"Да, България" иска оставката на Караниколов – вреден е за икономиката

Снимка: БГНЕС

Партия "Да, България" поиска икономическият министър Емил Караниколов да подаде оставката си, тъй като с поведението си около казусите с оръжейните предприятия "Дунарит" и "Емко" показал, че поведението му е неадекватно и вредно.

Според партията на бившия правосъден министър от втория кабинет на ГЕРБ Христо Иванов поредицата от цесии на кредита на "Дунарит" от фалиралата КТБ са били преднамерени и добре планирани, за да стигнат до "Държавната консолидационна компания", на която в крайна сметка "Дунарит" плати около 50 млн. лв. по дълговете си, за да предотврати придобиване от държавата. Това обаче е осветило търговски отношения на държавните институции с офшорката "Виафот", която е свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски.

От "Да, България" смятат, че тези действия на държавата, спирането на лицензите на "Дунарит", както и към "Емко", което претендира да е негов собственик, а също и прехвърлянето на поръчки на "Емко" към държавното ВМЗ, са непремерени реакции на държавните институции, чието острие се е оказал Караниколов.

"Сигналът е даден и той е недвусмислен – чрез държавните лостове ще бъдат погазени закони и Конституцията, по отношение защитата на частната собственост и осигуряването на еднакви правни условия за стопанска дейност. Това не е първата укорима изява на Караниколов, но категорично е достатъчна да го накара да поеме политическа отговорност предвид поста, който заема. В миналото, като директор на Агенция за приватизация, той има своята роля за прокарването на скандални сделки като продажбата на "Булгартабак“ или пък Дипломатическия клуб в Бояна, удобно и безпроблемно озовали се в контрола на Делян Пеевски", пише в становището на "Да, България".

Предложенията на Караниколов за придобиване на „Дунарит“ от страна на държавата, съпътствано от предложение за създаване и оглавяване от негова страна на междуведомствен съвет за развитие на оръжейните предприятия, са не просто съшити с бели конци, а очевиден пример за впрягане на държавната мощ в посока на овладяване на субекти в бранш с приходи от над 1 млрд. евро годишно, смятат още в партията на Христо Иванов и настояват за оставката му.

Призив за оттеглянето му оправиха миналата седмица и от АБВ – също извънпарламентарна партия, но Караниколов даде знак, че не смята да напуска поста като обясни, че всяко негово действие е продиктувано от загриженост за отрасъла и за предотвратяването на инциденти с взривове на площадките на военни заводи, каквито имаше в миналото.

Споделяне

Още от Бизнес