"Да, България" настоя пред Радев за пълна ревизия на синдиците в КТБ

<i>Бившият финансов министър Горанов заедно с временните синдици на КТБ</i>

Дейността на синдиците на изпадналата в несъстоятелност КТБ да бъде подложена на пълна ревизия. За това настоява пред президента Румен Радев и назначения от него служебен кабинет новосформираната партия на бившия правосъден министър Христо Иванов "Да, България".

В отворено писмо до президента Радев, служебния премиер Огнян Герджиков и служебния финансов министър Кирил Ананиев партията предупреждава, че "чрез бездействия и ненавременни действия, синдиците създават рискове от вторично разграбване на активите на фалиралата банка и увреждат интересите на нейните кредитори".

Българските граждани имат право да бъдат информирани за начина, по който се извършва събирането на активите на фалиралата банка, защото държавата е изтеглила 3 млрд. лв. заем, с който гарантираните влогове в нея да бъдат изплатени, изтъква "Да, България".

Партията припомня, че след фалита КТБ се управлява от Фонда за гарантиране на влоговете на гражданите в банките, който е и най-големият ѝ кредитор. Председател на Управителния съвет на фонда е Радослав Миленков, който беше назначен от бившия премиер Бойко Борисов в края на 2014 г.

"Под ръководството на Миленков и синдиците, информацията за КТБ беше ограничена до спорадични отговори на депутатски въпроси и няколко публикации на разследващи журналисти. Те засилват опасенията, че се извършва преразпределяне на активи на фалиралата банка на тъмно - централата на КТБ и множество други недвижими имоти, най-голямата фирма за търговия с електроника "Техномаркет", печатницата на медийната група на Делян Пеевски и др. Продължават опитите за придобиването на военния завод "Дунарит", пише в писмото, подписано от председателя на партията Христо Иванов.

"Огласени бяха факти, че синдикът Кристи Маринова е обслужвала счетоводно адвокат Момчил Мондешки, осъждан за измама и обсебване, а в същото време активи, заложени в КТБ, стигат до този адвокат", се казва в позицията.

Позовавайки се на публикации в медиите, според които синдиците на КТБ са събрали едва 3-4% от активите на банката, "Да, България" настоява за пълна ревизия на дейността им. Ако пък бъдат установени нарушения, те трябва да бъдат оповестени, а синдиците и ръководството на Фонда за гарантиране на влоговете да бъдат сменени. Сред другите искания на партията са да се направи финансов анализ на фонда и да се обяви очакваната му загуба от фалита на КТБ.

Назначеното миналия петък служебно правителство си даде срок от две седмици за анализ на предходната власт. Назначавайки кабинета "Герджиков, президентът Радев му поръча "задълбочен експертен анализ на състоянието на всяко едно министерство и на държавата като цяло. Ще настоявам при установяване на случаи на порочни практики в управлението, довели до ощетяване на държавата, тези случаи да бъдат осветлени и прекратени".

Споделяне

Още по темата

Още от България