"Да, България" няма да участва в предизборни коалиции

Радан Кънев разочарован: "Очаквах смелост, зрялост и решителност за обща битка"

Христо Иванов сн.бТВ

Новата партия "Да, България" на Христо Иванов ще се яви самостоятелно на предсрочните избори през март. Това е решил Националният съвет на формацията в четвъртък вечерта, отхвърляйки поканата за коалиция, отправена от учредената преди дни платформа "Нова Република" на ДСБ и Гражданския съвет на РБ. Сега е по-добре всеки да работи за собствения си политически облик, вместо да се влиза в коалиция още преди съдът да е регистрирал отделните формации, коментира в петък Христо Иванов пред бТВ.

Той не се съмнява, че и "Да, България", и "Нова република", са в състояние да влязат в парламента. В новия парламент "Да, България" ще работи за създаването на широк антикорупционен блок.

Междувременно "Алфа рисърч" публикува най-новото си проучване, според което фрагментираната десница стартира от "под прагови" позиции и към момента нито една формация няма шанс да влезе в парламента. Най-близко до парламентарно представителство (3.8%) e Реформаторският блок (от който излязоха ДСБ и Гражданският съв -бел.ред.). За "Да, България" биха гласували 2.8%, а 1.4 на сто биха подкрепили новата формация около ДСБ.

Не мисля, че целта трябва да е да се борим за един дял от наследството на 7-те процента на Трайчо Трайков, който беше кандидат-президентът на РБ и настоящо лице на "Нова република", каза Христо Иванов.

"Стратегическата ни цел е да излезем от тези 7%, да престанем да третираме българските избиратели като стабилни блокове, които трябва да парцелираме", допълни той.

В парламента "Да, България" и всички други, които искат страната ни да се развива, трябва да застанат зад антикорупционна харта, като така общото политическо действие ще е с акцент не върху листите, а върху каузата: "Ние трябва да отворим широк фронт на статуквото", каза Христо Иванов.

""Да, България" казва едно просто нещо – БСП, ГЕРБ и ДПС не са лява, дясна и либерална формация, а са системни партии от корупционната система на управление в България. Те с десетилетия показват, че не просто нямат намерение да се справят с корупцията, а каузата им е да запазят този корупционен модел на управление", каза Иванов.

Той подчерта, че "Да, България" няма желание "за препарцелиране на дясното пространство: "Нашата цел е да предложим на избирателите на тези три големи партии инструмент за по-добро бъдеще на България чрез справяне с корупцията".

Радан Кънев не скри разочарованието си от решението на "Да, България".

"Очаквах смелост, зрялост и решителност от всички политически съратници за обща битка за радикална съдебна реформа и изкореняване на корупцията. Научих от медиите, че Христо и групата около него отказват да се включат в тази битка заедно с нас. Всеки сам решава докъде му стигат силите. Желая успех", написа той във Фейсбук.

Той добавя че "Нова Република" вече е започнала битка тук и сега, а не някъде в неясното бъдеще: "Битката е за незабавна промяна, за безусловна капитулация на мафията, за свободна икономика. Битката е тежка, а противниците са мощни и дебели".

Според него, ако не се влезе в бой днес, утре противниците на България ще са още по-мощни и още по-охранени. "Надявам се всички в Нова Република и ДСБ да проявим такт и зрялост", завършва поста си Радан Кънев.

Споделяне

Още по темата

Още от България