 3 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража", допълват юристите от "Да, България".

Както припомни в края на миналата седмица и бившият ни представител в съда в Страсбург съдия Здравка Калайджиева правата на обвиняемия не могат да бъдат ограничавани повече от необходимото за правосъдието, като това е записано и в конституцията, и в Закона за изпълнение на наказанията.

Междувременно омбудсманът Мая Манолова също не пропусна възможността да се обяви в защита на лишените от свобода и призова властите да спрат да ги унижават. Любопитен момент, че именно заместничката ѝ Диана Ковачева е правосъдният министър, утвърдил въпросната скандална инструкция през 2012 г.

"Конвоирането на отстранения кмет на столичния кв. "Младост" Десислава Иванчевa с белезници на краката до Ендокринологията е показателен пример относно нарушаване правата на човека в местата за лишаване от свобода, поради грубо погазване на закона и дългогодишно неизпълнение на препоръки на омбудсмана", се казва в съобщението на обществения защитник, разпространено в понеделник.

Законът за изпълнение на наказанията изрично постановява, че съдебната охрана към правосъдното министерство няма право да използва белезници без повод. Законът изрично посочва, че подобно отношение се налага в рискови ситуации. От 2013 г. обаче съдебната охраната работи по инструкция, която предвижда оковаване на всички арестувани за престъпления, за които се полагат над 15 години затвор. Това правило се прилага дори срещу хора, които не са агресивни или се намират във влошено здравословно състояние.

"Министърът на правосъдието да предприеме незабавни, ефективни административни мерки по преустановяване на изтезанията или на жестоко, нечовешко и унизително отнасяне или наказание в лечебни заведения, при конвой и извеждане на лица от спални помещения за престой на открито и при посещения във вътрешни и външни лечебни заведения", се казва в последния доклад на Националния превантивен механизъм към омбудсмана.

Механизмът представлява специализирана дирекция към обществения защитник, която наблюдава местата за задържане и лишаване от свобода.

Докладът посочва, че има системно нарушаване на Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко и унизително отнасяне или наказание. Омбудсманът допълва, че инструкциите за конвоиране на задържаните противоречат и на Закона за изпълнение на наказанията.

"Ежедневно в двата ареста, само при извеждане на разходка, на над 300 души се поставят белезници. В едногодишния период от предходната препоръка на НПМ, случаите на подобно унизително отнасяне надвишават 100 000 случая", пише в доклада на омбудсмана за проблемите в арестите, който Манолова реши да извади по повод конвоирането на окованата кметица.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?